Maršálek smaží tradiční české vdolky z tvarohového těsta bez droždí

Autor:
Sice už máme dávno po masopustu, nicméně koblihy, vdolečky či lívanečky si určitě dáte s chutí i kdykoliv jindy. Čas od času, proč ne. A pokud trochu bojujete s kynutým těstem, určitě vás zaujme recept na tradiční vdolečky, u nichž můžete na droždí zapomenout.
Vdolečky z těsta bez droždí, se smetanovo-tvarohovým krémem a povidly.

Vdolečky z těsta bez droždí, se smetanovo-tvarohovým krémem a povidly. | foto: Česká televize

Cukrář Josef Maršálek na tradiční vdolečky překvapivě v dalším díle seriálu České televize Buchty po ránu nepoužil těsto kynuté, nicméně těsto velmi podobné, jaké vytvoří kombinace prášku do pečiva, oleje a tvarohu. Chová se totiž podobně jako kynuté. Také jste to ještě neslyšeli?

Pokud máte chuť si tyto vdolky vyzkoušet, protože jsou rychlé – a jako dělané třeba pro pozdě ohlášenou návštěvu – na těsto budete potřebovat: 250 g měkkého tučného tvarohu, citronovou kůru z jednoho chemicky neošetřeného citronu, 300 g dětské krupičky (případně hrubé mouky nebo semoliny), 20 g cukru, 5 g soli, 6 g prášku do pečiva, 1 vejce velikosti M a 40 g oleje.

Dopřejte si pravé koblihy s voňavými povidly podle Pepy Maršálka

Jak na to? Do mísy vyklopte tvaroh, celé vejce (bez skořápky) a promíchejte. Přidejte jemně nastrouhanou kůru z celého citronu, sůl, cukr a rozmíchejte do hladka. Pak teprve přidejte olej. Pokud byste nechtěli těsto připravovat ručně, ani v robotu ho určitě nešlehejte, jen promíchejte, abyste získali kompaktní hmotu – a počítejte s tím, že krupička potřebuje čas, než natáhne tekutiny.

Hotové těsto dejte odpočinout do lednice zhruba na čtvrt hodiny, aby těsto „pěkně zkompaktnělo“, jak říká Josef Maršálek. Pak si posypte pracovní plochu moukou, těsto rozválejte zhruba na výšku jednoho centimetru a vykrájejte z něj kolečka – a z nich středy, ty můžete také usmažit.

Nic se nenechává kynout, vykrájené kroužky bez prodlení vkládejte do vařicího oleje o ideální teplotě 170 °C a smažte do zlatova. Usmažené vdolky pokládejte na papírové ubrousky, zbaví je přebytečného oleje, a než vychladnou, připravte si výbornou smetanovo-tvarohovou náplň.

Tu umícháte do pevna z tvarohu, smetany na šlehání a trochy cukru – s pomocí šlehače, v podstatě úplně stejně jako když šleháte šlehačku. Jen je to rychlejší, takže si hlídejte, ať krém nepřešleháte. Hotovou náplň přendejte do zdobicího sáčku, ustřihněte mu špičku a vychladlé vdolečky si ozdobte podle své fantazie. Lžičkou pak přidejte na každý vdolek pár kousků povidel.

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Český vědec jako první vyfotil tajemnou huňatou velekrysu, měří téměř metr

Obří krysa měří 85 cm, váží téměř 2 kg, jde o největšího hlodavce Austrálie a Oceánie a mladý český vědec František Vejmělka ji jako první na světě zdokumentoval na tropickém ostrově Nová Guinea....

Vejce, nebo slepice? Co bylo dřív? Věda dala jasnou odpověď na staletou otázku

Premium

Vejco-slepicový rébus se snažili vysvětlit již antičtí filozofové. Aristoteles ve čtvrtém století před naším letopočtem tuto otázku považoval za příklad nekonečné posloupnosti bez skutečného začátku....

Čas samosběru jahod se blíží. Zjistěte, kam letos vyrazit na čerstvé ovoce

Slunce, seno, jahody… Již brzy dozraje první letošní nadílka. Místo miniaturních předražených vaniček raději vyrazte na čerstvý vzduch!

Po třech zmrzlých už nehrozí mráz. Zjistěte co můžete vysadit na zahradu

Květen je pro zahrádkáře měsícem plným očekávání a zároveň napětí. Vzduch se otepluje, dny se prodlužují, ale nad záhony se stále vznáší hrozba posledních jarních mrazíků. Tradičně jsou spojeny s...

