Pondělí 29. listopadu 2021, svátek má Zina
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 29. listopadu 2021 Zina

Zagrilujte si. Bude to možná na dlouho naposled, tak ať to stojí za to

Jasně, můžete naložit plátky krkovice, přihodit pár klobásek, koupit pivo do džbánku a budete vám dobře, i když asi trochu těžko. Ale taky si jednou za čas můžete z grilování udělat rituál, na jaký běžně nemáte čas a prostor. Nevynecháte marinování, efektní servírování, sladkou tečku ani dobré víno. A přitom se nepřecpete.

Grilované panenky | foto: archiv Jacob's Creek

Slibují krásný teplý víkend, tak ať už si grilování naplánujete s přáteli, či s rodinou, pohrajte si s menu, ať je tam od každého něco. „Nelitujte času a zajeďte si pro čerstvé krevety, ryby, maso a ananas,“ doporučuje šéfkuchař Martin Černohorský a přidává i praktické grilovací tipy.

Mixolog a barman Aleš Půta zase radí vyzkoušet svěží lehká australská vína plná sluníčka (konkrétně Jacob ́s Creek).

Na krevety si dejte záležet na marinádě, grilování už je hračka

Nákupu krevet se neobávejte, jejich čerstvost si ověříte jednoduše. „Je to naprosto triviální, poznáte to čichem - pokud vám smrdí, prostě je nekupujte. Tělo se podvědomě brání špatným věcem, takže by vás váš nos neměl v tomto směru zradit,“ usmívá se zkušený šéfkuchař Martin Černohorský.

Fotogalerie

A vysvětluje, že jako pojistku, aby bylo všechno ok, můžete do marinády přidat třeba zázvor, česnek nebo chilli. „Jsou to přírodní antiseptika, které zničí případné jedovaté bakterie a navíc působí jako zpomalovač rozkladu,“ vysvětluje trpělivě při přípravě krevet, kterých doporučuje počítat tak pět na osobu.

Na jejich marinování v misce smíchá 3 lžíce citronové šťávy, lžičku rozdrcených chilli papriček, lžíci jemně nastrouhaného zázvoru, 2 stroužky prolisovaného česneku, lžičku mletého koriandu, lžíci kvalitní sójové omáčky (doporučuje značku Kikkoman) a 2 lžíce tekutého medu. Krevety ve směsi důkladně obalí, rozloží na potravinovou fólii, do které je posléze zabalí a doporučuje strčit na půl hodiny do chladničky. Zbylou šťávu zredukuje na pánvičce, pak ji použije na polití krevet.

Krevety grilujte 3 minuty po každé straně, polijte je omáčkou a podávejte. „Jejich skořápka má být růžová a maso matné,“ ukazuje na rozpáleném grilu Černohorský. Mixolog k těmto krevetám s kořenitými tóny chilli, zázvoru a koriandru doporučuje vybrat ovocné, jemně pikantní růžové víno.

K rybě bylinky, citron a svěží víno

Jak vybírat čerstvé ryby, už jsme radili (například v článku zde), viz video:

20. března 2011

Zkuste tentokrát vybrat pražmu královskou, ideálně jeden kousek na osobu, k tomu si připravte snítky čerstvého tymiánu a šalvěje, kůru z chemicky neošetřeného citronu, olivový olej (zhruba 5 lžic na jednu rybu), pepř a sůl. Omyté a osušené ryby nařízněte několikrát napříč až k páteři, osolte a potřete směsí z olivového oleje, citronové kůry a uvedeného koření.

Grilovaná pražma

„Snítky tymiánu vetkněte do zářezů, do břicha každé ryby pak vložte snítku šalvěje, nechte tak dvě hodinky v chladu uležet a pak grilujte z každé strany tak deset minut,“ radí Martin Černohorský. Když k tomu pak zvolíte svěží a aromatické bílé víno plné sluníčka, bude to naprostá lahůdka.

