Úterý 27. září 2022, svátek má Jonáš
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 27. září 2022 Jonáš

Burgery, panenka i zelenina. Další várka příspěvků do grilovací soutěže

Nejnovější přispěvatelé do naší soutěže pokryli široké grilovací spektrum. Vedle burgerové klasika tak na rošt házejí třeba i panenku, batáty či tofu.
Část 1/5

Někdo to bere zgruntu a začíná už od housky, třeba jako Alisa Benešová, které bere vaření tak vážně, že si založila foodblog. Proto začneme právě jejím receptem.

Burger z hovězího i s receptem na housku

Hovězí hamburger s vlastními houskami

Příprava housky:

  • hladká mouka 300 g
  • celozrnná mouka žitná 70 g
  • balíček sušeného droždí
  • vajíčko
  • trocha cukru
  • 200 ml teplého mléka
  • 200 ml teplé vody

Pošlete fotografii s receptem a vyhrajte kontaktní elektrický gril

V rámci speciální přílohy Grilování jsme vyhlásili soutěž o nejlepší čtenářský recept. Vyfotografujte své oblíbené grilované jídlo, přiložte recept, případně i příběh jeho vzniku  pošlete na adresu soutez.hobby@idnes.cz.

Grilovaný bůček
Marinované kuře pečené „naplacato“

První čtenářské recepty už se scházejí, pošlete i ten váš a vyhrajte.

Podrobná pravidla soutěže najdete ZDE. Tři nejlepší, které vybere odborná porota, vyhrají dvojici grilů a udicí pistoli.

Zaděláme na omladek (droždí, teplá voda, trochu cukru, trochu vlažné vody) a počkáme, než droždí bude aktivní (na povrchu pozorujeme bublinky). Můžeme dát do trouby na 40 stupňů a urychlit tak aktivitu.

Zbytek mouky prosijeme, přidáme vajíčko, mléko (postupně, hlídáme konzistenci), špetku soli a lžičku cukru. Vypracujeme spolu s omladkem hladké těsto.

Rozdělíme na šest dílů, uděláme v dlani placku a srolujeme dovnitř do tvaru bulky. Necháme šest bulek kynout na dvojnásobný objem.

Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem (lze použít i jiná semínka, například mák). Dáme péct na 200 °C na 10 minut a aktivujeme tím droždí a poté ztlumíme na 180 °C zhruba na 15 minut. Hlídáme, aby se housky nespálily.

Ingredience na burger:

  • houska
  • mleté hovězí (cca 100 g jeden burger)
  • cibulka
  • vajíčko
  • rajče
  • kyselé okurky
  • cheddar (či jiný oblíbeny sýr)
  • kečup, hořčice, majonéza

Na rozpálený gril položíme zhruba centimetr vysoký burger a přiklopíme. Až se udělá vzorek, otočíme o 90 stupňů a dáme péct dám. Sýr se pak lépe uchytí. Kdo nemá rád sýr, poslouží tento postup pro přidání majonézy

Letní grilování

Vedle burgeru si položíme kolečka cibule. Vedle si dáme dělat volské oko. Opět na rozpálenou pánev - vajíčko se rychle zatáhne, takže se nerozteče po celé pánvi, bude hezky malé.

Housku po řezu osmahneme na pánvi či grilu. Nahoru dáme hořčicí, dolů kečup. Na kečup dáme salátek. Opět to pomůže tomu, aby se houska nerozmočila ze spodní strany. Poté dáme tenký plátek rajčátka.

Na horní housku naskládáme tenké plátky kyselých okurek a osmaženou cibulku. Na maso položíme sýr. Už ale gril nezavíráme a necháme sýr rozpustit.

A můžeme burger poskládat. Na rajče dáme vejce, na něj masíčko se sýrem a přiklopíme opatrně horní polovinou obložené housky. Aby se s burgerem lépe manipulovalo, propíchněte ho špejlí.

Na francouzské kuře s ghíčkem, dá mu další chuť, radí Grilovací akademie

Francouzské nadívané kuře s cassouletem

VIDEO Seriál Jižní Francie a severní Čechy se setkaly v Grilovací akademii. David Kubricht alias pipMaster a...

Grilovaný steak oživte jemnou smržovou omáčkou, radí Grilovací akademie

Před podáváním maso přelijte smržovou omáčkou.

VIDEO Seriál Osolit rib eye neboli vysoký roštěnec ještě před tím, než ho dáme na gril, nebo až po ugrilování?...

Zkuste asijské chutě. Grilovací akademie vás naučí indický špíz tandoori

Barevně pestrá kuchyně

VIDEO Římský kmín, garam masala, kurkuma, čerstvý koriandr nebo indické koření chunky chaat masala. A...

