Úterý 3. října 2023, svátek má Bohumil
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 3. října 2023 Bohumil

Zagrilujte si. Bude to možná na dlouho naposled, tak ať to stojí za to

Jasně, můžete naložit plátky krkovice, přihodit pár klobásek, koupit pivo do džbánku a budete vám dobře, i když asi trochu těžko. Ale taky si jednou za čas můžete z grilování udělat rituál, na jaký běžně nemáte čas a prostor. Nevynecháte marinování, efektní servírování, sladkou tečku ani dobré víno. A přitom se nepřecpete.
Grilované panenky

Grilované panenky | foto: archiv Jacob's Creek

Slibují krásný teplý víkend, tak ať už si grilování naplánujete s přáteli, či s rodinou, pohrajte si s menu, ať je tam od každého něco. „Nelitujte času a zajeďte si pro čerstvé krevety, ryby, maso a ananas,“ doporučuje šéfkuchař Martin Černohorský a přidává i praktické grilovací tipy.

Mixolog a barman Aleš Půta zase radí vyzkoušet svěží lehká australská vína plná sluníčka (konkrétně Jacob ́s Creek).

Na krevety si dejte záležet na marinádě, grilování už je hračka

Nákupu krevet se neobávejte, jejich čerstvost si ověříte jednoduše. „Je to naprosto triviální, poznáte to čichem - pokud vám smrdí, prostě je nekupujte. Tělo se podvědomě brání špatným věcem, takže by vás váš nos neměl v tomto směru zradit,“ usmívá se zkušený šéfkuchař Martin Černohorský.

A vysvětluje, že jako pojistku, aby bylo všechno ok, můžete do marinády přidat třeba zázvor, česnek nebo chilli. „Jsou to přírodní antiseptika, které zničí případné jedovaté bakterie a navíc působí jako zpomalovač rozkladu,“ vysvětluje trpělivě při přípravě krevet, kterých doporučuje počítat tak pět na osobu.

Na jejich marinování v misce smíchá 3 lžíce citronové šťávy, lžičku rozdrcených chilli papriček, lžíci jemně nastrouhaného zázvoru, 2 stroužky prolisovaného česneku, lžičku mletého koriandu, lžíci kvalitní sójové omáčky (doporučuje značku Kikkoman) a 2 lžíce tekutého medu. Krevety ve směsi důkladně obalí, rozloží na potravinovou fólii, do které je posléze zabalí a doporučuje strčit na půl hodiny do chladničky. Zbylou šťávu zredukuje na pánvičce, pak ji použije na polití krevet.

Krevety grilujte 3 minuty po každé straně, polijte je omáčkou a podávejte. „Jejich skořápka má být růžová a maso matné,“ ukazuje na rozpáleném grilu Černohorský. Mixolog k těmto krevetám s kořenitými tóny chilli, zázvoru a koriandru doporučuje vybrat ovocné, jemně pikantní růžové víno.

K rybě bylinky, citron a svěží víno

Jak vybírat čerstvé ryby, už jsme radili (například v článku zde), viz video:

20. března 2011

Zkuste tentokrát vybrat pražmu královskou, ideálně jeden kousek na osobu, k tomu si připravte snítky čerstvého tymiánu a šalvěje, kůru z chemicky neošetřeného citronu, olivový olej (zhruba 5 lžic na jednu rybu), pepř a sůl. Omyté a osušené ryby nařízněte několikrát napříč až k páteři, osolte a potřete směsí z olivového oleje, citronové kůry a uvedeného koření.

Grilovaná pražma

„Snítky tymiánu vetkněte do zářezů, do břicha každé ryby pak vložte snítku šalvěje, nechte tak dvě hodinky v chladu uležet a pak grilujte z každé strany tak deset minut,“ radí Martin Černohorský. Když k tomu pak zvolíte svěží a aromatické bílé víno plné sluníčka, bude to naprostá lahůdka.

