Chuck Norris vydrží vše. Odvážlivci pojídali ostré hamburgery

aktualizováno 
„Čak Noris Čelenč“ se jmenovala soutěž v pojídání ostrého menu, jehož základem se stal pořádně vyostřený hamburger s názvem Čak Noris. Pro akci se spojila restaurace Bejzment s partou nadšenců Plechová huba, která každoročně pořádá soutěž v konzumaci chilli papriček, společenství doplnily i Chilli SOS a Rustic Jerky.

„Nám nešlo o trhání rekordů v pálivosti. Spíš o to, abychom udělali to jídlo tak pálivé, aby ti nejlepší závodníci pořád i přes ten pálivý pocit cítili chuť samotného jídla,“ vysvětluje organizátor akce Zdeněk Střížek z Bejzmentu.

Základem burgeru Čak Noris je houska ochucená papričkami red habanero. Housky se pak namažou majonézou, do které se přidává extrakt s pálivostí 6,4 milionu jednotek na Scovilleho stupnici.

Fotogalerie

Na housku se položí ledový salát, který působí jako jistý neutralizátor a pak už placka z hovězího masa. Pro soutěž byly placky dvě, tak aby daly dohromady půl kila masa.

Ani maso samotné nezůstalo neochucené. Namíchali do něj sýr a chilli papričky a na housce pak zalili ostrou omáčkou Psycho juice. Pak přidali habanero marmeládu, přikryli rukolou a úplně nahoru připíchli celou papriku red habanero plněnou sýrem.

„Než jsme lidi pustili soutěžit, raději jsme nechali účastníky podepsat papír, že konzumují na vlastní nebezpečí a zároveň jsme tu měli i zdravotnický dohled,“ popisuje Střížek. Závodníci také vyfasovali ke konzumaci rukavice, aby se vyhnuli pozdějším následkům a na závěr sklenici mléka pro neutralizování tohoto zážitku.

Než se však pustili do hamburgeru, museli se „rozjíst“ pálivými oříšky, pak dostali čokoládku nazvanou Ruská ruleta. To proto, že si ze sáčku mohli vytáhnout jen sladkou čokoládu, anebo i pekelně pálivou, přitom jednu od druhé nikdo předem nepozná. Po hamburgeru museli sníst balíček kořeněného sušeného masa a na závěr zlikvidovali půllitr ipy habanero z pivovaru Permon.

Do soutěže se nakonec přihlásilo deset lidí, z toho jeden předem vzdal, i když pro něj jako vegetariána mu slíbili, že připraví odpovídající hamburger. Prostě se zalekl. Mezi soutěžící se naopak dostal jeden téměř profesionál, který se pravidelně zúčastňuje klání Plechové huby, a ten dokázal celé menu zkonzumovat za 15 minut, 25,95 vteřiny.

„Bylo to pro mě vcelku v pohodě, já jsem zvyklý na ještě pálivější věci. Spíš pro mě byla výzvou ta velká porce,“ popisoval vítěz Daniel Všetečka, který na festivalu Plechové huby skončil loni třetí a předloni první.

Čak Noris Challenge je však určený spíš pro amatéry, kteří teprve s pojídáním ostrých pokrmů začínají a chtějí se zároveň pobavit vzájemným soupeřením. Proto v Bejzmentu uvažují, že by mohli odstartovat novou tradici, a to zřejmě ve čtvrtletním cyklu. „První rekord máme stanovený, takže bychom se měli od čeho odpíchnout do dalších kol,“ uvažuje Střížek.

Autor:

Nejčtenější

Ze zahrady v satelitu vytvořila architektka venkovní obývák s bazénem

Pohled z domu na bazén časem milosrdně zacloní vysoká tráva ozdobnice. ...

Zahrada u rodinného domu by podle zahradního architekta Ferdinanda Lefflera měla rodině jednoznačně sloužit v podstatě...

VIDEO: Velikonoční nádivka nesmí chybět u žádného slavnostního stolu

Zlatavá velikonoční nádivka by měla být s chutí másla, uzeného masa a plná...

Dobrá nádivka je hotový poklad. Uvnitř nadýchaná, zvenčí krásně dozlatova zbarvená. Máslová, s vůní uzeného masa a...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve velikonočních tradicích

Kraslice Jaroslavy Vaňousové z Chebu zdobené drátkováním

Velikonoční svátky výrazně provázejí tradice. Mnohé z nich se ale udržují pouze lokálně a některé zvyky dokonce už...

I do té nejmenší zahrady ve městě lze dostat hloubku. A pořádnou terasu

Jakmile trvalkový podrost a keře zesílí a rozrostou se, jednotlivá místa v...

Co bych za takovou zahradu dal, napadne asi téměř každého obyvatele velkoměsta, jež po zahradě marně touží, nad obrázky...

Medvědí česnek je zdrojem síly. Jen ho trhejte rozumně s citem pro přírodu

Košík s "úlovkem česnekových" bylinek: vlevo vpředu česnek podivný, za ním...

Medvědí česnek je zásobárnou látek, které naše tělo po zimě uvítá. V kuchyni se hodí do pomazánek i na výrobu domácího...

Další z rubriky

Recept na jehněčí hřbet s bylinkovou krustou krok za krokem

Jehněčí hřbet s bylinkovou krustou je snadný na přípravu a má lahodnou chuť. Na...

Velikonoce se blíží a jehněčí je opět na scéně. Ať už je to pro vás každoročně tradiční chod, nebo byste ho rádi...

Jak na barvení vajíček? Stačí domácí prostředky, v nouzi berte i vodovky

Děti jsou schopny pomalovat vajíčka i obyčejnými vodovkami a užijí si to.

V pondělí se bez kraslic neobejdete, i kdyby nakonec měl přijít jediný koledník. V každém případě si barvení vajíček s...

Vajíčko ze sirek i obří pomlázka. Muzeum rekordů láká na velikonoční rarity

Aktuálně drží rekord parta koledníků z obce Silůvky, kde pod dohledem komisařů...

K Velikonocům se váže spousta příběhů, které lákají k tvorbě exemplářů, jež se vymykajícím běžné sváteční výzdobě....

Najdete na iDNES.cz