Co všechno umí pampeliška
Léčivé účinky rostlinky, která je mnohými považována za plevel, znali už staří Řekové a Římané.
* Obsahuje vitaminy A, B, C i D, z minerálů je bohatá na sodík, síru, mangan, draslík, křemík a fosfor. Najdete v ní i prospěšné aminokyseliny a třísloviny.
* Surovinou lidové medicíny je především kořen, sbírají se ale i listy nebo pampelišková nať.
* Vnitřně odvar působí na činnost jater, ledvin, střev a močového měchýře. Má pročišťující účinky, podporuje srdeční činnost a zahání únavu, zmírňuje vyčerpání.
* Čaj z pampelišky odvodňuje, je močopudný.
* Obklady z pampeliškových listů zlepšují kvalitu pleti, zbavují akné a zmírňují svědění při vyrážkách a po štípnutí. Pomáhají i proti revmatickým bolestem kloubů.
* V kuchyni ji můžeme přidat do salátů, nádivek i k masu. Dá se z ní připravit polévka, med nebo dokonce likér.
* Není jedovatá, ale měla by se užívat s mírou, může totiž vyvolat nevolnost a zvracení.
Pampeliškový salát s kozím sýrem a ořechy
Potřebujeme: 2 různé hlávkové saláty, hrst lístků pampelišek, 2 kozí sýry, 6 lžic oleje z vlašských ořechů, 2 lžíce ume octa (k dostání v obchodech se zdravou výživou), 2 hrsti opražených vlašských ořechů nebo pinií
1. Listy salátů a pampelišek omyjeme a osušíme. Nesmí se namáčet dlouho, protože by se z nich vyplavily vitaminy rozpustné ve vodě.
2. Kozí sýr nakrájíme na kostičky a zapečeme v malé zapékací misce. Tu pak můžete dát na stůl a každý si vezme podle chuti.
3. Na dresink smícháme olej a ume ocet, který salát osolí i okyselí zároveň. Dresink lehce promícháme se salátem. Doprostřed na talíře dáme grilovaný kozí sýr, okolo salát a vše posypeme opraženými ořechy.
4. Salát můžeme posypat jedlými květy (sedmikrásky, pampelišky, růžové lístky, lichořeřišnice nebo chrpy).