Někdo to bere zgruntu a začíná už od housky, třeba jako Alisa Benešová, které bere vaření tak vážně, že si založila foodblog. Proto začneme právě jejím receptem.
Burger z hovězího i s receptem na housku
Příprava housky:
- hladká mouka 300 g
- celozrnná mouka žitná 70 g
- balíček sušeného droždí
- vajíčko
- trocha cukru
- 200 ml teplého mléka
- 200 ml teplé vody
Pošlete fotografii s receptem a vyhrajte kontaktní elektrický grilV rámci speciální přílohy Grilování jsme vyhlásili soutěž o nejlepší čtenářský recept. Vyfotografujte své oblíbené grilované jídlo, přiložte recept, případně i příběh jeho vzniku pošlete na adresu soutez.hobby@idnes.cz. První čtenářské recepty už se scházejí, pošlete i ten váš a vyhrajte. Podrobná pravidla soutěže najdete ZDE. Tři nejlepší, které vybere odborná porota, vyhrají dvojici grilů a udicí pistoli. |
Zaděláme na omladek (droždí, teplá voda, trochu cukru, trochu vlažné vody) a počkáme, než droždí bude aktivní (na povrchu pozorujeme bublinky). Můžeme dát do trouby na 40 stupňů a urychlit tak aktivitu.
Zbytek mouky prosijeme, přidáme vajíčko, mléko (postupně, hlídáme konzistenci), špetku soli a lžičku cukru. Vypracujeme spolu s omladkem hladké těsto.
Rozdělíme na šest dílů, uděláme v dlani placku a srolujeme dovnitř do tvaru bulky. Necháme šest bulek kynout na dvojnásobný objem.
Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem (lze použít i jiná semínka, například mák). Dáme péct na 200 °C na 10 minut a aktivujeme tím droždí a poté ztlumíme na 180 °C zhruba na 15 minut. Hlídáme, aby se housky nespálily.
Ingredience na burger:
- houska
- mleté hovězí (cca 100 g jeden burger)
- cibulka
- vajíčko
- rajče
- kyselé okurky
- cheddar (či jiný oblíbeny sýr)
- kečup, hořčice, majonéza
Na rozpálený gril položíme zhruba centimetr vysoký burger a přiklopíme. Až se udělá vzorek, otočíme o 90 stupňů a dáme péct dám. Sýr se pak lépe uchytí. Kdo nemá rád sýr, poslouží tento postup pro přidání majonézy
Vedle burgeru si položíme kolečka cibule. Vedle si dáme dělat volské oko. Opět na rozpálenou pánev - vajíčko se rychle zatáhne, takže se nerozteče po celé pánvi, bude hezky malé.
Housku po řezu osmahneme na pánvi či grilu. Nahoru dáme hořčicí, dolů kečup. Na kečup dáme salátek. Opět to pomůže tomu, aby se houska nerozmočila ze spodní strany. Poté dáme tenký plátek rajčátka.
Na horní housku naskládáme tenké plátky kyselých okurek a osmaženou cibulku. Na maso položíme sýr. Už ale gril nezavíráme a necháme sýr rozpustit.
A můžeme burger poskládat. Na rajče dáme vejce, na něj masíčko se sýrem a přiklopíme opatrně horní polovinou obložené housky. Aby se s burgerem lépe manipulovalo, propíchněte ho špejlí.