Místy jsme hazardovali se zdravím, přiznal mistrovský chilližrout

  13:08aktualizováno  13:08
Jako vinaři mají své vinobraní, tak i pěstitelé chilli papriček mají své chillibraní. Aby se u toho nenudili, pořádají přitom i soutěž o největšího chilližrouta. Finále bylo drsné, závodníci se nejen potili, ale většinou i zvraceli.

Soutěž proběhla v sobotu v Brně v areálu koupaliště Riviéra. Mistrovství České a Slovenské republiky 2014 se letos se zúčastnilo 54 soutěžících.

Fotogalerie

Pořadatelé jim připravili v několika kolech omáčky nebo čerstvé chilli papričky o objemu fingerfood (na klobáse, chlebu, zelenině). Obsah kapsaicinu, tedy složky, která způsobuje horoucí pocit nejen v ústech, měl v jednotlivých soutěžních kolech vzrůstající tendenci. V počátečním kole to byla omáčka přibližně 5x pálivější než známé tabasco, ve finálních kolech se dostali přes pálivější, než je obranný pepřový sprej.

„Když spolknete ten nejpálivější extrakt, tak to už asi s ničím nejde přirovnat. Má to hustou konzistenci, je to příšerně hořké a smradlavé, prostě nechutné,“ popisoval vítěz Vojta Ambros, který ve finále zkonzumoval extrakt o síle 6 400 000 jednotek SHU. „Jíst tak extrémně silné koncentráty už hraničí s hazardem,“ přiznal upřímně.

SHU a kapsaicin

Kapsaicin (kapsicin, capsaicin) je rostlinný alkaloid, který je zodpovědný za pálivou chuť papriky, jde o hlavní alkaloid paprik Capsicum. Pro savce včetně člověka je dráždivý a vyvolává pocit pálení v každé tkáni, se kterou přijde do styku. Kapsaicin je produkován jako sekundární metabolit chilli papričkami, pravděpodobně pro odpuzování některých býložravců a hub.

Zdroj: Wikipedia

Pro srovnání, při nedávném mezinárodní klání v Berlíně se vítěz „propracoval“ až k neuvěřitelné hodnotě 7,7 milionu jednotek (více o soutěži zde). Čistý kapsacain má 16 milionů jednotek.

„Myslím, že to soutěžící měli opravdu těžké a v nejvyšších kolech rozhodovala hlavně vůle a motivace za tento stůl usednout,“ říká jeden z pořadatelů akce Petr Klemeš. Zatímco mnozí tvrdí chlapi odpadali už po prvních kolech, mezi sedmi finalisty byla letos i mladá křehká žena, která se tvářila, jako když pojídá pálivé papričky denně. Držela se na čtvrté pozici, nakonec odpadla i ona. „Dala jsem si cíl do desátého místa, takže jsem spokojená,“ odpovídala na kameru v okamžiku, kdy jsme ji zastihli už znovu usmívající se.

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Takových talentů moc není, řekl o vítězce MasterChefa v Rozstřelu Forejt

Vítězka MasterChef Česko 2019 Kristína Nemčková a porotce soutěže Přemek Forejt...

„Čuměl jsem s otevřenou hubou, takových talentů jsem v životě moc neviděl,“ řekl k vítězství sedmnáctileté Kristíny...

Spousta Čechů ani neví, jak chutná dobrý kus masa, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Ačkoliv šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tráví za oceánem i několik měsíců v roce, v USA by natrvalo žít nechtěl. Všechno,...

Guru kutilů sám moc nekutil. Přemek Podlaha by se dožil 81 let

Přemek Podlaha ještě při aktivním natáčení

Guru zahrádkářů a kutilů Přemek Podlaha by se 13. června 2019 dožil 81. narozenin. Hodně se vyžíval na zahradě, na...

Kočka těžce pokousala ženu, strážníci zvíře dvě hodiny unavovali

Zranění způsobená kočkou poměrně hodně krvácela.

Velmi agresivní a vytrvalá byla kočka, která v opavském bytě zaútočila na ženu. Ta zvíře před časem našla a vzala si ho...

Střešní divočinu buduje 20 let. Dnes sklízí ovoce a sousedům chladí okolí

Zelená oáza na střeše garáže. Svět sám pro sebe, který přitom dělá radost i...

Kdysi si paní Helena přála dům se zahradou, což se jí nikdy nesplnilo. Přesto dneska nádhernou zelenou oázu má, ač...

Další z rubriky

Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

New York Strip s rajčatovým salátem

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za honosně znějícím...

Spousta Čechů ani neví, jak chutná dobrý kus masa, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Ačkoliv šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tráví za oceánem i několik měsíců v roce, v USA by natrvalo žít nechtěl. Všechno,...

Pohlreich griluje levné hovězí hrudí v suché marinádě jako Texasan

Neočekávejte maso křehké jako z bifteku

Ke grilování není třeba vždy používat jen ty nejdražší a nejjemnější kousky. Šéfkuchař v dalším dílu primácké show...

Jaguar XF 20d AWD 2017 · DPH
Jaguar XF 20d AWD 2017 · DPH

r.v. 2017, naj. 55 247 km, diesel
650 000 Kč (s DPH)

Najdete na iDNES.cz