Ilustrační snímek
| foto: Profimedia.cz
Mandle jsou superpotravina – už 60 g snědených mandlí denně vás chrání před cukrovkou, snižuje hladinu cholesterolu a posiluje kosti.
Mandle jsou bohatým zdrojem vitaminů, minerálů, proteinů, zdravých omega-3 mastných kyselin a balastních látek. Proto se rozhodně vyplatí využívat v kuchyni mandlové mléko častěji.
Vegani tento nasládlý nápoj zpopularizovali, ale nyní už je díky svému bohatému obsahu živin a jemné chuti všeobecně oblíbený.
Když ho budete pít místo kravského mléka, ušetříte kalorie a zároveň uděláte něco pro životní prostředí. Při výrobě litru kravského mléka se totiž vyprodukuje 2,4 kg oxidu uhličitého, což odpovídá spalování litru benzínu. Studie vypracovaná na univerzitě v Kalifornii prokázala, že při produkci kravského mléka se uvolní 10krát víc skleníkových plynů než při výrobě mandlového mléka.
Připravte si mandlové mléko jednoduše sama200 g blanšírovaných bio mandlí na noc namočte do dostatečného množství studené vody. Následující den vodu slijte a mandle ve výkonném mixéru rozmixujte najemno. Pyré přelijte 0,5 až 1 l vody (podle požadovaného mandlového podílu), znovu rozmixujte a přeceďte přes jemný cedník nebo plátýnko, aby se pevné kousky odstranily. Hotovo! Mléko vydrží v chladničce až 4 dny. |
Jak to funguje
Mandlové mléko obsahuje méně kalorií a cukru než kravské, jedná se o 24 kalorií a 1,1 g tuku na 100 ml. V neslazeném mandlovém mléce se navíc neskrývají žádné sacharidy, zato zasycující balastní látky a vápník. Navíc obsahuje vitamin B2, neboli riboflavin, který je zapotřebí k rozkládání sacharidů, bílkovin a tuků. Díky vysokému podílu omega-3 mastných kyselin tento nápoj také redukuje cholesterol v tepnách, urychluje metabolismus i spalování tuků.
Pokuste se na týden nahradit kravské mléko mandlovým, případně pít minimálně 1 sklenici (200 ml) denně, nejlépe ke snídani. Důležité je, aby bylo neslazené. Můžete si ho také snadno připravit sama. Kromě toho jsme pro vás sestavili několik receptů, které dokazují, že se tato rostlinná alternativa mléka dá báječně využít k přípravě mnoha jídel.
Povzbuzující nápoje s rostlinným mlékemDíky jeho jemné chuti vytvoříte mimořádně lahodné teplé i studené nápoje. - Latte z červené řepy
Na 1 sklenici: 1 malý kousek zázvoru oloupejte a nasekejte nahrubo. 350 ml mandlového mléka a zázvor dejte do hrnce a přiveďte k varu, vývar pak slijte přes cedník do jiného hrnce. Vmíchejte do něj 75 ml šťávy z červené řepy, znovu směs ohřejte a vyšlehejte, aby vznikla jemně pórovitá pěna. Můžete osladit. Cca 120 kcal - Mrkvový nápoj
Na 1 sklenici: 125 g mrkve oloupejte a nakrájejte na větší kousky. Mrkev se 125 ml mandlového mléka rozmixujte v dobrém mixéru. Omyjte 1 snítku bazalky a vytřepejte z ní vodu. Lístky otrhejte, nasekejte nadrobno a vmíchejte do mrkvovo-mandlového nápoje. Nalijte ho do lahvičky, a pokud ho hned nevypijete, uložte ho do chladu. Cca 60 kcal
|
Něco k zakousnutí- Salátový sendvič
Na 1 porci: 1/4 salátové okurky a 2 ředkvičky nakrájejte na tenké plátky. Omyjte 20 g polníčku a vytřepejte z něj vodu. Smíchejte 1 lžíci nízkotučného jogurtu, 1 lžičku mandlového mléka a šťávu ze 1/4 citronu, osolte a opepřete. Opečte v toustovači 2 krajíčky celozrnného toustového chleba a potřete je 1 lžičkou rajského protlaku. Jeden krajíček obložte salátem, okurkou a ředkvičkami. Pokapejte ho jogurtovým dresinkem a překryjte druhým krajíčkem. Sendvič rozkrojte na poloviny. Cca 260 kcal - Batáty pečené v troubě
