Natíráme starý radiátor. Krok za krokem

aktualizováno 
Topná sezona je za námi, což je příležitost pustit se do renovace starých radiátorů. Předpokladem je dokonalá příprava: očištění a odmaštění povrchu.

Nově natřený radiátor | foto: Balakryl.cz

Při natírání těles teplovodního topení se vyplatí použít barvy přímo určené na natírání radiátorů. Ty daleko pomaleji žloutnou, bývají odolné do teplot kolem 100 °C. Většina kutilů zřejmě použije vodou ředitelné barvy, které rychleji schnou, nepáchnou a dnes už se i daleko lépe rozlévají.

My jsme použili speciální barvu Balakryl Radet a jako základovou barvu Balakryl Antikor. Barvy na radiátory ale nabízejí i další výrobci, například Primalex či Colorlak.

Krok za krokem

Radiátor před renovací

Radiátor před renovací

Čištění starého nátěru ocelovým kartáčem

Čištění starého nátěru ocelovým kartáčem

Původní nátěr radiátoru je již dost poškozen – na některých místech se loupe a na povrch vystupují mapy od rzi. Před začátkem všech prací je nutné, aby byl radiátor zcela vychladlý.

Povrch radiátoru zdrsněte ocelovým kartáčem. Místa s poškozeným nebo špatně přilnavým starým nátěrem očistěte pomocí smirkového papíru až na čistý kov. Je podstatné, abyste dostali dolů všechny nesoudržné části povrchu, nic se nesmí odlupovat.

Hlavici sundejte nebo alespoň zakryjte maskovací páskou.

Hlavici sundejte nebo alespoň zakryjte maskovací páskou.

Základní barvu vyberte s antikorozními účinky.

Základní barvu vyberte s antikorozními účinky.

Smetáčkem povrch důkladně očistěte od prachu a jiných nečistot. Maskovací páskou oblepte termostatickou hlavici, případně i další části radiátoru, které natírat nebudete a které nechcete od barvy zašpinit. Na podlahu položte zakrývací fólii.

Základní barvu důkladně promíchejte míchacím dřívkem a poté nanášejte na dobře očištěný, suchý, hladký, vosku a mastnot zbavený podklad. Vydatnost barvy je 5–8 m²/kg na jednu vrstvu podle savosti podkladu.

Základní barvy se prodávají v různých odstínech. My jsme jako finální barvu zvolili slonovou kost, proto je základovka bílá.

Základní barvu nechte před dalším natíráním 8–16 hodin zaschnout (při teplotě 20–24 °C). Teplota podkladu a okolí nesmí klesnout pod 10 °C, relativní vlhkost vzduchu by neměla být vyšší než 75 %. Nižší teplota a vyšší vlhkost vzduchu zpomalují zasychání.

Na základovku natřete první vrstvu.

Na základovku natřete první vrstvu.

Po zaschnutí přidejte druhou vrstvu barvy.

Po zaschnutí přidejte druhou vrstvu barvy.

Po zaschnutí základního nátěru je vhodné okraje opravených míst na viditelných (pohledových) plochách vybrousit brusným papírem do roviny s ostatní plochou původního nátěru. Povrch nezapomeňte dobře očistit.

Pak pokračujte první vrstvou vodou ředitelné barvy. Vydatnost nátěru je asi 5–8 m²/kg na 1 vrstvu podle savosti podkladu. Barva při teplotě 20–24 °C zasychá asi 4–6 hodin.

Aby byl výsledek dokonalý, je potřeba nanést ještě další, finální vrstvu barvy. Bude zasychat opět přibližně 4–6 hodin.

Nářadí a pracovní pomůcky je nutné ihned po skončení práce umýt vodou, jinak na nich barva zatuhne a můžete je vyhodit.

Autoři:

Nejčtenější

Jan Punčochář, jeden z nejlepších českých kuchařů, rozjíždí vlastní podnik

Restaurace U Matěje, kterou v dubnu otevře Jan Punčochář.

Před časem se roznesla zpráva, že jeden z nejžádanějších pražských šéfkuchařů končí v restauraci Grand Cru. Od dubna...

Hledám zmizelé příběhy, říká tvůrce legendárních papírových modelů

Architekt a tvůrce legendárních papírových vystřihovánek Richard Vyškovský

Jeho populární papírové modely pobláznily generace českých dětí. Architekt Richard Vyškovský je legenda vystřihovánek,...

Za lány bledulí míří tisíce turistů, ze vsi se na měsíc stalo parkoviště

Když vyjde počasí, vypadá to v rezervaci zhruba takto. Mezi lány bledulí se...

Poslové jara jsou tady, hlásí lidé z Chlébského na Bystřicku. Vesnička na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje se...

Amuse bouche, clafoutis, gravlax, entrecôte. Průvodce jídelním lístkem

Chateaubriand je dvojnásobně tlustý steak ze svíčkové, asi 6 až 7 cm silný.

Dokonce i váš hostinský se zdánlivě zbláznil a má jídelníček plný cizích názvů pokrmů? Při návštěvě restaurace někdy...

KVÍZ: Otestujte se, co víte o jarní přírodě v Česku

Co víte o naší jarní přírodě? Úplně postačí, pokud se v ní umíte chovat. Víte...

Nemusíte být zrovna kovaní zoologové nebo odborníci přes tuzemskou flóru, nikdy ovšem nevíte, kdy se vám může vědění o...

Další z rubriky

Jak se vyhnout salmonele. Dejte pozor na křížovou kontaminaci

Mezi jednotlivými operacemi v kuchyni si myjte ruce.

Při práci s kuřecím masem nebo vejci by se podle kuchařů mělo automaticky pracovat tak, jako by se předpokládalo, že...

Pokojové rostliny vzduch zvlhčují a čistí od formaldehydu či benzenu

Pokojové rostliny vytvoří pocit zabydlenosti, zvlhčí vzduch a zbaví ho...

Lidé, kteří jsou doma a na pracovišti obklopeni pokojovými rostlinami, jsou méně náchylní k nemocem, odolnější vůči...

První potravinová banka má vlastní kuchyni. Učí připravovat zeleninu

Zaměstnanci a dobrovolníci se chystají zavařovat jablka na štrúdl.

Potravinová banka z obchodů získá hromady lilků či brokolice. Jenže potřební lidé, kteří si tam chodí pro potraviny,...

Najdete na iDNES.cz