Kus vepřového chybět nemusí, namarinujte ho v červeném

K vepřové panence si připravte snítky čerstvého rozmarýnu (zkušené kuchařky ho mají v kuchyni na okně), sůl, potravinový provázek a marinádu. Na tu jednoduše smíchejte šálek opravdu dobrého červeného vína, čtvrtinu šálku citronové šťávy, 2 lžíce vinného červeného octa, 2 stroužky utřeného česneku a 2 lžíce olivového oleje či rozpuštěného másla.

Špalíčky z panenky na grilu průběžne otáčejte, ať se pěkně ogrilují ze všech...

Maso neomývejte, jen ho odblaňte, osušte a pokrájejte na zhruba 3 cm silné špalíčky, které obtočte snítkami rozmarýnu a zavažte potravinářským provázkem. Pak je vložte do připravené voňavé marinády a nechte tak dvě hodinky uležet. Grilujte postupně ze všech stran, za 5 až 8 minut by mělo být hotovo. Jako ideální doplněk vyberte červené víno s chutí peckového ovoce, radí mixolog.

Vepřovou panenku můžete grilovat i podle Pohlreicha, v pomerančové marinádě:

20. června 2013

Sladký grilovaný ananas se sladkým šumivým vínem

„Něco sladkého“ jako závěrečný chod grilovacího menu své opodstatnění. „Sladká tečka na závěr má dodat energii na trávení,“ vysvětluje šéfkuchař a už porcuje ananas na kolečka, jejichž střed vykrájí. Jak na to, se podívejte zde:

20. prosince 2013

Kromě ananasu budete potřebovat hrneček hnědého přírodního cukru, lžičku skořice, plechovku kokosového mléka (400 ml) a na ozdobu snítky čerstvé máty.

Do jedné misky si připravte kokosové mléko, do druhé cukr promíchaný se skořicí - a každé kolečko nejprve ponořte do mléka a pak ho obalte v cukru. „Grilujte tak 5 minut, aby cukr po obou stranách ananasu zkaramelizoval,“ radí šéfkuchař, který dobře ví, jak krásně chuťově tenhle chod hraje. (Další úžasné tipy na grilování ovoce najdete zde.)

I se servírování grilovaného ananasu si můžete pohrát

Když k tomu podáte skleničku šumivého růžového dezertního vína, tu chuť ještě neuvěřitelně doplníte a vaše sladká tečka za letošním letním grilováním bude dokonalá. „Perlení vína totiž krásně otevře chuťové pohárky a příjemný ovocný profil, pokud opravdu dobře vyberete, si hravě poradí s karamelem i skořicí,“ vysvětluje mixolog a barman.

Autor:

VIDEO: Vepřová žebra na grilu, která se budou jenom rozpadat

Vepřová žebra v jablečné omáčce

VIDEO Vepřová žebra jsou asi nejčastější pochoutkou, kterou milovníci grilování v Česku připravují....

VIDEO: Pečené trhané kuře na grilu nezapomeňte nakrmit vínem

Trhané kuře v domácí briošce, vše na grilu

VIDEO Na grilu se dají upéct také skvělé briošky, z kuřete pak udělat mix neodolatelných chutí a vůní....

VIDEO: Zkuste na grilu jehněčí kýtu, přinese vám úplně jiné chutě

Grilovaná jehněčí kýta se zeleninou

VIDEO Kdo je už přejedený obligátních krkovic, kuřecích prsíček nebo buřtů z grilu, mohl by vyzkoušet...

Pošlete recept a fotografii pokrmu ze své grilovačky a vyhrajte cenu

Pošlete fotku a recept a vyhrajte některou z cen.

Soutěž Je léto, proto je pravděpodobné, že trávíte hodně času na zahradě při grilování. Nezapomeňte fotit...

Soutěžní grilování: krkovička na oslavu olympijského vítězství a portobello

Houby portobello s náplní

Soutěž Soutěž o letní grilování už je u konce. Přinášíme poslední vybrané příspěvky, se kterými budete...

  • Nejčtenější

Vaření je oheň, a to jsem i já, říká Besky, vítězka Masterchefa Česko 2021

Rozstřel Vítězství v soutěži Masterchef Česko dokáže od základu změnit život, své o tom ví Kristína Nemčková i Roman Staša....