Pošlete recept a fotografii pokrmu ze své grilovačky a vyhrajte cenu

Pošlete fotku a recept a vyhrajte některou z cen.

Soutěž Je léto, proto je pravděpodobné, že trávíte hodně času na zahradě při grilování. Nezapomeňte fotit...

Domácí pastrami na grilu je pro trpělivé. Nakládáte ho skoro týden

Pastrami je křehká pochoutka, která je chloubou street foodů.

VIDEO Hovězí hrudí naložte už v pondělí a v sobotu budete mít hotovo. Pastrami potřebuje trochu více...

Tisíce včel online. Sledujte živě provoz ve včelím úle

  • Nejčtenější

Češi se vrhli na fotovoltaiku. Chtějí i nabíječku auta, mají vyšší dotaci

Je to jenom otázka jednoduchého výpočtu. Proč nevyužít zvýšené dotace od státu při instalaci fotovoltaických panelů a...

Ocenili jste pět zahrad, nad kterými se od počátku opravdu přemýšlelo

Soutěž Letošní soutěž Nejkrásnější zahrada dospěla k závěru. Čtenáři iDNES.cz za poslední týden rozdali své hlasy mezi dvacet...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Omezte televizi a vařte s pokličkou. Deset tipů, jak doma šetřit energie

Premium Drobné maličkosti v chování mohou přinést výraznou úsporu v hospodaření celé domácnosti. Podle hesla „halíře dělají...

Nejlepší restaurace se stávají vegetariánskými, to mě celkem štve, říká kuchař

Premium Britský deník The Guardian před lety zařadil designový hostel Long Story Short v Olomouci mezi deset nejlepších nových...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jak skladovat úrodu ze zahrady a proč nemíchat jablka, brambory či cibuli

Ovoce i zelenina se sice dají koupit po celý rok, ale možnost mít zásoby z vlastních vypěstovaných zdrojů ve sklepě je...

Sověti ozářili Richarda Nixona radioaktivitou. Jeho agenti to zastavili trikem

Premium Při návštěvě v Sovětském svazu Richard Nixon sice přátelsky hovořil se sovětským vůdcem Nikitou Chruščovem v takzvané...

Test kočičích kapsiček. I z krmiva za deset korun může zvíře dostat vše

Premium Kočky nám sice někdy připadají mlsné, ale ony jen v miskách hledají to, co jejich tělu prospívá nejvíc: maso plné...

Extra steh po porodu navíc? Rodičky děsí ponižující husband stitch

Premium Přivést dítě na svět znamená pro většinu žen prožít si mnoho vypjatých chvil. Vyrovnat se s průběhem porodu nemusí být...

Češi se vrhli na fotovoltaiku. Chtějí i nabíječku auta, mají vyšší dotaci

Je to jenom otázka jednoduchého výpočtu. Proč nevyužít zvýšené dotace od státu při instalaci fotovoltaických panelů a...

Nejlepší restaurace se stávají vegetariánskými, to mě celkem štve, říká kuchař

Premium Britský deník The Guardian před lety zařadil designový hostel Long Story Short v Olomouci mezi deset nejlepších nových...

Vepřová panenka se nikdy neomrzí. Zkuste ji na grilu s omáčkou v rytmu Asie

Objevte rozmanité chutě Asie. V dalším dílu Grilovací akademie si s našimi průvodci ugrilujeme vepřovou panenku s...

S levným kusem masa se v kuchyni vždy nadřete víc, upozorňuje kuchař Hromas

K přípravě kvalitních pokrmů je třeba znát nejen nápadité recepty, ale také ovládat znalosti o různých druzích masa a...

RECENZE: Pro Pokáče byla O2 arena příliš velkým soustem

Z hlediska návštěvnosti skončil koncert písničkáře Pokáče v O2 areně maximálním úspěchem - pár hodin před začátkem...

Příběh Marty: Syn si přivedl domů přítelkyni, je to líná špindíra

Se synem jsme měli vždycky hezký vztah. Naším společným plánem bylo, že jednou s námi zůstane žít v našem domě v...

Rusové v panice skupují letenky za rekordní sumy. Zájem je o jednosměrné

Ruský prezident Vladimir Putin ve středečním projevu k národu vyhlásil částečnou mobilizaci. Začne platit okamžitě a...

Slovensko vře kvůli cenám elektřiny. Největší výrobce hrozí bankrotem

Největšímu výrobci elektřiny na Slovensku, společnosti Slovenské elektrárne, se příčí dodávání elektřiny slovenským...

Mrazivá noc bez spánku a výstup na skálu. Soukalová promluvila o ztracení

Moderátorka Gabriela Soukalová (32) vyrazila na dovolenou v italském Livignu se svým přítelem Milošem a dcerkou...