Natíráme starý radiátor. Krok za krokem

aktualizováno 
Topná sezona je za námi, což je příležitost pustit se do renovace starých radiátorů. Předpokladem je dokonalá příprava: očištění a odmaštění povrchu.

Nově natřený radiátor | foto: Balakryl.cz

Při natírání těles teplovodního topení se vyplatí použít barvy přímo určené na natírání radiátorů. Ty daleko pomaleji žloutnou, bývají odolné do teplot kolem 100 °C. Většina kutilů zřejmě použije vodou ředitelné barvy, které rychleji schnou, nepáchnou a dnes už se i daleko lépe rozlévají.

My jsme použili speciální barvu Balakryl Radet a jako základovou barvu Balakryl Antikor. Barvy na radiátory ale nabízejí i další výrobci, například Primalex či Colorlak.

Krok za krokem

Radiátor před renovací

Radiátor před renovací

Čištění starého nátěru ocelovým kartáčem

Čištění starého nátěru ocelovým kartáčem

Původní nátěr radiátoru je již dost poškozen – na některých místech se loupe a na povrch vystupují mapy od rzi. Před začátkem všech prací je nutné, aby byl radiátor zcela vychladlý.

Povrch radiátoru zdrsněte ocelovým kartáčem. Místa s poškozeným nebo špatně přilnavým starým nátěrem očistěte pomocí smirkového papíru až na čistý kov. Je podstatné, abyste dostali dolů všechny nesoudržné části povrchu, nic se nesmí odlupovat.

Hlavici sundejte nebo alespoň zakryjte maskovací páskou.

Hlavici sundejte nebo alespoň zakryjte maskovací páskou.

Základní barvu vyberte s antikorozními účinky.

Základní barvu vyberte s antikorozními účinky.

Smetáčkem povrch důkladně očistěte od prachu a jiných nečistot. Maskovací páskou oblepte termostatickou hlavici, případně i další části radiátoru, které natírat nebudete a které nechcete od barvy zašpinit. Na podlahu položte zakrývací fólii.

Základní barvu důkladně promíchejte míchacím dřívkem a poté nanášejte na dobře očištěný, suchý, hladký, vosku a mastnot zbavený podklad. Vydatnost barvy je 5–8 m²/kg na jednu vrstvu podle savosti podkladu.

Základní barvy se prodávají v různých odstínech. My jsme jako finální barvu zvolili slonovou kost, proto je základovka bílá.

Základní barvu nechte před dalším natíráním 8–16 hodin zaschnout (při teplotě 20–24 °C). Teplota podkladu a okolí nesmí klesnout pod 10 °C, relativní vlhkost vzduchu by neměla být vyšší než 75 %. Nižší teplota a vyšší vlhkost vzduchu zpomalují zasychání.

Na základovku natřete první vrstvu.

Na základovku natřete první vrstvu.

Po zaschnutí přidejte druhou vrstvu barvy.

Po zaschnutí přidejte druhou vrstvu barvy.

Po zaschnutí základního nátěru je vhodné okraje opravených míst na viditelných (pohledových) plochách vybrousit brusným papírem do roviny s ostatní plochou původního nátěru. Povrch nezapomeňte dobře očistit.

Pak pokračujte první vrstvou vodou ředitelné barvy. Vydatnost nátěru je asi 5–8 m²/kg na 1 vrstvu podle savosti podkladu. Barva při teplotě 20–24 °C zasychá asi 4–6 hodin.

Aby byl výsledek dokonalý, je potřeba nanést ještě další, finální vrstvu barvy. Bude zasychat opět přibližně 4–6 hodin.

Nářadí a pracovní pomůcky je nutné ihned po skončení práce umýt vodou, jinak na nich barva zatuhne a můžete je vyhodit.

Autoři:

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Další z rubriky

Čeští kuchaři uspěli na soutěži v Lyonu. Vyzkoušejte jejich recepty

Český národní kulinářský tým nadšený z vítězství. V Lyonu, kde jsou kuchaři za...

Český národní tým uspěl na světovém kuchařském klání v Lyonu, kde se utkalo 12 špičkových kulinářských týmů z celého...

Chtějí chovat chobotnice na farmách. Podle vědců je to šílený nápad

Některé společnosti chystají farmy na chov chobotnic pro gastronomii.

Nejnovější studie New York University varuje před pokusy chovat chobotnice pro kulinářské využití. Předpoklady, že se...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Najdete na iDNES.cz