Zásadní vliv na klíčení semen má teplota
Teplota je důležitým faktorem obzvlášť při předpěstování sazeniček. Optimální teplota pro klíčení semen většiny druhů zeleniny pohybuje mezi 20 a 30 °C.
Zejména semena teplomilných rostlin potřebují k vyklíčení vyšší teplotu, proto chtějí semínka rajčat, paprik, lilků či okurek pěkně vyhřáté místo. Ideální bývá topení pod oknem orientovaným na jih, kde je dostatek tepla pro rychlé vyklíčení a dostatek světla pro mladé rostlinky, které potřebují pro fotosyntézu.
Pamatujte však na to, že semínka různých druhů zeleniny mají rozdílné nároky. „Například semena salátu dosahují maximální klíčivosti (99%) při teplotě 25 °C, kdy klíčí během pouhých dvou dnů. Ovšem při 30 °C už vám vyklíčí pouhých 12 %,“ uvádí příklad Marek Kvapil. S dodatkem, že právě salát má tu výhodu, že klíčí i při teplotě pod 5°C, jen mu to trvá o pár týdnů déle.
Vliv teploty na klíčivost různých druhů zeleniny shromáždila irská rodinná semenářská firmička Brown Envelope seeds na základě svých zkušeností do tabulky, kterou od ní Marek Kvapil dostal spolu s objednanými semínky. A protože ji považuje za velice užitečnou pomůcku, převedl ji do české verze.