Mrkvová polévka se zázvorem

Jaká polévka vás v zimě stoprocentně prohřeje? Přece mrkvová se zázvorem! Pro plně vegetariánskou variantu můžete drůbeží vývar vyměnit za zeleninový. I tak bude vynikající.

Stupeň obtížnosti

Lehké

Vaření 45 min

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    422 KCal

    19 %

    18 %

  • Energie

    1764 KJ

    19 %

    18 %

  • Sacharidy

    30,3 g

    34 %

    30 %

  • Vláknina

    6,2 g

    21 %

    21 %

  • Bílkoviny

    10,4 g

    16 %

    15 %

  • Tuky

    27,6 g

    42 %

    39 %

  • nasycené

    13,9 g

  • trans-mastné

    0,3 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. V kastrolu rozehřejeme olej a zprudka v něm opečeme na kolečka nakrájenou očištěnou mrkev. Když začnou okraje plátků zlátnout, přidáme nadrobno pokrájenou oloupanou cibuli a mícháme, až zesklovatí. Potom přisypeme kari, najemno nakrájenou očištěnou chilli papričku, krátce promícháme a zalijeme vývarem. Osolíme a opepříme.
  2. Obsah kastrolu přivedeme k varu a přidáme vymačkanou šťávu z najemno nastrouhaného očištěného zázvoru. Vaříme asi 20 minut doměkka.
  3. Mezitím housku nakrájíme na kostičky, pokapeme rozpuštěným máslem a rozložíme na plech s pečicím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 150 °C dokřupava a dozlatova.
  4. Když je zelenina měkká, přilijeme do kastrolu 2/3 kokosového mléka, přidáme asi 6 lístků máty a rozmixujeme dohladka. Polévku dochutíme solí a rozdělíme do talířů. Dozdobíme ji zbylým kokosovým mlékem, doplníme krutony a posypeme zbylými lístky máty.
Autor:

Podobné recepty

Polévka z fava fazolí

K této krémové polévce chutná skvěle čerstvé pečivo.

Soljanka

Vyzkoušejte chuť východu a uvařte si tuto ukrajinsko-ruskou polévku.

Mrkvová polévka s čočkou

Nevíte jakou uvařit polévku? Vyzkoušejte náš recept.

Mrkvový krém se zázvorem

Uvařte si lehce pikantní krémovou polévku.

Mrkvový krém

Uvařte si skvělou krémovou polévku z mrkve.