Kus vepřového chybět nemusí, namarinujte ho v červeném

K vepřové panence si připravte snítky čerstvého rozmarýnu (zkušené kuchařky ho mají v kuchyni na okně), sůl, potravinový provázek a marinádu. Na tu jednoduše smíchejte šálek opravdu dobrého červeného vína, čtvrtinu šálku citronové šťávy, 2 lžíce vinného červeného octa, 2 stroužky utřeného česneku a 2 lžíce olivového oleje či rozpuštěného másla.

Špalíčky z panenky na grilu průběžne otáčejte, ať se pěkně ogrilují ze všech...

Maso neomývejte, jen ho odblaňte, osušte a pokrájejte na zhruba 3 cm silné špalíčky, které obtočte snítkami rozmarýnu a zavažte potravinářským provázkem. Pak je vložte do připravené voňavé marinády a nechte tak dvě hodinky uležet. Grilujte postupně ze všech stran, za 5 až 8 minut by mělo být hotovo. Jako ideální doplněk vyberte červené víno s chutí peckového ovoce, radí mixolog.

Vepřovou panenku můžete grilovat i podle Pohlreicha, v pomerančové marinádě:

20. června 2013

Sladký grilovaný ananas se sladkým šumivým vínem

„Něco sladkého“ jako závěrečný chod grilovacího menu své opodstatnění. „Sladká tečka na závěr má dodat energii na trávení,“ vysvětluje šéfkuchař a už porcuje ananas na kolečka, jejichž střed vykrájí. Jak na to, se podívejte zde:

20. prosince 2013

Kromě ananasu budete potřebovat hrneček hnědého přírodního cukru, lžičku skořice, plechovku kokosového mléka (400 ml) a na ozdobu snítky čerstvé máty.

Do jedné misky si připravte kokosové mléko, do druhé cukr promíchaný se skořicí - a každé kolečko nejprve ponořte do mléka a pak ho obalte v cukru. „Grilujte tak 5 minut, aby cukr po obou stranách ananasu zkaramelizoval,“ radí šéfkuchař, který dobře ví, jak krásně chuťově tenhle chod hraje. (Další úžasné tipy na grilování ovoce najdete zde.)

I se servírování grilovaného ananasu si můžete pohrát

Když k tomu podáte skleničku šumivého růžového dezertního vína, tu chuť ještě neuvěřitelně doplníte a vaše sladká tečka za letošním letním grilováním bude dokonalá. „Perlení vína totiž krásně otevře chuťové pohárky a příjemný ovocný profil, pokud opravdu dobře vyberete, si hravě poradí s karamelem i skořicí,“ vysvětluje mixolog a barman.

Autor:

Kuřecí křídla na grilu jsou jedničkou. Vyzkoušejte je v asijském stylu

Lákavá porce křidélek, vychutnáte si ji s výběrovým bílým vínem.

VIDEO Nejen steak chutná z grilu lépe než z pánve. I kuřecí křidélka dostanou z roštu pořádnou porci...

Nevšední camembert v mletém mase je důkazem, že sýr na gril rozhodně patří

Po rozkrojení. Polníček do salátu vmíchejte až těsně před podáváním.

VIDEO Kromě masa se na grilech velice často připravují i sýry. V dnešním dílu grilovací akademie vám její...

Hovězí steak je na grilu králem. Zkusili jsme ho s chimichurri i lingotto

Hovězí steak s chimichurri

VIDEO Daniele Govoni se účastní soutěží v grilování po celém světě a v Praze předvádí své umění v...

Nejen buřty můžete udělat na pivu. Zkuste to na grilu s bůčkem a krkovicí

Maso se servíruje s čerstvým chlebem a pivem.

VIDEO Buřty na pivu zná každý. V dnešním dílu grilovací akademie si na grilu uděláme jejich nepříliš...

Dokonalý rib eye steak je perfektní s omáčkou z piva a hořké čokolády

Rib eye steak se zámeckými bramborami a slaninou

VIDEO V dnešním dílu akademie vám evropský šampion ve steacích Daniele Govoni prozradí tajný postup na...