Titul Masterchefa získala za menu v duchu nejoblíbenější pohádky z dětství

Nejenže vařily v rondonech, vařily také před zraky loňských finalistů, rodin a přátel. Z balkonu je podporovali i...

Asi bych dovařila i s uřezanou nohou, vzpomíná Masterchefka Besky na krizové chvíle

Premium Temperamentní, ale i elegantní a distingovaná Slovenka Veronika Danišová. To je vítězka letošního ročníku MasterChef...

O titul Masterchefa a milion korun se ve finále utkají tři ženy

Koho ve finále soutěže amatérských kuchařů neuvidíme, o tom rozhodly les, moře a pole. Respektive suroviny z těchto tří...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VIDEO: Tupou škrabku na zeleninu nevyhazujte. Nabrousíte ji za pár minut

Seriál Škrabka na zeleninu či ovoce má v kuchyni každý, je to pro snadnější vaření velmi často používaný pomocník. Bývá ovšem...

ANALÝZA: Případ Kenosha. Média si napsala vlastní verzi

Premium Půlka Ameriky si udělala z Kylea Rittenhouse, jenž zastřelil dva lidi, vzorovou karikaturu bílého rasisty s puškou, a...

Pět nejčastějších chyb, které Češi dělají v penzijním spoření

Premium Ve starém „penzijku“ si na důchod spoří více než tři miliony Čechů a v nových fondech už přes 1,3 milionu lidí. Stát...

Strach se do lidí pouští jako jed. Horší než covid je hysterie, říká herec Dušek

Premium Je hercem, režisérem, scenáristou, moderátorem. Renesančního ducha zřejmě Jaroslav Dušek zdědil po svém rodu s modrou...

  • Další z rubriky

VIDEO: Kuchařskou roadshow zakončilo menu s otráveným jablkem od Forejta

Letošní léto a část podzimu strávili na cestách a současně s vařečkou v ruce. Ochutnávali po celé republice to nejlepší...

Muži jsou technicky dokonalí, ale chybí jim ženská něha, říká slavná cukrářka

Premium Ačkoliv cukrařina nebyla její první volbou, zamilovala si ji a stala se jednou z nejvyhledávanějších cukrářek v Evropě....

Titul Masterchefa získala za menu v duchu nejoblíbenější pohádky z dětství

Nejenže vařily v rondonech, vařily také před zraky loňských finalistů, rodin a přátel. Z balkonu je podporovali i...

O titul Masterchefa a milion korun se ve finále utkají tři ženy

Koho ve finále soutěže amatérských kuchařů neuvidíme, o tom rozhodly les, moře a pole. Respektive suroviny z těchto tří...

Advantage Consulting, s.r.o.
OBRÁBĚČ KOVŮ – FRÉZAŘ (25 - 35.000 Kč)

Advantage Consulting, s.r.o.
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 25 000 - 35 000 Kč

Neočkovaný herec Etzler je na kyslíku s oboustranným zápalem plic

Miroslav Etzler skončil s covidovou atakou a oboustranným zápalem plic v nemocnici. Své příznivce na sociálních sítích...

Světem se kvůli mutaci valí lavina výprodejů. Padají akcie, ropa i bitcoin

Kvůli nové mutaci koronaviru, která byla detekována v Jihoafrické republice, klesly v pátek asijské akcie nejvíce za...

Michal po mně skočil, popsala start intimního života zrzka z experimentu

Z šesti dvojic televizní Svatby na první pohled čeká rozhodnutí už jen tři páry. Jarda s Romanou spolu zůstali, vztah...

Souboj na talíři skončil. Kašpárek, Forejt a Punčochář ukázali rodiny

Velkým finále skončila v úterý večer kulinární show Souboj na talíři. Diváci se dozvěděli, kdo ze tří skvělých kuchařů...

Verdikt lékařů manžel neustál, říká Hana Robinson o roztroušené skleróze

Zpěvačka Hana Robinson bojuje už řadu let s roztroušenou sklerózou, která mimo jiné ovlivňuje i hybnost rukou. K té se...