Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

aktualizováno 
S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být jedna z nejpálivějších zmrzlin světa, jaká kdy byla vyrobena.

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina. | foto: cremecreme.cz

Tento experiment by měl přesvědčit veřejnost, že zmrzlina není sezonní záležitost. Kdo ochutná tuto zmrzlinu, zahřeje se i přes to, že je studená a i v podzimních plískanicích mu vyrazí kapky potu. 

„Bude se nabízet buď samostatně, anebo v dezertu, kde se bude podávat zmrzlina, k tomu bruschetta a sklenice mléka na zapití, protože papričky Carolina jsou opravdu ďábelsky pálivé,“ popisuje Hochsteiger. Vyrobí je jako rajčatový sorbet a bude to vlastně něco jako nápoj Bloody Mary z italských rajčat San Marzano a Absolut vodky, jen místo běžného chilli tam bude zmíněná ďábelská odrůda.

„Akci chystám někdy v týdnu po 18. říjnu. Nechceme z toho dělat soutěž, jaké se pořádají v pojídají chilli, ale rádi bychom při této tak trochu recesistické akci ukázali, že dokážeme vyrobit jednu z nejpálivějších zmrzlin světa, kterou nebude až tak jednoduché sníst. Podobně jako se v Americe pořádají akce, kdy se nabízí obří steak, který když někdo dokáže sníst, má ho zadarmo. A lidi se tam chodí bavit a fandit, zda to ten odvážlivec dokáže,“ láká, ačkoliv sám chilli sám nejí a ochutnávání vyrobené zmrzliny nechává na partnerce.

Běžné „slabší“ chilli do některých typů zmrzlin přidává, ale teď získal zdroj na papričky Carolina reaper, která má asi dva miliony SHU jednotek (podle Scovilleho stupnice) kapsaicinu a považuje se za jednu z nejpálivějších přírodních chilli papriček na světě. Pálivější je už jenom syntetický kapsaicin, kde se dostanete až k nějakým 10 milionům.

Pojídání chilli papriček je u nás stále populárnější, každoročně se pořádá několik soutěží příznivců chilli jedlíků, chilli festivaly, kde si fanoušci mohou nejen ochutnat vzorky odrůd, ale i nakoupit semínka pro vlastní pěstování. Nejbližší festival se koná například 30. září v Praze na Náplavce.

Autor:

Nejčtenější

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Nejjednodušší zabezpečení domu a bytu. Funguje pravidlo pěti minut

Podle průzkumu zloději většinou volí okna nebo terasy ze zahrady, kde mají čas...

Cena vybavení v domácnosti je mnohdy vyšší, než se předpokládá. Když se sečte hodnota elektroniky, nábytku, vybavení...

Hrablo, lopata, fréza, háky na střechu. Boj se sněhovou nadílkou

Lopata na sníh: základní příslušenství, které u domu nesmí chybět.

Po delší době v Česku pořádně nasněžilo. Jak se s ním co nejsnadněji popasovat? Týká se to všech, kteří sníh potřebují...

Najdete na iDNES.cz