Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Premium

Na grilu dělám i melouny, nebojte se využít jeho plnou kapacitu, říká kuchař

Kuchař Michal Zámečník | foto:  David Neff, MAFRA

  12:00

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Když na úřadě Michal Zámečník (42) řekne své jméno, často se ho prý ptají, zda zmínil jméno, nebo povolání. Po odpoledni stráveném na jeho kurzu grilování vám ale garantuji, že budete mít jasno!

Pracujete ve vyhlášených podnicích. Jak to jde dohromady s kurzy grilování?
Celkem snadno. Právě díky grilování jsem se vlastně dostal k vaření. Už jako malý jsem měl rád indiánské knížky, čtení o trapperech (lovci na Divokém západě, pozn. red.). Dva divoši od Ernesta Thompsona Setona mě provázeli celým dětstvím, proto jsme s kamarády zkoušeli různé věci. Pečení v hlíně, na kamenech a podobně. Mělo to na mě tak velký vliv, že jsem se rozhodl stát kuchařem. Jsem původem z Valašského Meziříčí, pak jsme bydleli v Uherském Hradišti. V roce 1993 jsem v rámci výměnného pobytu odešel na hotelovou školu v Altmünsteru poblíž Gmundenu v Horním Rakousku. Na ní byl zcela odlišný přístup. Bylo to mnohem tvrdší. Zatímco u nás je člověk ve škole pořád braný jako student, tam se s vámi už od těch patnácti nakládá jako se zaměstnancem, což v praxi znamená, že pokud nejste ve škole, která byla i v sobotu, pak máte praxi třeba v hotelu. Žádné prázdniny! Prostě jen čtyři týdny dovolené, jako ostatní zaměstnanci. 

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: , Téma

Hovory na talíři

Nové diety? Marketing strachu z jídla, hrají si s naší mentalitou, říká Vaněk

Popularizátor gastronomie Roman Vaněk

Roman Vaněk ví, jak jídlo funguje v naší hlavě. Která svíčková je podle něj nejlepší? Co si myslí o...

Michelinské restaurace? Toxické prostředí, šikana i drogy, líčí kuchař Molina

Přiznává, že naplňuje známé klišé: „Špatně jsem se učil, a tak jsem šel na...

Přiznává, že naplňuje známé klišé: „Špatně jsem se učil, a tak jsem šel na kuchaře.“ Ale Ondřej...

Čokoládové lanýže? Hodně lidí se ptá, zda je v nich opravdu houba, líčí výrobce

Václav Durďák

Největšího výrobce řemeslné čokolády v Česku, Čokoládovnu Janek, založil před lety Václav Durďák s...

V kuchyni se dá vše naučit, dochucení ne. To je alfa a omega, říká Besky

Besky je hodně akční na Instagramu i na kurzech. Má v sobě nakažlivou energii.

VIDEO Její kuchařské i pekařské umění ještě před zhruba třemi lety v podstatě spočívalo v absolutoriu...

Nejlepší restaurace se stávají vegetariánskými, to mě celkem štve, říká kuchař

Petr Heneš

Britský deník The Guardian před lety zařadil designový hostel Long Story Short v Olomouci mezi...

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

Vysaďte si damašskou růži. Voňavou léčivku, kterou využijete na pěstění pleti

17. května 2024

Královna květin, říká se jí. Umí opravdu potěšit, některé kultivary nadchnou i nádhernou vůní....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nutrie jako plyšáci? Útočí i na psy. Možná to lidi přesvědčí, říká biolog

19. května 2024

Premium Kdo u nás chrání jeleny sika, čím hrozí kněžice a proč ekologové na rozdíl od včelařů někdy...

Brněnská zahrádka v parku, s pergolou a záhony, o kterou pečují romské děti

23. května 2024

Soutěž Má jen pár desítek metrů čtverečních a první zahradnické práce tu proběhly v roce 2022, nicméně už...

Stromy a keře si umějí pomáhat, aby byly zdravější. To je tajemství guildů

23. května 2024

Guildy jsou společenství stromů a rostlin. Pomáhají si prospívat, odolávat škůdcům, lákat celoročně...

Snědl jsem i syrové kuře. Mistr japonské kuchyně nejen o tom, proč neumíme jíst sushi

23. května 2024

Premium Může se pyšnit titulem mistra světa v přípravě japonského jídla pro nejaponské kuchaře. Jakub Horák...

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...