Sobota 8. května 2021, Den vítězství
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 8. května 2021 Den vítězství

Burgery, panenka i zelenina. Další várka příspěvků do grilovací soutěže

Nejnovější přispěvatelé do naší soutěže pokryli široké grilovací spektrum. Vedle burgerové klasika tak na rošt házejí třeba i panenku, batáty či tofu.
Část 1/5

Někdo to bere zgruntu a začíná už od housky, třeba jako Alisa Benešová, které bere vaření tak vážně, že si založila foodblog. Proto začneme právě jejím receptem.

Burger z hovězího i s receptem na housku

Hovězí hamburger s vlastními houskami

Hovězí hamburger s vlastními houskami

Příprava housky:

  • hladká mouka 300 g
  • celozrnná mouka žitná 70 g
  • balíček sušeného droždí
  • vajíčko
  • trocha cukru
  • 200 ml teplého mléka
  • 200 ml teplé vody

Pošlete fotografii s receptem a vyhrajte kontaktní elektrický gril

V rámci speciální přílohy Grilování jsme vyhlásili soutěž o nejlepší čtenářský recept. Vyfotografujte své oblíbené grilované jídlo, přiložte recept, případně i příběh jeho vzniku  pošlete na adresu soutez.hobby@idnes.cz.

Grilovaný bůček
Marinované kuře pečené „naplacato“

První čtenářské recepty už se scházejí, pošlete i ten váš a vyhrajte.

Podrobná pravidla soutěže najdete ZDE. Tři nejlepší, které vybere odborná porota, vyhrají dvojici grilů a udicí pistoli.

Zaděláme na omladek (droždí, teplá voda, trochu cukru, trochu vlažné vody) a počkáme, než droždí bude aktivní (na povrchu pozorujeme bublinky). Můžeme dát do trouby na 40 stupňů a urychlit tak aktivitu.

Zbytek mouky prosijeme, přidáme vajíčko, mléko (postupně, hlídáme konzistenci), špetku soli a lžičku cukru. Vypracujeme spolu s omladkem hladké těsto.

Rozdělíme na šest dílů, uděláme v dlani placku a srolujeme dovnitř do tvaru bulky. Necháme šest bulek kynout na dvojnásobný objem.

Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem (lze použít i jiná semínka, například mák). Dáme péct na 200 °C na 10 minut a aktivujeme tím droždí a poté ztlumíme na 180 °C zhruba na 15 minut. Hlídáme, aby se housky nespálily.

Ingredience na burger:

  • houska
  • mleté hovězí (cca 100 g jeden burger)
  • cibulka
  • vajíčko
  • rajče
  • kyselé okurky
  • cheddar (či jiný oblíbeny sýr)
  • kečup, hořčice, majonéza

Na rozpálený gril položíme zhruba centimetr vysoký burger a přiklopíme. Až se udělá vzorek, otočíme o 90 stupňů a dáme péct dám. Sýr se pak lépe uchytí. Kdo nemá rád sýr, poslouží tento postup pro přidání majonézy

Letní grilování

Vedle burgeru si položíme kolečka cibule. Vedle si dáme dělat volské oko. Opět na rozpálenou pánev - vajíčko se rychle zatáhne, takže se nerozteče po celé pánvi, bude hezky malé.

Housku po řezu osmahneme na pánvi či grilu. Nahoru dáme hořčicí, dolů kečup. Na kečup dáme salátek. Opět to pomůže tomu, aby se houska nerozmočila ze spodní strany. Poté dáme tenký plátek rajčátka.

Na horní housku naskládáme tenké plátky kyselých okurek a osmaženou cibulku. Na maso položíme sýr. Už ale gril nezavíráme a necháme sýr rozpustit.

A můžeme burger poskládat. Na rajče dáme vejce, na něj masíčko se sýrem a přiklopíme opatrně horní polovinou obložené housky. Aby se s burgerem lépe manipulovalo, propíchněte ho špejlí.

Známe vítěze soutěžního grilu. Nejlepší známku měl recept na pověšené kuře

Kuře „à la Spider-Man“

Soutěž Celé prázdniny jste posílali fotografie a recepty pokrmů z grilu. Nejlepší z nich jsme postupně...

Pstruha zabalte do bahýnka, kuře pověste. Čtenářské nápady z grilu

Pstruh grilovaný na citronech

Soutěž Máme tu poslední sadu čtenářských receptů z letní soutěže o nejlepší inspiraci z grilování. V...

Čtenářské soutěžní recepty z grilu jsou ve finále. Dančí svíčková i špízy

Tady si strávníci mohou vybrat, na co mají chuť.

