Úterý 18. května 2021, svátek má Nataša
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 18. května 2021 Nataša

Recept na domácí „kinder“ mléčné řezy. Jsou mnohem lepší než ty kupované

  0:06
Díky kvalitnějšímu těstu a poctivému krému bez přísad prodlužujících trvanlivost jsou domácí mléčné řezy mnohem lahodnější i zdravější. Dají sice víc práce než obyčejná bábovka, ale poskytnou vám naprosto exkluzivní chuťový zážitek.

Domácí Kinder mléčný řez | foto: Ing. Jiří Savinec

Na sladkých pochoutkách neujíždějí jen malí caparti, sladkou lahodnou chutí lákají všechny věkové kategorie. Tak proč si jejich mnohem chutnější variantu nepřipravit doma? Ty domácí jsou krásně mechově nadýchané, o poznání vláčnější, voňavější a hlavně bez nejrůznějších éček.

Pracnější cukrařinu určitě zvládnete

Mléčné řezy patří jednoznačně do kategorie těch pracnějších, proto bývají označovány jako "vyšší cukrařina". Přesto se jejich přípravy bát nemusíte. Stačí u každého z kroků dodržet zásadu pozvolného přidávání surovin. Platí to hlavně pro přilévání teplé vody a rozehřátého zchladlého másla do žloutkové pěny.

Po částech přidávejte do našlehané pěny také směs sypkých surovin s hladkou moukou. A podobně postupujte rovněž při vylehčování těsta sněhem vyšlehaným z oddělených syrových bílků. Spěch se nevyplácí ani při přípravě mléčného krému. Práce s želatinovým mlékem musí být naopak velice rychlá. Při pomalejším tempu hrozí, že krémová náplň předčasně ztuhne.

Příprava piškotu krok za krokem

Žloutky ušlehejte s cukrem a do pěny po lžích zašlehejte horkou vodu, poté i tekuté máslo.Smíchejte mouku s kakaem, kypřicím práškem a práškem do perníku a vzniklou sypkou směs stěrkou zvolna zapravte do žloutkové pěny.

Z oddělených žloutků a cukru vyšlehejte hustou pěnu a lžící po malých dávkách přidávejte vodu. Dále zašlehejte opatrně tekuté zchladlé máslo. Do pěny opět po malých dávkách vsypte směs mouky, kakaa, kypřicího prášku a prášku do perníku.

Těsto promíchejte, získá intenzivní čokoládovou barvu. V této fázi do něj stěrkou opět zlehka vmíchejte tuhý sníh vyšlehaný z bílků.Těsto hned rozetřete na velký plech vyložený pečicím papírem a upečte.

Těsto promíchejte, získá intenzivní čokoládovou barvu. Pak do něj stěrkou zlehka vmíchejte tuhý sníh vyšlehaný z 8 bílků, krásně ho vylehčí. Hotové těsto hned rozetřete na opravdu velký plech vyložený pečicím papírem (upečený plát pak rozpůlíte), případně použijte dva menší plechy; každopádně budete ve finále potřebovat dva piškotové pláty těsta. Nadýchaný piškot pečte 12 až 15 minut při 180 °C. Mezitím si podle návodu níže připravte krém.

Upečený piškotový plát překlopte z plechu na rovnou podložku, po vychladnutí jej rozřízněte na stejně velké poloviny.Na jednu polovinu plátu naneste vysokou vrstvu bílého krému a rovnoměrně ji rozetřete po celé ploše.

Upečený piškotový plát překlopte z plechu na rovnou podložku, po vychladnutí rozřízněte na dvě stejně velké poloviny, případně použijte dva pláty ze dvou stejně velkých plechů. Na jeden z plátů naneste vysokou vrstvu bílého mléčného krému a rovnoměrně ji rozetřete po celé ploše.

Náplň přiklopte druhým piškotovým plátem, lehce jej přitlačte a nechte vše v chladu odpočinout. Po zchladnutí potřete povrch vrstvou rozehřáté čokoládové polevy zjemněné kouskem másla.

Krém přiklopte druhým piškotovým plátem, lehce přitlačte a nechte vše v chladu odpočinout, aby náplň dokonale ztuhla. Po zchladnutí potřete povrch piškotu vrstvou rozehřáté čokoládové polevy: stačí ve vodní lázni rozehřát čokoládu, přidat kousek másla a hmotu hladce vymíchat. Zjemnění kouskem másla je důležité, protože čokoláda se díky němu nebude po ztuhnutí lámat a půjde dobře krájet.

Mléčný krém krok za krokem

Ingredience potřebné do mléčného krému.Cukr včetně vanilkového nechte za stálého míchání rozpustit v mléce, které jste předtím přivedli k varu.

Smíchejte pískový cukr s vanilkovým a v rendlíku na plotně přiveďte k varu odměřené množství mléka. Přisypte připravenou směs cukrů a za stálého míchání je nechte rozpustit.

Po odstavení do vlažného mléka po částech vmíchejte nebo zašlehejte nabobtnalou želatinu.Želírující mléko rychle zašlehejte do šlehačky připravené z čerstvé smetany na šlehání.

