Neděle 13. června 2021, svátek má Antonín
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 13. června 2021 Antonín

Pohlreich vaří vejce ve vejci. Pochoutku s ančovičkami a parmezánem

Možná jste nakoupili na Velikonoce více vajíček, než jste spotřebovali na vyfukování a barvení. Proto Zdeněk Pohlreich v posledním dílu Teď vaří šéf! ukázal tip na neobvyklou vaječnou snídani.

Je to klasika, začít ráno vajíčky. Nemusí to být dusivé natvrdo uvařené nebo klasické míchané vejce. Zdeněk Pohlreich nabízí trochu sofistikovanější způsob. Připraví zapečená vejce s parmezánem a ančovičkami.

Princip je jednoduchý. Rozšleháte dvě vejce, Pohlreich do nich přidá navíc ještě jeden žloutek, by si dopřál podle vlastních slov trochu luxusu. Pak do nich nakrájí ančovičky. „Jestli vám vadí, že jsou ty ryby moc slané, jednoduše je můžete vymáčet ve vodě, tím slanost zmírníte,“ radí. Pak stačí přidat jen trochu pepře, hořčice a smetany.

Fotogalerie

Pokrm se servíruje v zapékací misce, jaká se používá například na cibulačku. Vymažete ji máslem a vysypete parmezánem. Pak do misky opatrně vyklepněte jedno vajíčko a naběračkou přelijete rozšlehanou směsí.

Normální by bylo, kdybyste teď dali směs zapéct. Jenže kuchař to raději udělá jinak. „Vejce jsou strašně choulostivá na převaření. A kdybychom ta vejce dali do trouby rozpálené například na 170 stupňů, začaly by se péct a srážet. Jenže my chceme, aby se vařily pěkně zvolna,“ vysvětluje.

Proto misku s vejci umístí do větší nádoby a do poloviny je zalije horkou vodou. „Ta vody z logiky věci nemůže být teplejší než 100 °C,“ komentuje a obě mísy vloží do rozpálené trouby. „Idea je taková, aby ta rozmíchaná vejce pěkně ztuhla a ten žloutek ve středu zůstal ještě polotekutý,“ říká. Proto se vyplatí celý proces hlídat, aby vejce člověk „nepřetáhl“.

Aby porce dobře vypadaly při podávání, nesmí chybět kousek zeleného – pažitky nebo petrželky. „A tohle stojí za to, abyste si o Velikonocích trochu přivstali,“ je spokojen kuchař.

Autor:
  • Nejčtenější

České klíště je pohodář, aktivní druhy žijí jinde, prozrazuje biolog Perner

Premium Na tričku má vymalovaná stylizovaná klíšťata v podobě horkovzdušných balonů a jen před několika dny dostal za...

Pestrobarevná zahrada v Českém ráji má raritu, bazén usazený v jezírku

Soutěž Vypadají jako blázni a bývají šťastní. Ti, kteří od rána do večera pracují na zahradě a vnímají to jako nikdy nekončící...

Lichořeřišnice, přírodní antibiotikum i kvetoucí krasavice do salátů

Lichořeřišnici se vyplatí pěstovat, na zahradě i v truhlíku. Už je po zmrzlých, takže ji lze vysévat přímo do půdy či...

Přírodní zahrada pár minut z centra města je rájem pro děti i divočinu

Soutěž Zahrada, která vypadá úplně normálně, nic vyumělkovaného, a kde je vám prostě dobře, aniž byste věděli proč. Taková na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zelená oáza v pražské Hostivaři má za domem les. Do centra je to kousek

Soutěž Není nijak rozlehlá, nicméně je útulná a s komfortem krytého bazénu a metropole za zády. O zahradu u rodinného domku v...

O antikoncepci už není takový zájem. Párový sex upadá, míní gynekolog

Premium „Všichni strašili, že bude upadat mravnost a ženy budou mít z dlouhodobého užívání pilulek zhoubná onemocnění jater....

Upřímnost fotbalové antihvězdy. Souček o tetování, rasismu i vyjídání ledničky

Premium Říká o sobě, že je obyčejný kluk z Brodu. Přitom si ho už stihla zamilovat fotbalová Anglie a Česko na něj spoléhá: na...

Poslední snímky: Abrhám testoval vozíček, Šafránková se ho snažila rozesmát

Premium Jak dnes žijí Josef Abrhám (81) a Libuše Šafránková (67)? O pohádkovém podzimu života bohužel nemůže být řeč, časopis...

  • Další z rubriky

Teď je čas na to vlítnout. Mytí oken snadno a rychle v pěti krocích

Mytí oken nepatří zrovna mezi oblíbené činnosti, ale párkrát do roka se do něj chtě nechtě musíme pustit. Je celkem...

Velké divadlo na malém grilu. Toto je tortilla podle Zdeňka Pohlreicha

Zdeněk Pohlreich je nejšťastnější, když může i v polních podmínkách ukázat, že vaření není jen o technologii a vybavení...

Bábovka na grilu? Pro Ivetu Fabešovou to není žádný problém

Cukrářka Iveta Fabešová v dalším dílu show Zdeňka Pohlreicha Rozpal to, šéfe! přijala výzvu, jak si poradit na grilu s...

České klíště je pohodář, aktivní druhy žijí jinde, prozrazuje biolog Perner

Premium Na tričku má vymalovaná stylizovaná klíšťata v podobě horkovzdušných balonů a jen před několika dny dostal za...

Manželka majitele Alzy promluvila o fungování firmy, se Zavoralem se rozvádí

Majitel tuzemského internetového gigantu Alza.cz Aleš Zavoral patří se svým jměním mezi nejbohatší Čechy. Na rozdíl od...

Sledujeme začátek rituální sebevraždy lidstva, říká Čech s nejvyšším IQ

Premium Oficiálně se považuje za nejchytřejšího Čecha. Jako robot ale nepůsobí. Při osobním setkání je Karel Kostka, vzděláním...

Datově neomezený tarif nebyl nikdy tak levný. Co na to konkurence?

Datově neomezené tarify mají v nabídce všichni tuzemští mobilní operátoři, avšak ve srovnání s běžnými tarify s...

Mladí by chtěli do penze v 60 letech. Mají jasno, jaký důchod jim postačí

Generace narozená po roce 1971 bude podle současných pravidel odcházet do penze v 65 letech. A to jak ženy, tak i muži....

Dušek: Očkovat se nenechám. Indiáni raději zemřeli, než se nechat zotročit

Jaroslav Dušek promluvil o svém rozhodnutí nenechat se očkovat vakcínou proti covidu-19. Herec, který nedávno oslavil...