Sobota 1. října 2022, svátek má Igor
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 1. října 2022 Igor

VIDEO: Ryba i host smrdí už druhej den, má jasno Pohlreich

"Zní to šíleně, ale ryba by neměla být cítit rybinou a na dotek musí mít pevné a pružné maso," radí šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, jak být při výběru čerstvých ryb nekompromisní. Pokud si chcete opravdu pochutnat, jeho rady jsou k nezaplacení.

Při výběru ryby na gril máte netušené možnosti, skvělé jsou sladkovodní i mořské. Podle šéfa platí, že pstruh je vždycky lepší než pangas, takže pokud máte možnost sehnat čerstvého pstruha, neváhejte. Ze stejné skupiny ryb je i losos, ať už koupíte celého či filet, což není problém. 

Co se grilování ryb týká, máte celou řadu možností.
Čerstvá ryba má na omak pevné a pružné maso.

Skvělý je tuňák, mečoun i kalamáry. Nebojte se ani sardinek, na grilu jim z každé strany stačí dvě minuty a jsou skvělé, jen je musíte zbavit hlavy a páteře. Pro všechny ryby pak platí, že by měly být pečené právě tak, aby nebyly syrové. Jinak je usušíte a tragédie je na světě.

Hořčičná omáčka

Do misky dejte lžíci ostré dijonské hořčice, přistrouhejte trochu citronové kůry z chemicky neošetřeného citronu, z půlky citronu pak vymačkejte šťávu, přidejte zhruba 2 lžíce majonézy, lžíci zakysané smetany, pepř, sůl a nasekaný kopr. Zamíchejte a krásně ostrou omáčku ke grilované rybě máte hotovou.   

Jakoukoliv rybu kupujte a upravujte vždy čerstvou. Právě čerstvost je základní ingrediencí, bez které se podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha v případě ryb neobejdete. Při nákupu se vyplatí být zdravě drzý a zkontrolovat si, zda má ryba červené žábry, jasné oči, pevné a pružné maso a není cítit rybinou.

"Stejně jako host ryba páchne už druhej den," vidí to nekompromisně šéf. Jen u tuňáka tohle zlaté pravidlo neplatí, jeho maso totiž není cítit, takže tam si můžete ohlídat maximálně datum spotřeby. Je jasné, že ideálem je ryba čerstvě chycená.

Nejjednodušší příprava? Grilovaný filet z lososa

Vděčný je na grilování filet z lososa, pro někoho jediná ryba, kterou je ochoten sníst. Snadno ho upečete kůží dolů na improvizovaném pekáčku z alobalu.

Filet z lososa grilujte vcelku; grilováním jednotlivých porcí by se maso zbytečně vysušilo.
Utřete stroužek česneku.
Citron nakrájejte na měsíčky, ze kterých okrojte kůru.

Připravte si očištěný filet, stroužek česneku, rozpuštěné máslo, citron a čerstvý kopr. Stroužek česneku utřete, předtím ho ale zbavte středového klíčku, protože nechutná dobře a způsobuje zažívací obtíže. Utřený česnek vmíchejte do rozpuštěného másla, kterým budete filet potírat. Citron nakrájejte na měsíčky, kůru odstraňte, jinak by vám od ní mohla ryba při pečení zhořknout. 

Špičkou nože vytvořte ve filetu kapsičky, do kterých vložíte kousky citronu.
Do připravených kapsíček vložte kousky citronu zbavené kůry.
Ke každému kousku citronu vložte ještě větvičku kopru.

Špičkou nože si připravte ve středové části filetu otvory, do každého vložte měsíček citronu a větvičku čerstvého kopru. 

Filet prišpikocaný kousky citronu a koprem ješte dochuťte pepřem a hrubou solí.
Připravený filet přendejte na grilovací alobal.
Konec filetu zatočte zpátky, aby bylo maso zhruba stejnoměrně vysoké.

Filet opepřete a osolte, stačí z jedné strany, během grilování koření, máslo a šťáva protečou až ke kůži filetu. Na koření nešetřete, protože u ryby platí, že už ji dodatečně nedochutíte. Pak filet přendejte na plát hliníkové fólie, konec filetu zatočte zpátky, aby se nepřepekl a vrstva masa byla všude zhruba stejně vysoká.

Okraje alobalu zvedněte tak, aby nemohly máslo a šťáva stékat do ohně.
Filet ještě potřete rozpuštěným máslem s utřeným česnekem.
Připravený filet položte na horký rošt a přikryjte gril víkem.

Okraje alobalu zvedněte tak, aby máslo a šťáva nemohly kapat do ohně, jinak bude rybí maso nepříjemně cítit kouřem. Pak filet potřete marinádou z másla s utřeným česnekem, položte ho na horký rošt grilu a přikryjte víkem.

Připravený filet položte na horký rošt a přikryjte gril víkem.
Průběžně kontrolujte, jak na tom grilovaný filet je.
Hotový filet přendejte z grilu na talíř a můžete ho naporcovat.