Po zchladnutí vmíchejte nebo zašlehejte do vlažného mléka po částech želatinu, kterou nechte dopředu nabobtnat v troše vody. Nakonec želírující mléko rychle zašlehejte do šlehačky připravené z čerstvé smetany na šlehání. Pracujte rychle, aby náplň předčasně neztuhla.

TIP

Titulka Knihovničky receptů 5/2010V aktuálním čísle časopisu Knihovnička Recepty s lákavým podtitulem Nejlepší domácí řezy III. najdete skutečně vychytané recepty na poctivé domácí moučníky s podrobnými návody krok za krokem. Všechny redakce opravdu ochutnala, protože je fotili během jejich vzniku, takže fotografiím i receptům lze opravdu věřit. Kromě řezů vyobrazených na titulní straně časopisu v něm najdete i další recepty domácích verzí oblíbených dětských delikates.

Autoři:
  • Nejčtenější

Jak na pěstování rajčat? Vyzkoušejte triky z našeho manuálu

Premium Rajčata tvoří spolu s paprikami a okurkami nejoblíbenější trio naší plodové zeleniny. A právě u rajčat na chuti a vůni...

Kočky se dají oklamat iluzí. Krabice milují natolik, že se posadí i do falešné

Každý, kdo má kočku, ví, jak milují sedět v jakékoli krabici. Nová studie naznačuje, že si stejně rády sednou i do...

Pohlreich nadskakoval nedočkavostí, když mu gril sebrala Iveta Fabešová

Zdeněk Pohlreich rád vaří a griluje. Ovšem když mu jeho oblíbenou hračku sebere jeho souputnice pořadem Rozpal to,...

Vítězný snímek Czech Nature Photo, kosáci Igora Mikuly, vznikl na toaletě

Oceněné fotografie pátého ročníku prestižní soutěže vyhlásila porota prostřednictvím online přenosu na sociálních...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pěstitelský manuál: papriky a chilli, to je vášeň. Musíte ale vědět, co milují

Premium Pokud paprikám či feferonkám jako dekorativní plodové zelenině nabídnete prosluněné stanoviště a vysadíte najednou...

Zapomenutý Čech třikrát přelstil gestapo. Francouzi mu dali válečný kříž

Premium Za války byl jedním z nejaktivnějších členů československého odboje ve Francii. Převáděl lidi přes hranici, z ilegality...

Nejsme Slované ani Germáni. Češi mají unikátní mix genetických profilů

Premium Čemu vlastně Slované věřili? Byli skutečně beránci? Či si libovali v krvavých rituálech a bojích jako Germáni? Čeho se...

Tisknu se k zemi. A rakety se blíží! Reportérka pod sprchou raket Hamasu

Premium Ležím na trávníku, příjemně teplý večer. Byla by to pohoda, ale je to peklo, místo hvězd totiž počítám na nebi zásahy...

  • Další z rubriky

Dveře, odpady, voda, chemie. Jak předcházet drobným domácím katastrofám

I když by se mohlo zdát, že domácí prostředí skýtá větší bezpečí než pobyt venku, ani v domě či bytě se lidé nevyhnou...

Když už si koupím pivo, tak jen malé, a stejně ho dopije manželka, říká sládek

Premium Do zaměstnaneckého poměru už bych se nechtěl vracet. Vyhovuje mi, že jsem zodpovědný jen sám sobě, říká Jiří Omelka,...

Pohlreich rožnil „dvojitou“ vepřovou pečeni, učil pracovat s provázkem

Zdeněk Pohlreich to opět začal rozpalovat. V prvním díle jarní série Rozpal to, šéfe! rožnil vepřovou pečeni, ale také...

Domácí italské těstoviny nejsou žádné čáry. Zvládnete je během půl hodinky

Naše babičky považovaly výrobu nudlí do polévky za samozřejmost. A ty italské právě tak samozřejmě vyráběly těstoviny k...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bohuš Matuš se oženil v Krtkově světě. Vzal si o 30 let mladší Lucii

Bohuš Matuš (47) a Lucie Palkaninová (18) jsou manželé. Vzali se ve středu odpoledne v rodinném parku Krtkův svět v...

Zatím jsem spíš studentka než modelka, říká šestnáctiletá dcera Kubelkové

Ivu Kubelkovou (44) si všichni pamatují první vicemiss roku 1996 a několikanásobnou vítězku ankety o nejkrásnější...

Twitch se stává Pornhubem pro děti, zaplavily ho streamerky v bikinách

Streamovací služba Twitch má poměrně přísná pravidla pro zobrazování sexuálního obsahu, některé uživatelky v nich však...

„Rasistická“ rýže Uncle Ben´s končí. Dostala nové jméno i obal

Celosvětově známá značka rýže, dosud známá pod názvem Uncle Ben’s, oficiálně změnila jméno. Nyní se bude v regálech...

Princ Harry: Žil jsem jako v zoo. Podívejte, co to udělalo s mou matkou

Na streamovací službě Apple TV+ bude mít brzy premiéru dokument týkající se psychického zdraví, vytvořený princem...