Na 1 porci: 1/4 plechovky (cca 425 ml) cizrny nechte okapat. Smíchejte špetku soli, 1 lžíci olivového oleje, na špičku nože římského kmínu, skořice a uzené mleté papriky. Cizrnu osušte a v misce smíchejte se směsí koření. Batát podélně rozkrojte na poloviny. Řeznou plochou nahoru je položte na plech, kolem nich rozložte cizrnu. Směs koření, která zůstala v misce, natřete na poloviny batát. Pečte v rozehřáté troubě (elektrické při 180 °C/ horkovzdušné při 160 °C) 50 až 60 minut. Nasekejte 1 stroužek česneku. Smíchejte 1 lžíci sezamové pasty tahini, 1 lžíci limetkové šťávy a 2 lžíce mandlového mléka. Nasekejte 2 snítky kopru a vmíchejte ho do směsi. Osolte ji, opepřete a oslaďte cukrem. Batát a cizrnu vyndejte z trouby. 60 g rajčat nakrájejte na čtvrtiny a spolu s omáčkou je dejte na poloviny batát. Cca 410 kcal
- Těstoviny s kešu omáčkou
Na 1 porci: 50 g kešu jader namočte přes noc do 100 ml vody. 1/4 cibule a 1 stroužek česneku nakrájejte na kostičky. 40 g listového špenátu omyjte, 1/4 sklenice (cca 370 ml) pečené papriky nechte okapat a nakrájejte ji na nudličky. Namočená kešu jádra nechte okapat. Rozmixujte je najemno s 50 ml mandlového mléka a 1 lžičkou oleje. 90 g těstovin tagliatelle uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu. 1 lžíci kešu jader orestujte na pánvi bez tuku a odložte je stranou, pak na pánvi rozpalte 1 lžičku oleje. Osmahněte na něm cibuli a česnek. Přidejte špenát a nechte ho za stálého míchání krátce zavadnout. Přilijte kešu omáčku, 1 malou naběračku vody z těstovin a krátce vše povařte. Ochuťte pepřem, solí a agávovým sirupem. Těstoviny slijte a nechte okapat. Společně s pečenou paprikou je vmíchejte do omáčky. Ještě jednou podle své chuti ochuťte a posypejte restovanými kešu jádry. Cca 730 kcal
- Kaše z chia semínek s čokoládou a hruškami
150 ml mandlového mléka, 150 g bílého jogurtu, 35 g chia semínek, 1/2 vanilkového lusku, špetka mleté skořice, špetka soli, 2 datle, 60 g hořké čokolády (70 % kakaa) na ozdobu, 1/2 jablka, 1/2 hrušky, 2 lžíce javorového sirupu. Do mixéru dáme mléko, polovinu jogurtu, chia semínka, vanilková semínka, skořici, sůl, pokrájené datle a promixujeme. Pak přimícháme nasekanou čokoládu. Kaši rozdělíme do dvou krabiček, uzavřeme a necháme bobtnat alespoň 6 hodin. Kousky jablka a hrušky lehce podusíme na pánvi na malém množství vody a ochutíme javorovým sirupem. Kaši rozdělíme do misek, dozdobíme zbylým jogurtem a doplníme ovocem. Můžeme ještě dozdobit nasekanou čokoládou. Cca 314 kcal
- Pórkovo-fenyklová polévka s petrželovým olejem
Na 1 porci: 120 g brambor oloupejte, nakrájejte na kostičky, 1/2 fenyklu nakrájejte na nudličky, 1/2 pórku na kolečka. 1 lžičku oleje rozpalte v hrnci. 3 minuty na něm restujte brambory, polovinu fenyklu a polovinu pórku. Zbývající fenykl a pórek dejte stranou. Přilijte 180 ml zeleninového vývaru a 75 ml mandlového mléka. Za občasného míchání vařte při mírné teplotě 10 až 15 minut, než brambory změknou. Lístky ze 2 snítek petrželové natě rozmixujte s 15 ml olivového oleje. Rozpalte na pánvi 1 lžičku oleje. Odloženou zeleninu na něm orestujte, osolte a opepřete. Polévku rozmixujte, ochuťte a nalijte do talíře. Ozdobte ji restovanou zeleninou a petrželkovým olejem. Cca 260 kcal
|