Kupodivu to tentokrát není marketingový tah, ale pravda. LotusGrill pracuje na principu kovářské výhně. Pod rozžhavené uhlí ventilátor na baterky vhání vzduch a dodává mu dostatek kyslíku k hoření. To má pozitivní důsledek: nezaznamenáte onen „plonkový“ čas, kdy podpalovač zhruba rozhořel uhlí, ale to zatím není dostatečně roztopené. V této fázi často gril na chvíli zakouří.
Dalším pozitivem je, že po prvním grilování si uhlí drží dost teploty na to, že opozdilci můžete dogrilovat další porci. Zapnete foukání a uhlí je za chvilku opět připraveno přivítat další maso.
Konstrukce spoléhá na nepřímé grilování. Zásobník s uhlím se skrývá pod vlnitým plechem, takže na něj nemůže skapávat omastek. Vyzařující žár se „zesiluje“ nerezovou vložkou, která funguje jako konkávní zrcadlo.
Až vychladne, můžete nádobu s popelem vysypat a vnitřní nerezovou mísu vyčistit od skapávajícího tuku v myčce na nádobí.
Práce s grilem je velmi čistá, jednoduchá a rychlá. Dovedeme si představit, že jej sbalíte do tašky a hodíte do kufru auta, když pojedete do kempu pod stan.
Klady a zápory+ malý a skladný - vyšší cena |
Toto vše zní příliš báječně na to, abychom nenašli alespoň jedinou vadu na kráse. A taky že ano. Tento designový a skladný kousek, ještě nedávno hit německých zahrad, se totiž prodává za ceny od tří a půl tisíce korun. Ale komu to nedělá problém, má tu tip, jak vyzrát na grilování v hustě obydlených oblastech.
Pro kutily je tu zase příklad z praxe, který by mohli zahrnout do svých stávajících grilů. Vždyť vložit dospodu grilu trubku s otvory, do které by se z malého ventilátorku vháněl vzduch, by neměl být problém.