Úterý 2. června 2020, svátek má Jarmil
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 2. června 2020 Jarmil

Koho nebaví čistit toaletu, může si na to objednat přenosného robota

aktualizováno 
Robot Giddel za vás udělá špinavou práci na toaletě. Tříkilový přístroj umístíte mezi keramiku a prkénko a on pak čistí a čistí, dokud se mísa neblýská jako nová.

Robůtek se prodává mezi čtyřmi a pěti sty dolary (asi 9 000 až 13 000 Kč). Výrobce tvrdí, že je určený pro lidi, kteří se nechtějí zabývat „touto příliš složitou a náročnou prací“. Ti ostatní musí zůstat u obyčejné štětky za padesát korun.

Fotogalerie

Tvůrci se museli při konstruování potýkat s několika úkoly, například řešili odolnost proti vodě nebo bojovali s tím, že každá mísa může mít jiný tvar a velikost. Giddel je tak v podstatě robotickou rukou, která má pomocí servomotorů za úkol dostat se do každého zákoutí keramické mísy.

Je stavěn na trojúhelníkovém uspořádání robotického ramene – jsou tam dva rotační a jeden lineární člen. Využívá „hmatovou“ zpětnou vazbu, aby mohl kalibrovat a vyčistit všechny druhy mís, které se běžně prodávají. Tomu pomáhají speciální senzory mapující tvar mísy a tlak štětky pro dokonalé vyčištění.

Robota vyvinula společnost Altotech Robotics z New Yorku, která zjistila, že 80 % lidí stráví péčí o domácnost dvě hodiny denně. Dvě třetiny z nich si pořídí raději nějakého pomocníka, aby jim tuto práci nějak ulehčil.

Podle jejich sledování lidé tvrdili, že by si takového robota koupili, aby jim tuto nechutnou a obtížnou práci usnadnil. Robot zapadá do celkového trendu, kdy se jednoduché a nenáročné činnosti promění pro práci pro roboty. 

Příkladem může být například starost o pečení hamburgerů, které svěřili před časem v některých řetězcích robotovi. Jiný má zase za úkol vaření kávy v restauraci

Autor:
  • Nejčtenější

Vepřový tomahawk je hvězdou letních grilů, navíc za rozumné peníze

Vepřový tomahawk steak je zajímavý tím, že obsahuje část masa z krkovičky i bůčku. Je na kosti, což je pro chuť...

Exotické krásky milující teplo. V Česku potřebují muškáty zvláštní péči

Premium Muškáty v široké škále zářivých barev zdaleka nepatří jen na venkov. Také okna, terasy či balkony v menších i velkých...

Zahrada s vodou a výhledy jako součást domova, která přináší radost a léčí

Soutěž „Naše zahrada není jen zahradou, je to naše srdcovka. Zdroj neustále se objevující práce, která nás naštěstí baví,...

Rodinná zahrada z jižních Čech, jejímž srdcem je jezírko skvělé na koupání

Soutěž „Pro nás začal příběh našeho domu a zahrady na jaře roku 2017. Tehdy pro nás začal být život ve městě příliš rušný a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Petržel proti zápachu, léčivý kopr, krvavá skořice. Mýty a legendy o koření

Bylinky a koření musely do českých kuchyní poměrně často urazit dlouhou cestu. Petržel zahradní se zpočátku užívala k...

Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

Xaver: Klobouk dolů před Klausem. V ČRo zůstávám, spory s ČT házím do jímky

Premium Ve středu ho poslanci zvolili do Rady České televize. Přesto, že spolu s ním byli zvoleni i Hana Lipovská a Pavel...

Prezidentova nemoc. Neuropatie je tichá epidemie moderní doby, říká lékař

Premium Brnění nohou, mravenčení, vrávoravá chůze, zakopávání a pády, ale i krutá bolest chodidel. To je hrubý výčet příznaků...

  • Další z rubriky

Z opomíjené řepy je hvězda kuchyní. Vyrobte si z ní vynikající pesto

Módní trendy neovlivňují jen svět oblečení či hudby, ale i pěstování zeleniny. Zatímco dřív řepa zůstávala ladem, dnes...

Mám už celé krize dost, hyperbola strachu je šílená, říká šéfkuchař Pohlreich

Premium Když vidíte sedět Zdeňka Pohlreicha v úplně prázdné restauraci Next Door v centru Prahy, kde jste si dřív bez rezervace...

Jedl jsem už i pokrm servírovaný na holínce, říká šéfkuchař z La Verandy

Premium „Kuchař musí za jídlem cestovat, protože se celý život učí,“ tvrdí Radek David (46), který řadu let patří mezi deset...

Korálové útesy mizí, ryby vymírají. Musíme je chránit jinak, nabádají vědci

Klimatické změny přetvářejí tropické korálové útesy od základu. Dokonce natolik, že to, co jsme se během posledních...

Najdete na iDNES.cz