Vybírejte z roztomilých květnových mazlíků. Hrají o pytle granulí, vy o knížku

Máj je v plném proudu a vy můžete vybírat nejroztomilejší mazlíčky tohoto měsíce lásky. Při listování galerií a hlasování v anketě nejenže rozhodnete o vítězích lákavých cen od české rodinné firmy...

Péče o ovocné stromy nemusí být složitá. Správná zálivka je základ

Pěstování vlastního ovoce ze zahrádky je radost. Ovocné stromy nepotřebují neustálou péči jako třeba jahody nebo rajčata. Ke svému životu, správnému růstu a bohaté úrodě však samozřejmě potřebují...

17. května 2025

Český vědec jako první vyfotil tajemnou huňatou velekrysu, měří téměř metr

Obří krysa měří 85 cm, váží téměř 2 kg, jde o největšího hlodavce Austrálie a Oceánie a mladý český vědec František Vejmělka ji jako první na světě zdokumentoval na tropickém ostrově Nová Guinea....

17. května 2025

Uhlí i brikety mají své výhody. Naučte se vybrat to pravé pro grilování

Je lepší uhlí, nebo brikety? Poradíme vám, jaké zvolit palivo do grilu, abyste se při výběru nespálili!

16. května 2025

Trvalky potřebují v létě ochranu před škůdci. Přírodní postřiky jsou účinnou volbou

V létě naše zahrady bývají v plném květu. To však láká nejen pohledy sousedů a kolemjdoucích, ale bohužel také spoustu nejrůznějších škůdců, jako jsou slimáci, mšice, svilušky, molice nebo housenky....

16. května 2025

Po dvaceti letech zahrada vyzrála do podoby krajiny s nadčasovým domem

Při budování zahrady si málokdo umí představit, jak bude vypadat za pár let či desetiletí. Pokud má opravdu promyšlenou podobu, bývá to radost – zahrada dozraje a měla by plnit svou funkci podobně,...

16. května 2025

Vybírejte z roztomilých květnových mazlíků. Hrají o pytle granulí, vy o knížku

Máj je v plném proudu a vy můžete vybírat nejroztomilejší mazlíčky tohoto měsíce lásky. Při listování galerií a hlasování v anketě nejenže rozhodnete o vítězích lákavých cen od české rodinné firmy...

1. května 2025,  aktualizováno  15.5 9:22

Vejce, nebo slepice? Co bylo dřív? Věda dala jasnou odpověď na staletou otázku

Premium

Vejco-slepicový rébus se snažili vysvětlit již antičtí filozofové. Aristoteles ve čtvrtém století před naším letopočtem tuto otázku považoval za příklad nekonečné posloupnosti bez skutečného začátku....

15. května 2025

Trofej nikdy není jedna. Šéf sklárny Ajeto o výrobě Thalií i váze pro Menšíka

Premium

Ta práce bolí na těle i na duši. Skláři dřou ve výhni, trpí, když se dílo promění v hromadu střepů. K radosti šéfa Davida Ševčíka vyrobili ve sklárně Ajeto, kde vznikají nádherné trofeje, i vázu pro...

14. května 2025

Pochlubte se příběhem a snímky své zahrady v soutěži Nejkrásnější zahrada

Soutěž

Začíná velké zahradní klání čtenářů iDNES.cz – v tom nejlepším smyslu toho slova. Mělo by opět ukázat, kolik radosti nám přináší pečovat o „svůj“ kousek půdy, přetvářet ho k obrazu svému a přinášet...

14. května 2025

Na karamel potřebujete jednu surovinu a vykouzlíte sladký zázrak. Nebo slaný

Karamel je sladký zázrak jantarové barvy, k jehož přípravě v té nejjednodušší podobě potřebujete jedinou surovinu: cukr. Vzniká procesem zvaným karamelizace, při němž se štěpí molekuly cukru, což...

14. května 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Čas samosběru jahod se blíží. Zjistěte, kam letos vyrazit na čerstvé ovoce

Slunce, seno, jahody… Již brzy dozraje první letošní nadílka. Místo miniaturních předražených vaniček raději vyrazte na čerstvý vzduch!

13. května 2025

Šťastnější a voňavý domov, který člověka nabíjí energií, vytvoříte snadno

S jarem přichází i chuť na změny. Vytvořte si kolem sebe prostředí, které vás nabije energií, vnese čerstvý vítr do vašich domovů a hlavně – díky němuž se budete cítit šťastnější. Nemějte obavy, není...

13. května 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.