Soutěž Zbývá jen několik dní, kdy ještě můžete poslat příspěvek do soutěže o nejlepší čtenářský grilovací...

Quesadilla, kuře v marinádě i rumpsteak. Zkuste soutěžní příspěvky z grilu

Domácí quesadilla

Až do konce prázdnin soutěžíme o elektrický gril a další ceny. Stačí poslat fotografii, svůj...

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Kuřecí plátek nakládaný v jogurtové marinádě

VIDEO Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se...

  • Nejčtenější

Pohlreich rožnil „dvojitou“ vepřovou pečeni, učil pracovat s provázkem

Zdeněk Pohlreich to opět začal rozpalovat. V prvním díle jarní série Rozpal to, šéfe! rožnil vepřovou pečeni, ale také...

VIDEO: S tupými zahradnickými nůžkami se nadřete. Nabrousíte je za okamžik

Není nic horšího, než pracovat s tupými nástroji. To se týká i zahradnických nůžek, které po zimě vytáhnete z kůlny a...

Jakmile jednou ochutnáte pravé italské risotto, už nikdy nemůžete jinak

Spor o rizoto a risotto provokuje nekončící vášnivé diskuse mezi zastánci české a italské kuchyně. Je pravda, že Ital...

Existuje pět typů majitelů koček, tvrdí vědci. Ke kterému patříte vy?

Premium Pokud máte doma kočku, určitě se poznáte v jednom z pěti typů chovatelů, které popsali vědci z univerzity v anglickém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Když už si koupím pivo, tak jen malé, a stejně ho dopije manželka, říká sládek

Premium Do zaměstnaneckého poměru už bych se nechtěl vracet. Vyhovuje mi, že jsem zodpovědný jen sám sobě, říká Jiří Omelka,...

Pochvaly bych výrazně omezil, víc berou než dávají, vysvětluje psycholog

Premium Stále více čelíme nezdravému tlaku, abychom byli úspěšnější a výkonnější. Jak budovat zdravé sebevědomí? Jak správně...

Opakovaný výstup na osmitisícovku může urychlit demenci, říká neurochirurg Beneš

Premium Špičkový neurochirurg Vladimír Beneš, už třetí v řadě slavné neurochirurgické dynastie, o šťourátku v mozku, hezkých...

Pohodlnější to nikdy nebylo. Velký přehled služeb televize přes internet

Premium Otestovali jsme devět služeb televize přes internet. Vybrali jsme ty, které můžete používat s libovolným poskytovatelem...

  • Další z rubriky

Zkuste nadýchané čokoládové suflé s karamelizovanými ořechy a mascarpone

Suflé je kulinářská specialita, která při přípravě v troubě zvětší svůj objem. Jednou z hlavních ingrediencí jsou...

Český kmín patří mezi nejlepší na světě, shodují se experti na koření

Premium V jejich pražském krámku s kořením Království chuti si člověk připadá jako v muzeu hýřícím barvami a vůněmi. „Když...

Při koupi vchodových dveří hleďte na ideální kombinaci dveří, zárubní i zámku

Pokud vyměňujete staré vchodové dveře za nové, buďte při jejich výběru obezřetní. Zvažte nejen jejich cenu, velikost,...

Když už si koupím pivo, tak jen malé, a stejně ho dopije manželka, říká sládek

Premium Do zaměstnaneckého poměru už bych se nechtěl vracet. Vyhovuje mi, že jsem zodpovědný jen sám sobě, říká Jiří Omelka,...

Výchova šokem: policie vytáhla čumila z auta, aby si prohlédl mrtvolu

Na německé dálnici A3 v Hesensku v neděli zahynuli při dopravní nehodě dva mladí lidé, muž ve věku 35 let na místě,...

Máte jeden z těchto mobilů? Brzy si s ním na mobilním internetu neškrtnete

Letošek je v Česku ve znamení vypínání sítí postavených na zastaralé 3G technologii. Jako poslední ji koncem listopadu...

Kristelová žaluje Novotného. Za zničenou kariéru chce půl milionu

Soud začal projednávat žalobu Kateřiny Kristelové na Pavla Novotného. Moderátorka tvrdí, že jí někdejší bulvární...

Nová Škoda Fabia odhalena, ceny startují na 330 tisících

Škoda odhalila v online světové premiéře čtvrtou generaci modelu Fabia. Automobilka také zveřejnila základní cenu...

KOMENTÁŘ: Konec legrace, teď začne pořádné zdražování

Postupné zpomalování růstu cen, které v Česku probíhalo od loňského července, je u konce. V březnu byla inflace na...