4/ Měkké do džemů, tvrdší do kompotů
Ideální je vyrábět z jednoho druhu ovoce vždy jak kompot, tak džem.
Můžete tak vytřídit měkčí plody, které by se v kompotu rozpadly, a udělat z nich džem, marmeládu nebo sirup.
Při vaření džemů ovoce nemixujte, ale před koncem vaření je prolisujte lisem na brambory. Uchováte tak v džemu větší kusy plodů.
Jablka zpracujte na křížaly, džem, víno i pečený čaj. Zásoby se hodí |
A pokud přidáváte do džemů bylinky, například mátu, pak ji přidejte na závěrečných 10 minut vaření. I bylinky by totiž měly přejít varem, aby se nezačaly kazit.
5/ Sbírejte při vaření pěnu
Při vaření ovoce se může na povrchu objevit přírodní pěna, kterou je třeba před plněním odstranit, ideálně děrovanou naběračkou.
Povidla uvaříte snadno a rychle. Vyzkoušejte tři oblíbené recepty |