Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vymyslela zvláštní způsob recyklace plastu. Dělá z něj vanilku do zmrzliny

Designérka Eleonora Ortolani vytvořila to, co považuje za první jídlo vyrobené z plastového odpadu. V rámci svého studia spolupracovala s vědci, přinutila je, aby vzali malé množství plastu, „rozbili“ ho v laboratoři a přeměnili na vanilin, molekulu chuti ve vanilce.

Když zjistila, že toto lze udělat, automaticky si výsledek spojila s tím, co je symbolem vanilkové chuti. Tedy se zmrzlinou.

A proč vlastně takový pokus, ze kterého vzešla „plastová“ zmrzlina? Jen byla Eleonora frustrovaná tím, jak se zachází s plastem. Z toho recyklovaného vznikají sice nové výrobky, ale po skončení jejich životnosti už je nemožné je znovu recyklovat.

„Ve skutečnosti to není řešení odpadní problematiky, i když se tak prodej výrobků z recyklovaného materiálu tváří,“ tvrdí.

Na myšlenku ji přivedly experimenty s takzvanými voskovými červy, tedy larvami zavíječe voskového. Vědci zjistili, že dva enzymy obsažené ve slinách těchto larev rozkládají např. polyetylen během několika hodin. Studie o tomto zvláštním červu vyšla například v časopisu Science.

Dlouho nevěřila, že by podobnou potrhlou studentskou myšlenku mohl brát některý ze seriózních vědců vážně, spřízněnou duši nakonec našla v Hamidu Ghoddusim z londýnské Metropolitní univerzity a u Joanny Sadlerové, jejíž tým na univerzitě v Edinburghu použil geneticky upravené bakterie k syntéze vanilinu z plastu.

„Všichni se mne ptají, co to dělám, přece se nechtějí krmit mikroplasty. Jenže tak to vůbec není,“ říká Ortolani. Vědci totiž zkonstruovali enzym, který umístili do bakterií E. coli, aby jim umožnili přerušit superpevné vazby mezi molekulami ve struktuře plastu jako součást metabolického procesu.

Další enzym pak tyto nespojené molekuly syntetizoval na vanilin. „V okamžiku, kdy první enzymy přeruší řetězec, už to není plast,“ tvrdí Ortolani. „Už to není polymer. Jsou to monomery. Jsou to prvky,“ vysvětluje.

Přestože molekula může být chemicky identická se stávajícím syntetickým vanilinem, orgány pro bezpečnost potravin ji považují za zcela novou složku a nedovolí ji ochutnat, dokud neprojde všemi testy, aby byla prohlášena za bezpečnou pro požití.

Ortolani proto představila zmrzlinu v zamčené lednici na absolventské výstavě umělecké školy Central Saint Martins, a přitom doufá, že její projekt zahájí debatu o tom, co považujeme za přírodní versus syntetické. A jak tyto vjemy mohou brzdit naše cíle týkající se jídla v rámci bezpečnosti v době klimatických změn.

„Když vám řeknu, že v té zmrzlině je přísada pocházející z plastového odpadu, budete z toho úplně znechuceni,“ říká Ortolani. „Ale jakmile pochopíte, že v podstatě všechno je součástí stejného ekosystému, pak to dává naprostý smysl,“ vykopává první kontroverzní téma.

Autor:
  • Nejčtenější

Zahrada u řadovky je malá, úzká a moc do kopce. Architektka si poradila

14. května 2024

Velmi omezený prostor, pouhých sto čtverečních metrů s ne zrovna ideálním půdorysem, navíc ve...

KVÍZ: Poznáte podle obrázku plemeno psa?

12. května 2024

Když na ulici potkáte vlčáka nebo jezevčíka, určitě je rozeznáte. Ale co méně známá psí plemena?...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Czech Nature Photo: Tajemný snímek s pavučinami pořídil vítěz v Austrálii

15. května 2024

Mezinárodní porota si musela pozorně prohlédnout dva a půl tisíce snímků z celého světa, aby...

Michelinské restaurace? Toxické prostředí, šikana i drogy, líčí kuchař Molina

14. května 2024

Premium Přiznává, že naplňuje známé klišé: „Špatně jsem se učil, a tak jsem šel na kuchaře.“ Ale Ondřej...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zahradu v Podještědí si užívají u bazénu. S výhledem na rybník i do krajiny

13. května 2024

Soutěž Sudetská zahrada na ostrůvku, říká čtenář Roman skromně své zahradě v Podještědí, vypadá však spíš...

Milujete jahody a nemáte zahradu? Jak na to, abyste se také radovali z úrody

18. května 2024

Pro milovníky jahod má přírodní zahradník Tomáš Trejbal pochopení. Patří totiž mezi ně. A tak má...

Zbyla vám ze stavby pórobetonová tvárnice? Vyrobte z ní elegantní truhlík

17. května 2024

Zbyla vám tvárnice pórobetonu ze stavby nebo rovnou několik a nemáte pro ně využití? Na terasu nebo...

Vysaďte si damašskou růži. Voňavou léčivku, kterou využijete na pěstění pleti

17. května 2024

Královna květin, říká se jí. Umí opravdu potěšit, některé kultivary nadchnou i nádhernou vůní....

Včely na Rudolfinum? Samy by si takové místo nikdy nevybraly, říká vědec Titěra

16. května 2024

Premium Včely letos vylétly dřív. Může jim uškodit brzké jaro? Nakolik je na nich lidstvo závislé? Jak...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...