Kubánský dort z litého těsta podle cukráře Maršálka, který snadno připravíte i...

Kubánský dort z litého těsta podle cukráře Maršálka, který snadno připravíte i doma. | foto: Česká televize, Buchty po ránu

Podle Maršálkovy finty upečete skvělý kubánský dort z litého těsta

  • 0
Co víc by mohlo patřit k cukrařině než načančaný dort. Vždyť je to disciplína sama o sobě a ne každá domácí pekařka si ně něj troufne. Zase tak složité to však není a cukrář Josef Maršálek nemá problém se podělit o své zkušenosti, jak upéct dort příjemné konzistence, který udělá radost a bude skvěle chutnat.

Když se v pořadu České televize Buchty po ránu cukrář Josef Maršálek pustil do pečení dortů, rozhodl se pro český punčák, dort zvaný Florida a dort kubánský, s pařížskou šlehačkou, banánem a čokoládou. Což jsou jedny z nejoblíbenějších a většinou je najdete v každé cukrárně.

Upéct si je můžete i doma, stačí osvědčený a vyzkoušený recept a alespoň minimální zkušenosti s pečením. A nezapomeňte, že v cukrařině je jednou z nejdůležitějších věcí pečlivé vážení jednotlivých ingrediencí, protože právě nepřesnost může být příčinou, proč se vám dort nepovede. Navíc není nutné péci dort z piškotového těsta, které má řadu úskalí. Cukráři mají své finty.

Maršálek: Pečení, prořezání a zdobení dortů

Vyzkoušejte si to na kubánském dortu

Vyzkoušejte si to třeba na kubánském dortu, kterým uděláte radost jak dětem, tak kterékoliv návštěvě. Na korpus z litého těsta potřebujete: 140 g hladké dortové mouky, 250 g jogurtu, 220 g cukru krupice, 35 g kakaa, 2 g skořice, 4 g soli, 2 g prášku do pečiva, 4 g jedlé sody, 2 vejce M a 80 g oleje.

Podle Maršálka se nemusíte ničeho bát a těsto na kubánský dort si opravdu připravte jednoduše jako litou hmotu. „Je to rychlejší a výsledek bude extrémně vláčný,“ slibuje cukrář. Do dostatečně velké misky si k navážené mouce nejprve přidejte všechny sypké suroviny a pečlivě je promíchejte. Pak teprve přidejte odstátý jogurt (tedy ne rovnou z lednice) a vyklepněte k němu dvě celá vajíčka. Promíchejte a těsto máte hotové.

Těsto přelijte do dortové formy vyložené pečicím papírem a vložte ho do trouby vyhřáté na pouhých 160 °C, důležité je totiž pomalé pečení. A pečte podle zkušeností s vaší konkrétní troubou, nezapomeňte na zkoušku špejlí.

Z bílků Maršálek peče ježky ze švýcarského sněhu s pařížskou šlehačkou

Na náplň z pařížské šlehačky pak budete potřebovat 600 g smetany ke šlehání a kakao (15 gramů) a hořkou čokoládu (180 g). Praktické rady k postupu přípravy najdete v článku výše, kdy s ní Maršálek zdobil švýcarské ježky. Jen počítejte s tím, že smetana s kakaem a čokoládou se musí nechat ideálně 12 hodin odležet v lednici tzv. dozrát. Pak se teprve šlehá. A je rychle hotová.

A jak na zdobení? Na vychladlý korpus (oddělený od formy, kterou poté na bocích vystelte fólií) vyskládejte po celé ploše půlky banánů a navrch naneste ušlehanou pařížskou šlehačku, rozetřete nožem do rovna a dejte na půl hodiny vychladnout do lednice.

A pak se vrhněte na polevu: rozpusťte si čokoládu a kakaové máslo, pozor, nevystavte je při rozpouštění vyšší teplotě než je 45 °C, aby poleva dobře tuhla. Dort vyndejte z formy a šlehačku na hraně dortu uhlaďte, aby poleva mohla pěkně stékat po bocích. „Nelijte polevu z velké výšky, ať vám do šlehačky na dortu neudělá díru,“ radí Maršálek. Pak dort opět vychlaďte a máte luxusní domácí dezert, který si nezadá třeba s dortem vídeňským.

Tip na letní dort? Vyzkoušejte jahodový dort s mascarpone a zakysanou smetanou podle jedné z nejrespektovanějších cukrářek Heleny Fléglové:

14. července 2022

Připravovali jste nějaký prostorový dort a máte zbytky pečeného korpusu? Nebo se vám korpus rozpadl při krájení? I tak korpus můžete dále zpracovat.

Ze zbytků korpusu a krému totiž uplácáte skvělá čokoládová lízátka na špejli, třeba podle cukrářky Markéty Krajčovičové:

3. června 2013