Zagrilujte si. Bude to možná na dlouho naposled, tak ať to stojí za to

aktualizováno 
Jasně, můžete naložit plátky krkovice, přihodit pár klobásek, koupit pivo do džbánku a budete vám dobře, i když asi trochu těžko. Ale taky si jednou za čas můžete z grilování udělat rituál, na jaký běžně nemáte čas a prostor. Nevynecháte marinování, efektní servírování, sladkou tečku ani dobré víno. A přitom se nepřecpete.

Grilované panenky | foto: archiv Jacob's Creek

Slibují krásný teplý víkend, tak ať už si grilování naplánujete s přáteli, či s rodinou, pohrajte si s menu, ať je tam od každého něco. „Nelitujte času a zajeďte si pro čerstvé krevety, ryby, maso a ananas,“ doporučuje šéfkuchař Martin Černohorský a přidává i praktické grilovací tipy.

Mixolog a barman Aleš Půta zase radí vyzkoušet svěží lehká australská vína plná sluníčka (konkrétně Jacob ́s Creek).

Na krevety si dejte záležet na marinádě, grilování už je hračka

Nákupu krevet se neobávejte, jejich čerstvost si ověříte jednoduše. „Je to naprosto triviální, poznáte to čichem - pokud vám smrdí, prostě je nekupujte. Tělo se podvědomě brání špatným věcem, takže by vás váš nos neměl v tomto směru zradit,“ usmívá se zkušený šéfkuchař Martin Černohorský.

Fotogalerie

A vysvětluje, že jako pojistku, aby bylo všechno ok, můžete do marinády přidat třeba zázvor, česnek nebo chilli. „Jsou to přírodní antiseptika, které zničí případné jedovaté bakterie a navíc působí jako zpomalovač rozkladu,“ vysvětluje trpělivě při přípravě krevet, kterých doporučuje počítat tak pět na osobu.

Na jejich marinování v misce smíchá 3 lžíce citronové šťávy, lžičku rozdrcených chilli papriček, lžíci jemně nastrouhaného zázvoru, 2 stroužky prolisovaného česneku, lžičku mletého koriandu, lžíci kvalitní sójové omáčky (doporučuje značku Kikkoman) a 2 lžíce tekutého medu. Krevety ve směsi důkladně obalí, rozloží na potravinovou fólii, do které je posléze zabalí a doporučuje strčit na půl hodiny do chladničky. Zbylou šťávu zredukuje na pánvičce, pak ji použije na polití krevet.

Krevety grilujte 3 minuty po každé straně, polijte je omáčkou a podávejte. „Jejich skořápka má být růžová a maso matné,“ ukazuje na rozpáleném grilu Černohorský. Mixolog k těmto krevetám s kořenitými tóny chilli, zázvoru a koriandru doporučuje vybrat ovocné, jemně pikantní růžové víno.

K rybě bylinky, citron a svěží víno

Jak vybírat čerstvé ryby, už jsme radili (například v článku zde), viz video:

Zkuste tentokrát vybrat pražmu královskou, ideálně jeden kousek na osobu, k tomu si připravte snítky čerstvého tymiánu a šalvěje, kůru z chemicky neošetřeného citronu, olivový olej (zhruba 5 lžic na jednu rybu), pepř a sůl. Omyté a osušené ryby nařízněte několikrát napříč až k páteři, osolte a potřete směsí z olivového oleje, citronové kůry a uvedeného koření.

Grilovaná pražma

„Snítky tymiánu vetkněte do zářezů, do břicha každé ryby pak vložte snítku šalvěje, nechte tak dvě hodinky v chladu uležet a pak grilujte z každé strany tak deset minut,“ radí Martin Černohorský. Když k tomu pak zvolíte svěží a aromatické bílé víno plné sluníčka, bude to naprostá lahůdka.

Kus vepřového chybět nemusí, namarinujte ho v červeném

K vepřové panence si připravte snítky čerstvého rozmarýnu (zkušené kuchařky ho mají v kuchyni na okně), sůl, potravinový provázek a marinádu. Na tu jednoduše smíchejte šálek opravdu dobrého červeného vína, čtvrtinu šálku citronové šťávy, 2 lžíce vinného červeného octa, 2 stroužky utřeného česneku a 2 lžíce olivového oleje či rozpuštěného másla.

Špalíčky z panenky na grilu průběžne otáčejte, ať se pěkně ogrilují ze všech...

Maso neomývejte, jen ho odblaňte, osušte a pokrájejte na zhruba 3 cm silné špalíčky, které obtočte snítkami rozmarýnu a zavažte potravinářským provázkem. Pak je vložte do připravené voňavé marinády a nechte tak dvě hodinky uležet. Grilujte postupně ze všech stran, za 5 až 8 minut by mělo být hotovo. Jako ideální doplněk vyberte červené víno s chutí peckového ovoce, radí mixolog.