  • Nejčtenější

Kocour vycítil, že je se mnou zle. Díky němu se rakovina odhalila včas

Že mají zvířata zvláštní schopnosti a odhalí i to, co je mimo lidské chápání, se dávno ví. A o kočkách toto tvrzení...

Jakého psa pořídit, aby vás později účty u veterináře nepřivedly na buben

Každé štěňátko je roztomilé. Je však pravdou, že někteří psi bývají v pozdějším věku nemocnější než jiní. I když to...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vymyslela zvláštní způsob recyklace plastu. Dělá z něj vanilku do zmrzliny

Designérka Eleonora Ortolani vytvořila to, co považuje za první jídlo vyrobené z plastového odpadu. V rámci svého...

Zbláznila se do babičkovských květin a pěstuje je na permakulturní farmě

„Káže vodu, pije rosu,“ dalo by se říct o permakulturní designerce Denise Tomáškové. Jenže ona si to zaslouží. Pečuje o...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pepa Libický se vrátil ke stavbě tiny housu. Konečně se dostal ke koupelně

Už to vypadalo, že Libickému na Primě před prázdninami došly síly a skončil napínáním stropu. Jenže uvnitř zbývá ještě...

Solární panely odcházejí překvapivě rychle a záruky nefungují, říká expert

Premium Solární boom může za pár let přinést majitelům fotovoltaických elektráren nepříjemné překvapení. Životnost solárních...

Při výchově sourozenců nejde být úplně spravedlivý, vysvětluje psycholožka

Premium Do pracovny za ní chodí rodiče, kteří tápají ve výchově ratolestí, řeší komplikované vztahy sourozenců či výchovu...

Jsme firma na zážitky. Ředitel Sparty Křivda o Priskem i novém stadionu

Premium Dodnes ho zabolí nohy, když si vzpomene, jak hrála Sparta naposledy v Edenu. V loňském derby dostala takovou...

Cvrček v dortu je hnus, namítla Joy z MasterChefa. Do pečení se pustila

„Přivítejte kometu českého cukrářství, Šárku Diváckou,“ uvedl Jan Punčochář do kuchyně Masterchefa mladou brněnskou...

Snídáte rádi v posteli? Vyrobte si stolek. Nebo máte lepší nápad?

Pokud milujete dlouhá volná rána se snídaní v posteli, neměl by vám doma chybět praktický stolek, který je ideální na...

Vymyslela zvláštní způsob recyklace plastu. Dělá z něj vanilku do zmrzliny

Designérka Eleonora Ortolani vytvořila to, co považuje za první jídlo vyrobené z plastového odpadu. V rámci svého...

Rakouskou klasiku Punčochář i Forejt s úctou přetavili do moderní podoby

Hledali byste na Vysočině tafelspitz, klasiku, kterou miloval František Josef I.? Opravdu ho tam umí a jsou na něj...

Kazma ukázal, jak snadno se dal zjistit kód vedoucí k výhře 22 milionů korun

Kazma (38) ukázal, jak relativně lehce se dal zjistit kód vedoucí k výhře jednoho milionu dolarů, v přepočtu 22 milionů...

V 25 letech zemřela pěvkyně Patricia Burda Janečková, podlehla zákeřné nemoci

Ve věku pětadvacet let zemřela v neděli operní a koncertní pěvkyně, muzikálová zpěvačka a herečka Patricia Burda...

To mi máma nikdy neřekla! Archiv StB Janu Kratochvílovou překvapil

Podraz režimu a nucená emigrace. Tak popisuje Jana Uriel Kratochvílová (70) čtyřicet let staré události, které...

Sophii Lorenovou si manžel vyhlédl v šestnácti. Herečka dodnes lituje jediné věci

Historie vztahu herečky Sophie Lorenové (89) a italského filmového producenta Carla Pontiho (†94) byla dramatická....

Smartwings přestanou létat z malých letišť. Zařízly plány cestovek

Premium Posílit význam tuzemských regionálních letišť a umožnit řadě lidí cestovat na dovolenou bez cesty na pražské letiště. S...