Průběžně kontrolujte, jak na tom grilovaný filet je, stačí maso rozhrnout špičkou nože. "Je potřeba to trefit o chvilinku pod tím, než maso přejde ze syrovýho stavu do vařenýho," radí šéf. Na filet z lososa by mělo stačit 20 až 30 minut, pak ho můžete přendat z grilu na talíř, žádné odpočívání jako u steaků. A můžete servírovat.

Hotový filet přendejte z grilu na talíř a můžete ho naporcovat.
Každou porci zakápněte čerstvě připravenou hořčičnou omáčkou.
Každou porci lososa zakápněte čerstvě připravenou hořčičnou omáčkou.

Každou porci na talíři zakápněte lžící výrazné pikantní omáčky z dijonské hořčice, jako přílohu si dejte jen zeleninu, ať si chuť grilované ryby opravdu užijete. "Nejsem žádnej velkej lososožrout, ale tohleto chutná dobře," říká Pohlreich, který tvrdí, že: "Kdo neumí dobře jíst, nemůže bejt úplně šťastnej".

  • Nejčtenější

Už nemáte na každodenní stravování v práci? Uvařte si doma do krabičky

Seriál Ceny v restauracích se neustále zvyšují a ještě porostou. Dvacetkrát měsíčně zaplatit dvě stovky za oběd v restauraci...

Omezte televizi a vařte s pokličkou. Deset tipů, jak doma šetřit energie

Premium Drobné maličkosti v chování mohou přinést výraznou úsporu v hospodaření celé domácnosti. Podle hesla „halíře dělají...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kutil pracuje „na koleně“, přesto vyrábí jako nejlepší umělecký truhlář

Seriál Jiří se občas v důchodu trochu nudí, a tak se promění v uměleckého truhláře. Protože se mu líbí historický nábytek,...

Jak skladovat úrodu ze zahrady a proč nemíchat jablka, brambory či cibuli

Ovoce i zelenina se sice dají koupit po celý rok, ale možnost mít zásoby z vlastních vypěstovaných zdrojů ve sklepě je...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe vítěze ankety o nejroztomilejšího mazlíčka září. Podívejte se na fotky

Konec měsíce znamená i konec zářijového kola ankety o nejroztomilejšího mazlíčka. V první desítce tentokrát bodovali...

Sověti ozářili Richarda Nixona radioaktivitou. Jeho agenti to zastavili trikem

Premium Při návštěvě v Sovětském svazu Richard Nixon sice přátelsky hovořil se sovětským vůdcem Nikitou Chruščovem v takzvané...

Test kočičích kapsiček. I z krmiva za deset korun může zvíře dostat vše

Premium Kočky nám sice někdy připadají mlsné, ale ony jen v miskách hledají to, co jejich tělu prospívá nejvíc: maso plné...

Extra steh po porodu navíc? Rodičky děsí ponižující husband stitch

Premium Přivést dítě na svět znamená pro většinu žen prožít si mnoho vypjatých chvil. Vyrovnat se s průběhem porodu nemusí být...

Omezte televizi a vařte s pokličkou. Deset tipů, jak doma šetřit energie

Premium Drobné maličkosti v chování mohou přinést výraznou úsporu v hospodaření celé domácnosti. Podle hesla „halíře dělají...

VIDEO: Podívejte se, jak příjemnou oázou je zelená střecha ve velkoměstě

O zelených střechách se hodně mluví, ale moc se o nich obecně neví. Přitom všude, kde je to jen trochu stavebně možné,...

S levným kusem masa se v kuchyni vždy nadřete víc, upozorňuje kuchař Hromas

K přípravě kvalitních pokrmů je třeba znát nejen nápadité recepty, ale také ovládat znalosti o různých druzích masa a...

Před dvěma sty lety vznikly polévkové ústavy, předchůdci školních jídelen

Že s kručícím žaludkem se špatně učí, poznal asi každý. Před 200 lety proto začal vznikat první systém stravování dítek...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

RECENZE: Pro Pokáče byla O2 arena příliš velkým soustem

Z hlediska návštěvnosti skončil koncert písničkáře Pokáče v O2 areně maximálním úspěchem - pár hodin před začátkem...

Přístroje zjistily výbuchy u Nord Streamu. Úmyslný čin, tvrdí Švédsko

Švédské a dánské měřicí stanice v pondělí zaznamenaly masivní podmořské výbuchy, a to v místech, kde z plynovodu Nord...

Úmrtní list Alžběty II. odhalil příčinu i čas smrti královny

Britská královna Alžběta II. zemřela na stáří. Vyplývá to z jejího úmrtního listu, který ve čtvrtek zveřejnil skotský...

Příběh Marty: Syn si přivedl domů přítelkyni, je to líná špindíra

Se synem jsme měli vždycky hezký vztah. Naším společným plánem bylo, že jednou s námi zůstane žít v našem domě v...

Dcera Neumannové randí s modelem. V mém životě muž není, říká její matka

Dcera legendární lyžařky Kateřiny Neumannové, osmnáctiletá Lucie randí s úspěšným modelem Oliverem Průchou. Promluvili...