Nakládané houby

Nakládané houby | foto: PSKulinární studio MAFRA

Máte nadúrodu hub? Naložte je podle profesionála. Radí šéfkuchař Petr Svoreň

  • 0
S houbami je to všelijaké. Buď nerostou, anebo je jich tolik, že je člověk nestačí průběžně sníst. Takže je buď může usušit, nebo zamrazit. Pro šéfkuchaře Petra Svoreně je jedničkou nakládání.

Petr Svoreň je jedním z nejkreativnějších šéfkuchařů v Česku a kdykoliv zveřejní něco na sociálních sítích ze svých experimentů nebo příprav nového menu v brněnském hotelu Passage, nelze nepostřehnout chuť mnoha jeho fanoušků i kolegů překonat rizika cesty po D1, vypravit se za ním a ochutnat.

Protože je však zároveň i velkým příznivcem využívání sezonních surovin, domácího pečení chleba či třeba i fermentace a podobných technik, stojí za to vyzkoušet, jakou techniku využívá sám pro sebe, aby ji v hotelové kuchyňské praxi mohl přinést i hostům.

Dnes se podělí o to, jak nakládá houby. Podle jeho slov se jich v okolí Brna urodilo dost, ostatně po nedávných deštích nebyli jediní, kdo našel, podívat se můžete do této fotogalerie. V současné době jsou sice teploty vysoké, ale až zase zaprší, můžete mít „v kapse“ přesný recept, jak si s tím pokladem poradit.

Nakládané houby

  • 400 g hub
  • 500 ml vody
  • 250 ml vinného octa
  • 1 polévková lžíce soli
  • 140 g cukru krystal
  • 8 kuliček celého pepře
  • 4 lístky bobkového listu
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 g hořčičného semínka
  • 5 polévkových lžic octa

Postup:

Houby propláchneme pod tekoucí vodou. Pak do hrnce dáme zavařit vodu, přidáme ocet. Do vařící směsi vložíme na 8 minut houby.

Zde můžete posílat příspěvky z houbových výprav

Pak scedíme přes sítko. V dalším hrnci si sváříme společně zbývající ingredience. Nálev necháme lehce vychladnout.

Houby vložíme do uzavíratelné nádoby a zalijeme nálevem. Takto připravené houby zavřeme a necháme asi týden marinovat v lednici. Můžeme použít ke grilovaným masům, salátům atd.

Chcete vyzkoušet další návody?

Usušit, zmrazit, naložit nebo nasolit. Jak si poradit s košíkem plným hub

Houby stročky soutěž krásy nevyhrají, ale v kuchyni chutnají famózně