Doporučujeme

Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Rajčatová dieta? Proč ne. Nedostatek vitaminů nehrozí

  • 0
Rajská jablíčka stále dozrávají a skvěle chutnají. Proč nevyužít jejich šťavnatou chuť k bohulibým účelům. Stimulují totiž látkovou přeměnu a urychlují spalování tuků.

Domácí rajčata, hmm, to je dobrota. A je jedno, jestli je pěstujete sama na zahrádce nebo vám je daruje soused, či si je přinesete z farmářských trhů.

Oceníte nejen jejich prima chuť a příjemné aroma, ale i jejich vítaný bonus - dokážou vám totiž vykouzlit štíhlou postavu. Z 90 procent se skládají z vody, a příznivě tak ovlivňují vaši bilanci tekutin, která má zásadní význam pro chod metabolismu. V kombinaci s draslíkem, který také obsahují, se může z těla lépe vylučovat zadržovaná voda a toxické látky.

Navíc se tyto plody postarají o zdravé trávení, takže vaše bříško bude hned vypadat štíhlejší.

Už jste slyšela o rostlinné látce lykopen? Ta je příčinou červené barvy rajčat a jen tak mimochodem může redukovat odbourávání kolagenu. Vyzkoušejte naše rajčatové kombinace s quinoou, která má vysoký obsah bílkovin, parmazánem, mozzarellou nebo fetou.

Rajská jablíčka a naše zdraví

  • Preferujte domácí: Ačkoli jsou rajčata v obchodech k dostání během celého roku, skvělé je, když se na váš stůl dostanou čerstvé plody, které právě dozrávají, ideálně někde ve vašem regionu. To se projeví příznivě nejen na vůni a chuti rajských jablíček, ale také na obsahu jejich živin. Jen ta čerstvá mají velké benefity pro naše zdraví.
  • Posilují imunitu: Díky vysokému podílu vitaminu C podporují rajčata imunitní systém a mohou ochránit buňky před škodlivými látkami.
  • Prospívají pleti: Díky tomu, že jsou bohatá na betakaroten, posilují odolnost naší pokožky vůči UV záření a dalším nepříznivým vlivům životního prostředí. Jejich hojná konzumace bude určitě vidět - nebudou se vám tolik dělat vrásky.
  • Pomáhají srdci: Obsažené červené barvivo lykopen chrání tělo před oxidačním stresem, a může tak předcházet riziku kardiovaskulárních onemocnění, jako je infarkt myokardu a mozková mrtvice.
  • Mají vitalizační účinky: Vitaminy B a vysoký obsah minerálů v rajčatech, kupříkladu draslík, hořčík a vápník, povzbuzují energetický metabolismus.
  • Snižují riziko rakoviny: Obsahují antioxidanty, především lykopen a betakaroten, které hlídají naše buňky a díky tomu mohou snížit riziko vzniku rakoviny.

  • Vybrali jsme pro Vás