Jak správně zmrazit ovoce na uskladnění
Ovoce musí být zralé, ale ne přezrálé. Nejvíce se hodí druhy s výraznou barvou dužiny, jako jsou maliny, borůvky, ostružiny, jahody či rybíz.
Bobule je nejprve vhodné rozložit na plech či tác a dát do předmrazovací přihrádky. Pokud byste je dali zmrazit už sesypané do sáčků, pravděpodobně se slepí a zmrznou v jednu kompaktní kouli, kterou budete při rozmrazování jen těžko rozdělovat na jednotlivé kousky ovoce.
Když ale necháte jednotlivé kousky ovoce zmrazit rozložené, jednoduše je po dvou hodinách sesypete do sáčků či krabiček a uložíte do mrazničky.
A jak ukládat do mrazáku zeleninu?
Čtěte ve středu
Jak sušit zeleninu, houby i ovoce: na kolik stupňů, jak dlouho, jak se scvrknou a jak dlouho je lze skladovat.
Ne každý druh zeleniny se ke zmrazování hodí, zmrazovat nelze listové saláty, čínské zelí, rajčata a cibuli. Všechny ostatní druhy se vyplatí před zmrazením krátce blanšírovat (pomocí síta krátce ponořit do vařící vody), zničí se tak enzymy, které by narušily chuť, barvu a konzistenci zeleniny. U světlých zelenin (květák, kedluben) do vody přidejte trochu octa kvůli barvě.
Mrazit můžete i bylinky
Mražené bylinky jsou téměř jako čerstvé. Nasekejte je a uložte po malých porcích do krabiček nebo sáčků, z velkého množství by se části později špatně oddělovaly. Hodí se především kopr, pažitka, petrželka.