Pohlreich se těší na jarní grilování, steak si udělal alespoň v kuchyni

aktualizováno 
Přestože se Zdeněk Pohlreich věnoval v současné řadě Teď vaří šéf! zdravé lehké kuchyni, uznává, že rozhodně není třeba zatratit pěkný kousek uleželého hovězího. Se zeleninovou přílohou společně připravenou na kuchyňském tálu vykouzlil oběd, který už lehce přechází do navazující série Rozpal to, šéfe!

Šéf se zřejmě „na stará kolena“ smiřuje s tím, že co člověk, to názor a chuť. „Já mám rád hovězí medium rare, ale je to jen moje osobní preference. Většinou to bývá tak, že v profesionálních kuchyních převládají ortodoxní názory. Každý, kdo chce steak well done (tedy hodně propečený), zasloužil by snad přinejmenším ukamenovat. Ale já bych to nikomu nevyčítal,“ přiznal se.

Fotogalerie

A radí hlavně se hovězího nebát. Strava má být vyvážená a chuť na pořádný kus hovězího je normální. Vždyť je to kvalitní bílkovina, které tělo čas od času potřebuje.

Pozitivní je, že dobré uleželé hovězí je už v obchodech běžně k dostání. A vzhledem k ceně nehrozí, že by se člověk mohl přejíst, není to surovina, kterou by si dopřával denně k obědu.

Pohlreich radí vyndat maso z lednice alespoň půl hodiny před tím, než začnete vařit, aby pak na pánvi nebo grilu nedostalo takový teplotní šok. Šéf maso předem jen opepří, solí až po tepelné úpravě. Hlavně radí nepanikařit a nesnažit se maso obracet příliš brzy. Je lepší chvilku počkat, až se zatáhne a odskočí z grilu (v našem případě tálu).

Paralelně na desce griluje i papriky a v mezičase připraví ve woku trošku čerstvého špenátu se lžičkou wasabi, což je japonský křen. To kvůli další chuti v pokrmu. A když jsou papriky hotové, využije toho, že je deska rozpálená, a lehce opeče rozpůlené žampiony.

Jaký steak si můžete připravit

Raw
Zcela syrový steak. Jinde než v pokrmech typu tatarský biftek nebo carpaccio se steak v syrovém stavu nepodává.

Blue rare
Steak opečený jen na okrajích, uvnitř je prohřátý na 46 °C. Maso ještě neuvolňuje šťávu.

Rare
Jemně propečený steak. Při přípravě se maso zahřálo ve vnitřní části na 52 °C. Zvenku je steak pěkně hnědý, ale uvnitř stále krvavý a červený, červený je z přibližně 75 %. Doba přípravy: cca 2 minuty z každé strany.

Medium rare
Mírně propečený steak. Při přípravě se maso zahřálo ve vnitřní části na 55 °C. Zvenku je steak tmavě hnědý, uprostřed červenorůžový v poměru 1:1. Směrem k okrajům masa barva přechází až do šedohnědé barvy.
Doba přípravy: cca 3 minuty z každé strany. Tento druh propečenosti steaku je považován za nejlepší, maso je nejšťavnatější a nejlahodnější. Podívejte se na názorné video, jak připravit medium rare steak i s přílohou.

Medium
Středně propečený steak. Při přípravě se maso zahřálo ve vnitřní části na 60 °C. Střed masa je růžový, „nekrvavý“, více vysušený než medium rare. Zbytek masa má hnědošedou barvu.
Doba přípravy: cca 4 minuty z každé strany.

Medium well
Téměř propečený steak. Při přípravě se maso zahřálo ve vnitřní části na 65 °C. Maso je téměř celé šedohnědé, jen ve střední části najdeme náznaky růžové. Šťavnatost takto připraveného masa je nižší než u předešlých stupňů.
Doba přípravy: cca 4,5 minuty z každé strany.

Well done
Propečený steak. Při přípravě se maso zahřálo ve vnitřní části na 71-74 °C . Maso je zcela propečené, není šťavnaté. Střed masa má šedohnědou barvu, kraje mohou mít i tenkou černou ohořelou kůrku.
Doba přípravy: cca 5 minut z každé strany.

Autor:

Zkuste lososa trochu jinak. Třeba jako karbanátky nebo s houbami

S lososem přímo na grilu připravíte i houby.