Vepřovou panenku můžete grilovat i podle Pohlreicha, v pomerančové marinádě:

Sladký grilovaný ananas se sladkým šumivým vínem

„Něco sladkého“ jako závěrečný chod grilovacího menu své opodstatnění. „Sladká tečka na závěr má dodat energii na trávení,“ vysvětluje šéfkuchař a už porcuje ananas na kolečka, jejichž střed vykrájí. Jak na to, se podívejte zde:

Kromě ananasu budete potřebovat hrneček hnědého přírodního cukru, lžičku skořice, plechovku kokosového mléka (400 ml) a na ozdobu snítky čerstvé máty.

Do jedné misky si připravte kokosové mléko, do druhé cukr promíchaný se skořicí - a každé kolečko nejprve ponořte do mléka a pak ho obalte v cukru. „Grilujte tak 5 minut, aby cukr po obou stranách ananasu zkaramelizoval,“ radí šéfkuchař, který dobře ví, jak krásně chuťově tenhle chod hraje. (Další úžasné tipy na grilování ovoce najdete zde.)

I se servírování grilovaného ananasu si můžete pohrát

Když k tomu podáte skleničku šumivého růžového dezertního vína, tu chuť ještě neuvěřitelně doplníte a vaše sladká tečka za letošním letním grilováním bude dokonalá. „Perlení vína totiž krásně otevře chuťové pohárky a příjemný ovocný profil, pokud opravdu dobře vyberete, si hravě poradí s karamelem i skořicí,“ vysvětluje mixolog a barman.

Autor:

Zkuste lososa trochu jinak. Třeba jako karbanátky nebo s houbami

S lososem přímo na grilu připravíte i houby.

Jen pár minut na grilu stačí, aby lahodné maso lososa zpříjemnilo letní večer. Do jednoduchých a...

Spěch je pro přípravu steaků smrtící, míní šéfkuchař Volšička

Jan Volšička z Pohostince Monarch

Vede Pohostinec Monarch v Praze, který se pyšní zvláště vyzrálými hovězími steaky. Přesto...

Pohlreich se pustil do hovězího pupku. Vyšperkoval ho cibulovou marmeládou

Flank steak s rajčaty a cibulovou marmeládou

VIDEO Zatímco běžné steaky jako rib eye nebo nízký roštěnec se dávají na gril nakrájené proti vláknu, u...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Cheesesteak miluje celá Amerika, ve Filadelfii je to rodinné zlato

Cheesesteaky jsou v Philadelphii velmi popuární.

VIDEO Cheesesteak je pro mnoho Američanů oblíbenou pochoutkou. Berou ho nejen jako svačinku, ale i...


Nejčtenější

Jedovatá zmije. Pokud vás uštkne, nepanikařte a nezaškrcujte, radí znalec

Zmije obecná (Vipera berus)

Už je to tu zase. Lidé si stěžují, že se zmije přemnožily a jsou letos nebezpečnější než kdy dřív. Ale je to hloupost,...

OBRAZEM: Houby sbírají naši čtenáři i v Americe, v Česku je vozí kolečkem

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se...

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se rozhodli podělit se o novou várku vašich...

Houbové dobroty k zakousnutí: zkuste pirohy, bramboráky, koláč i palačinky

Houbová smaženice v palačince

Párkrát zapršelo, je relativně teplo a houby konečně rostou. A pokud nemáte čas na procházku v lese nebo jste neměli...

Oživuji mrtvé látky, říká žačka Liběny Rochové. Prodává odpad z textilek

Módní designérka Lenka Vacková ve svém obchodu s látkami, které by jinak...

Designérka Lenka Vacková dává druhou šanci textiliím, které by jinak patrně skončily v kontejnerech či na skládce. Což...

Základní péče o morčata: nemají ráda stěhování, samce oddělte od samiček

Morče je jeden z nejoblíbenějších dětských mazlíčků.

Kdo jako dítě neměl morče, jakoby nebyl. Tito hlodavci nejsou pro chov nijak zvlášť náročná, ale vyplatí se dodržet...

Další z rubriky

Hřích proti zdravé výživě. Langoše vyrobíte doma za pár korun

Langoš s eidamen a kečupem

Langoš je legenda. Fast food, na který člověk dostává chuť kdykoliv jde kolem stánku, kde ho zrovna připravují. Láká...

Urodily se cukety? Připravte si pyré do zásoby nebo se pstruhem

Pyré z cukety si dokonce můžete zmrazit, v mrazáku vydrží celou zimu. A třeba...

Zelenina, na první pohled vzdáleně podobná okurce, avšak odlišné chuti, má nízkou kalorickou hodnotu a je vhodná při...

Kalamáry s bůčkem místo guláše. Gastropunk si najde místo i na venkově

Šéfkuchař Daniel Holan

Šéfkuchař Daniel Holan, který věci dělá po svém, dokázal v malé obci na Berounsku vybudovat osobitou restauraci Corso,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz