Koho nebaví čistit toaletu, může si na to objednat přenosného robota

aktualizováno 
Robot Giddel za vás udělá špinavou práci na toaletě. Tříkilový přístroj umístíte mezi keramiku a prkénko a on pak čistí a čistí, dokud se mísa neblýská jako nová.

Robůtek se prodává mezi čtyřmi a pěti sty dolary (asi 9 000 až 13 000 Kč). Výrobce tvrdí, že je určený pro lidi, kteří se nechtějí zabývat „touto příliš složitou a náročnou prací“. Ti ostatní musí zůstat u obyčejné štětky za padesát korun.

Fotogalerie

Tvůrci se museli při konstruování potýkat s několika úkoly, například řešili odolnost proti vodě nebo bojovali s tím, že každá mísa může mít jiný tvar a velikost. Giddel je tak v podstatě robotickou rukou, která má pomocí servomotorů za úkol dostat se do každého zákoutí keramické mísy.

Je stavěn na trojúhelníkovém uspořádání robotického ramene – jsou tam dva rotační a jeden lineární člen. Využívá „hmatovou“ zpětnou vazbu, aby mohl kalibrovat a vyčistit všechny druhy mís, které se běžně prodávají. Tomu pomáhají speciální senzory mapující tvar mísy a tlak štětky pro dokonalé vyčištění.

Robota vyvinula společnost Altotech Robotics z New Yorku, která zjistila, že 80 % lidí stráví péčí o domácnost dvě hodiny denně. Dvě třetiny z nich si pořídí raději nějakého pomocníka, aby jim tuto práci nějak ulehčil.

Podle jejich sledování lidé tvrdili, že by si takového robota koupili, aby jim tuto nechutnou a obtížnou práci usnadnil. Robot zapadá do celkového trendu, kdy se jednoduché a nenáročné činnosti promění pro práci pro roboty. 

Příkladem může být například starost o pečení hamburgerů, které svěřili před časem v některých řetězcích robotovi. Jiný má zase za úkol vaření kávy v restauraci

Autor:

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Drsný bengálský kocour Max potřebuje vybít baterky, radila trenérka

Před návštěvou Kláry byl Max postrachem domácnosti: napadal ostatní tři kočky...

Manželé Raškovi z Třince postupně poskytli domov čtyřem nechtěným šelmám. Ke třem klidným kočkám přibyl jako poslední...

Cihla budoucnosti ušetří přírodu i peníze. Vyrobí ji z hlíny a kalu

Cihly vyrobené z recyklovaného kalu z čistíren odpadních vod.

Se zajímavým nápadem přišli vědci z australské univerzity RMIT. Když se cihlářská hlína smíchá s deseti až pětadvaceti...

Další z rubriky

Koho nebaví čistit toaletu, může si na to objednat přenosného robota

Giddel se umí naučit, jakou mísu používáte.

Robot Giddel za vás udělá špinavou práci na toaletě. Tříkilový přístroj umístíte mezi keramiku a prkénko a on pak čistí...

Tajemství zrání křehkého steaku: teplota, vlhkost a proudění vzduchu

Steaky po vysušení sice mění barvu, ale jsou daleko křehčí.

Suché zrání neboli staření steakových partií, během něhož maso několik týdnů odpočívá ve speciálních podmínkách, je pro...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Najdete na iDNES.cz