Poznejte „skrytý cukr“
Nejdůležitější je pořádně poznat svého „nepřítele“ – tedy cukr. Dneska ho najdete téměř všude, dokonce i v jídlech, která se tváří, že jsou bez cukru. Když si dáte ochucený nízkotučný jogurt, je to skoro totéž, jako kdybyste snědli bonbon. Jedna porce jahodového jogurtu totiž může obsahovat až 26 g cukru! Když to porovnáte s denní dávkou 90 g, je to skoro jedna třetina.
Proto je lepší vyrábět si vlastní domácí jogurt. Stačí smíchat smetanový bílý s čerstvým hroznovým vínem, banánem nebo meruňkami.
Mezi další doslazované produkty patří třeba instantní vločky, salátové dresinky, sportovní (a energy) drinky, paštiky, bezlaktózové mléko, zmražená jídla, sušené ovoce, cereálie, müsli tyčinky či bílý chléb.
Vyzrajte na to: Naučte se rozpoznávat potraviny, ve kterých se skrývá cukr. Ten může být na etiketách prezentovaný různě, třeba jako laktóza, hnědý rýžový sirup, melasa, glukózový či kukuřičný sirup nebo pod označením končícím na -óza (dextróza, fruktóza, glukóza, maltóza a sacharóza).