Jen pár minut na grilu stačí, aby lahodné maso lososa zpříjemnilo letní večer. Do jednoduchých a...

Spěch je pro přípravu steaků smrtící, míní šéfkuchař Volšička

Jan Volšička z Pohostince Monarch

Vede Pohostinec Monarch v Praze, který se pyšní zvláště vyzrálými hovězími steaky. Přesto...

Pohlreich se pustil do hovězího pupku. Vyšperkoval ho cibulovou marmeládou

Flank steak s rajčaty a cibulovou marmeládou

VIDEO Zatímco běžné steaky jako rib eye nebo nízký roštěnec se dávají na gril nakrájené proti vláknu, u...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Burgery, panenka i zelenina. Další várka příspěvků do grilovací soutěže

Hovězí hamburger s vlastními houskami

Nejnovější přispěvatelé do naší soutěže pokryli široké grilovací spektrum. Vedle burgerové klasika...

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Kuřecí plátek nakládaný v jogurtové marinádě

VIDEO Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se...

  • Nejčtenější

Inspirujte se u mravenců. Dělejte jen to podstatné a hodně odpočívejte

Většina z nás považuje mravence za otravný hmyz, přitom mají řadu vlastností, ze kterých bychom si měli vzít příklad....

Fascinující trávy udělají vaši zahradu krásnou i na podzim a v zimě

Jejich nádherná květenství a elegantní pohyby stébel ve větru nás mnohdy doslova okouzlí. Už to je důvod, proč se...

Británie má plán na radikální snížení emisí uhlíku. Použije k tomu přírodu

Britská Labouristická strana představila svůj nový nápad, do roku 2030 bych chtěla 25 procent území Spojeného...

Devět tipů, jak na zahradě zatočit bez chemie s chorobami a škůdci

Proti chorobám a škůdcům můžete použít i prostředky, které jsou šetrné vůči přírodě. Čím dál více majitelů zahrad chce...

Couvající pštros a zvracející moucha. Poznejte netušená tajemství zvířat

Už jste viděli pštrosa couvat? Tak to jste asi spali a něco se vám zdálo, protože to tato zvířata neumějí. A víte, že...

Premium

Výrazný nos, vzdělání sestry. Proto si Gott vybral Ivanu, říká novinářka

Profesní vztah je pojil pětadvacet let, ona ho však osobně poznala už jako holčička. Navzdory všem turbulencím, které...

Premium

Lara Fabian oslaví v Praze narozeniny. Máme exkluzivní přednostní nákup vstupenek

Po dvou letech se 9. června 2020 vrátí do Prahy Lara Fabian. Zpěvačka belgicko-italského původu má k českému publiku...

Premium

Chci chlapa, co má větší koule než ego, říká svobodná matka Nikol Štíbrová

Před pár dny oslavila třiatřicítku a cítí se šťastná a spokojená. Nebylo to ale zadarmo – moderátorka a hvězda...

  • Další z rubriky
Premium

Síla přírody: rostliny dokážou posílit imunitu, vyléčit nemoci, ale i zabít

Rostlinná „lékárna“ představuje obří zásobárnu látek, které příroda s předstihem připravila pro situace, v nichž je...

Premium

Bojím se, že jsem na film moc hezkej, říká Lukáš Hejlík

Lukáš Hejlík je pořád na cestách. Proto jsme se taky domluvili, že rozhovor povedeme po hlasových a textových zprávách....

KVÍZ: Otestujte, jak se vyznáte v názvech zahraničních pokrmů

Nabídky v restauracích se jen hemží názvy pokrmů, u kterých mnozí netuší, jaké jídlo mají očekávat, a při objednávání...

Jablka zpracujte na křížaly, džem, víno i pečený čaj. Zásoby se hodí

Co s nimi? Urodilo se vám na zahradě tolik jablek, že vám docházejí nápady, jak je zužitkovat, a štrúdl už se u vás...

Další pochybení pardubické nemocnice. Novorozenci nepodali včas léky
Další pochybení pardubické nemocnice. Novorozenci nepodali včas léky

Nemocnice v Pardubicích čelí dalšímu obvinění. Při porodu novorozence tamní personál včas neodhalil problém, který bylo možné vyřešit medikací. Dítě bude mít doživotní následky.

Najdete na iDNES.cz