Na Šumavě Štěpán, v Lednici nový Baťa. Pohlreichovi učni, kteří už umí

  4:00aktualizováno  4:00
Jako dvě třešničky na šéfovském dortu jsou restaurace U Štěpána a U Tlustých, na jejichž úspěch může být Zdeněk Pohlreich hrdý. Má na něm totiž svou zásluhu. Jsou to také poslední dva podniky, které zkontroluje v rámci pořadu Už dost, šéfe!

Obě uvedené restaurace patří k tomu nejlepšímu, co Zdeněk Pohlreich během natáčení poznal a popostrčil. Zřejmě se chtěl na závěr rozloučit se svou misí po hospodách v Česku stylově a optimisticky.

Ze Štěpána je univerzál, kterého si váží i zaměstnanci

Proto zřejmě jeho první cesta vede na Šumavu, kde pomáhal vylepšit provoz v kuchyni i na place hned dvěma podnikům. Zatímco se ukáže, že restauraci na zámku Kněžice dánští majitelé zavřeli krátce po natáčení, restaurace U Štěpána naštěstí po třech letech naopak jen vzkvétá. I její majitelé vypadají spokojeně.

U Štěpána a U Tlustých

Štěpán a Zdenička Rudovi totiž dokázali využít šéfových rad i výtek maximálně. Jejich masné krávy se dál spokojeně pasou, v kuchyni a na place ovšem kmitá trojnásobek původního počtu (čtyř) zaměstnanců. A hlavně každý ví, co má dělat, a dělají to dobře. Nestěžují si, že U Štěpána se opravdu maká. Na oplátku jde ale se šéfem domluvit cokoliv, čehož si váží.

Štěpánova žena Zdenička si dobře pamatuje, že jejich podnikání nakopl právě Pohlreich: "Zdendovy rady nám daly hrozně moc, úplně nám změnily myšlení."

I Štěpán si je vědom, že bez nich by se asi z místa nepohnuli. Neměli by ani konvektomat. "A také nám řekl: Hlavně se z toho neposerte. A o to se nějak snažíme dodneška," dodává se smíchem Zdenička. 

Je evidentní, že Štěpán na sobě velmi zapracoval, profesně i v osobním životě. Je z něj štíhlý, zdravě sebevědomý mladý muž, který Pohlreichovi popisuje, jak párkrát do roka zve ke svému týmu kouče. Aby měl i nad sebou kontrolu a jistotu, že všechno skutečně šlape, jak má. "Ty jsi největší univerzál, jakého znám," skládá mu poklonu šéf. I jídlo, které mu U Štěpána přistane na stole, je dokonalé, ať už je to letní pstruh, žebra nebo domácí hamburger.

V Lednici Tlustí prodávají až tisíc jídel denně. A vlastní uzeniny

Do Lednice dorazí Pohlreich vlakem, u nádraží si ho vyzvedne Andrej Tlustý  s koňským povozem a od té doby už Zdeněk jen žasne. Tam, kde si před třemi roky neuměli spočítat, jaké nasadit ceny, aby neprodělávali, vyrostla prosperující restaurace s dvaceti zaměstnanci i výrobna poctivých uzenin.

Při výletu do Lednice máte jistotu, že se tam i dobře najíte. U Tlustých.
Andrej Tlustý z Lednice má i vlastní výrobnu uzenin, Pohlreich smeká.
V lednické kuchyni také všichni kmitají jako o život.

Přestože v restauraci U Tlustých vydají 800 až 1 000 porcí jídla denně, šéf jim nemá co vytknout. Šéfkuchař to kvituje s povděkem; vždycky byl přesvědčený, že se poctivá kuchyně připravovaná z kvalitních a čerstvých surovin musí vyplatit. I cvrkot v dokonale profesionálně vybavené kuchyni je naprosto neuvěřitelný, pro šéfa radost pohledět. Ceduli hlásající STOP, kterou U Tlustých staví do dveří, když mají plnou restauraci, tu už šéf považuje za zhmotnělý restauratérův sen. 

Podobně ho nadchne i prohlídka prodejny a výrobny vlastních uzenin, kde pracuje část rodiny. A bydlení mají Tlustých přes ulici. Takhle nějak si to podle Zdeňka Pohlreicha představoval už Baťa. Podobně jako ze Šumavy, i z Moravy tedy odjíždí šéf téměř dojatý, že i u nás snad  jednou bude restaurační podnikání fungovat zdravě. Stejnou naději můžete načerpat ve středu večer na Primě.

Autor:

Nejčtenější

Jedovatá zmije. Pokud vás uštkne, nepanikařte a nezaškrcujte, radí znalec

Zmije obecná (Vipera berus)

Už je to tu zase. Lidé si stěžují, že se zmije přemnožily a jsou letos nebezpečnější než kdy dřív. Ale je to hloupost,...

Zatočte se škůdci na zahradě. Poradíme, jak se zbavit mšic či padlí

S mšicemi si nejlíp poradí slunéčko sedmitečné.

Vrcholící léto je pro nejrůznější zahradní škůdce ráj. Na zahradě vám může řádit třeba krtek, ve skleníku molice či...

OBRAZEM: Houby sbírají naši čtenáři i v Americe, v Česku je vozí kolečkem

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se...

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se rozhodli podělit se o novou várku vašich...

Kopr vonný voní, chutná a umí léčit. Vypěstujete si ho doma

Zdánlivě obyčejný kopr pomáhá s trávením a umí i léčit.

Kopře, je mi díky tobě dobře, dalo by se říci. Nebýt kopru, byla by česká kuchyně ochuzena o jednu z nejoblíbenějších...

OBRAZEM: Houbová smršť od Brd přes Vysočinu až po Ostravsko

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše...

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše dokumentace ukazuje, že podzimní sezona...

Další z rubriky

Češi podceňují zabezpečení chalup, přitom v nich mají majetek za statisíce

Do zabezpečení chalupy by měl člověk investovat tři až pět procent ceny...

Letní dovolenou na chalupě už lidé dávno netráví v provizorních podmínkách. Chaty a chalupy se začínají vybavením a...

Kalamáry s bůčkem místo guláše. Gastropunk si najde místo i na venkově

Šéfkuchař Daniel Holan

Šéfkuchař Daniel Holan, který věci dělá po svém, dokázal v malé obci na Berounsku vybudovat osobitou restauraci Corso,...

V USA našli dvouhlavou želvu. Nemůže za to radiace, ale genetická mutace

Dvouhlavá želva v Show Jana Krause

Želví „mutantku“ se dvěma hlavami objevili ochránci přírody na břehu Atlantiku. Bizarní stvoření má prý docela obyčejný...

Po operaci mandlí upadl chlapec do kómatu, začalo trestní řízení
Po operaci mandlí upadl chlapec do kómatu, začalo trestní řízení

Policisté na Královéhradecku zahájili trestní stíhání tří lidí a jedné firmy, kteří údajně nesou odpovědnost za tragédii. Ta se odehrála před dvěma lety, jejímž následkem osmiletý chlapec po operaci mandlí upadl do kómatu.

Najdete na iDNES.cz