Hip hop svědčí sýrům, jsou pak lepší, vyzkoumala švýcarská studie

aktualizováno 
Neobvyklý experiment provedla Bernská umělecká univerzita. Vzala devět kol ementálského sýru a každému z nich hrála rozdílný druh muziky. Po uzrání se podle degustátorů ukázalo, že nejlepší sýr vznikl v prostředí, kde se hrál styl hip hop.

Desetikilová kola sýru byla vystavena muzice po dobu zrání šesti měsíců 24 hodin denně. A pro porovnání nechali experimentátoři jedno z kol v klidu. Jejich úkolem bylo vyzkoumat, jaký vliv budou mít otřesy zvukových vln na zrání sýru, popsala agentura Reuters..

Fotogalerie

Zkoumaly se různé styly. Jednomu nechali například hrát Mozartovu Kouzelnou flétnu, dalšímu „naložili“ Stairway to Heaven od Led Zeppelin, nechybělo ani We Got it From Here od amerického hip hopového tria A Tribe Called Quest. A další styl zastupovala elektronická hudba Monolith od Yello.

Nepředstavujte si, že experimentátoři hráli sýrům z reproduktorů. Zvuk přenášeli speciálními sondami do krabic, ve kterých sýrové bochníky zrály. Nešlo tedy ani tak o hudbu samotnou jako o vibrace, které mohou ovlivnit zrání pevné hmoty.

„Veškerá energie přímo rezonuje uvnitř sýru,“ tvrdil Michael Harenberg z Bernské univerzity. Sýry k experimentu poskytl přímo výrobce Beat Wampfler. Podle něj jsou výsledky naprosto prokazatelné, protože anonymní testování proběhlo dvakrát a oba výsledky byly víceméně stejné. 

„Vzorek hip hopu překonal z hlediska vůně a chuti ostatní vzorky sýrů vystavených hudbě. Měl silnou lahodnou ovocnou chuť.  Rozdíly byly velmi jasné, navíc pokud jde o texturu i vzhled,“ tvrdil  Benjamin Luzuy, švýcarský šéf týmu a člen poroty.

Pro výrobce je to výborný impuls pro další práci. „Teď vezmu dalších pět nebo deset sýrů a budu jim hrát různé hip hopové skladby a budu sledovat, jaký bude výsledek,“ doplnil.

Autor:

Nejčtenější

Spousta Čechů ani neví, jak chutná dobrý kus masa, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Ačkoliv šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tráví za oceánem i několik měsíců v roce, v USA by natrvalo žít nechtěl. Všechno,...

Střešní divočinu buduje 20 let. Dnes sklízí ovoce a sousedům chladí okolí

Zelená oáza na střeše garáže. Svět sám pro sebe, který přitom dělá radost i...

Kdysi si paní Helena přála dům se zahradou, což se jí nikdy nesplnilo. Přesto dneska nádhernou zelenou oázu má, ač...

Snažte se dostat vodu do zahrady, radí zahradní architekt Ferdinand Leffler

Pozor na náročnost. Voda v přírodním jezeru je živá a poskytuje domov řadě...

Voda v zahradě je nesmírně přitažlivá a současně citlivá na péči. Dodává ovšem místu nenahraditelnou atmosféru a tlumí...

Dešťová voda je pro zahradu spása, v suchu se nebudete bát o budoucí úrodu

Takto to vypadá v praxi, když vám na zahradě instalují akumulační nádrž.

Vodu z deště zachycují lidé do sudů snad od nepaměti. Pro záhony je prospěšnější než ta z kohoutku. Vybudovat můžete i...

Rozkvetlá zahrada v centru Hodonína, kde se relaxuje i sbírá úroda

Zahrada u starého domu koresponduje s atmosférou místa. Asi byste netipovali,...

„Chceme dům se zahradou a ne se psím výběhem, řekli jsme si při hledání vysněného bydlení. A povedlo se. V roce 2013...

Další z rubriky

Pohlreich se pustil do hovězího pupku. Vyšperkoval ho cibulovou marmeládou

Flank steak s rajčaty a cibulovou marmeládou

Zatímco běžné steaky jako rib eye nebo nízký roštěnec se dávají na gril nakrájené proti vláknu, u flank steaku alias...

Takových talentů moc není, řekl o vítězce MasterChefa v Rozstřelu Forejt

Vítězka MasterChef Česko 2019 Kristína Nemčková a porotce soutěže Přemek Forejt...

„Čuměl jsem s otevřenou hubou, takových talentů jsem v životě moc neviděl,“ řekl k vítězství sedmnáctileté Kristíny...

Není kráva jako kráva. Špičkové české steaky běhají po farmách

Oponka je vnitřní sval na bránici s dlouhým vláknem.

Stejně jako zraje víno nebo whisky, tak i maso musí ke své křehkosti a kvalitě „dozrát“. Grilování sice není věda, ale...

Najdete na iDNES.cz