Vyberte si favorita mezi melouny. Je z nich skvělá zmrzlina, nápoje i džem

  • 4
Zvláště v letním období je meloun manou nebeskou a synonymem šťavnatých letních zážitků. Není nad to, zakousnout se v horkém dnu do jeho sladké dužniny. Zdaleka však nejde jen o jeho příjemnou chuť. Meloun vás i skvěle zavlaží, takže přispívá k dodržování pitného režimu. A v mnoha ohledech prospívá i zdraví.

Připravte svým návštěvám některou z melounových dobrot, drink nebo třeba zmrzlinu. Připravit je můžete jak z melounů vodních (na snímku), tak z některého z těch cukrových.

Který je který?

Základní rozdělení melounů je na vodní a cukrové. Těch cukrových bylo vyšlechtěno několik odrůd, které se liší barvou slupky i dužniny.

Oblíbené vodní

U nás jsou nejběžnější. Pro zralý plod je typická červená vodnatá dužina a zelená kůrka, na níž se v závislosti na odrůdě většinou střídají světlé a tmavé pruhy. Ve vnitřku se nacházejí rovnoměrně rozmístěná semena. Existují ovšem i odrůdy bezsemenné, například Bouquet, který se k nám dováží ze Španělska.

Do vodního melounu se můžete hned zakousnout, nebo ho zakomponovat do pohárů, nejrůznějších koktejlů a ovocných salátů, dortů, ke zmrzlině, případně i do ovocné bowle.

Sladké cukrové

Cukrových melounů je celá řada druhů, jejich dužnina obvykle bývá žlutá nebo...

Meloun a cukr

Meloun obsahuje pouhých 12 % cukru, takže si ho mohou dopřávat i diabetici a lidé na redukčních dietách.

Druhou skupinu melounů tvoří melouny cukrové, které bývají menší než ty vodní a obvykle mívají pevnější hrubší slupku.

Uvnitř se skrývá lahodná šťavnatá dužina, jejíž barva se může pohybovat od mdlé lehce nažloutlé barvy přes kanárkově žlutou po sytě oranžovou.

Stejně jako meloun vodní i melouny cukrové můžete jíst samotné, případně je spolu s parmskou šunkou servírovat jako předkrm. Skvělé jsou i v dipech, omáčkách a marinádách, kterým propůjčí nasládlou chuť, aniž by přebily chuť masa.

Šťavnatý Galia

Šťavnatý GALIA. Jendou z odrůd cukrového melounu je Galia, jehož typická...

Je meloun kalorický?

Cca 100 gramů vodního melounu skrývá jen 32 kcal a dobře zahání hlad. Je tedy vhodný, chcete-li shodit nějaké to kilo.

Jendou z odrůd cukrového melounu je Galia, jehož typická rozpraskaná nažloutlá slupka se zeleným nádechem a lehce nazelenalými žebry připomíná kůru stromu.

Pevná dužina je nazelenalá až bílá, téměř se rozplývá na jazyku a chutí připomíná nektarinky. Nejvíce chutná mírně vychlazený. Báječný je v zeleninových salátech a předkrmech, zejména v kombinaci s lososem, šunkou prosciutto nebo jiným marinovaným či sušeným masem.

Osvěžující Ogen

Osvěžující OGEN. Tento hybrid cukrového melounu byl vyšlechtěn v Izraeli. Plody...

Tento hybrid cukrového melounu byl vyšlechtěn v Izraeli. Plody mají lesklou hladkou kůru nažloutlé barvy se žlutozelenými pruhy nebo skvrnami a váží maximálně 1,5 kg. Jeho lehce nazelenalá až žlutá dužina je vhodná pro vyřezávání kuliček.

Pro svou drsnější chuť se Ogen málokdy konzumuje samotný, podává se spíš jako předkrm se šunkou.

Nejjemnější Charentais

Nejjemnější CHARENTAIS. Typickými znaky tohoto cukrového melounu jsou velké...

Složení melounu

Až 91 % dužiny tvoří voda, skvěle proto zažene žízeň.

Jeden 2,5 kg vážící meloun skýtá denní dávku železa potřebnou pro dospělého muže.

Typickými znaky tohoto cukrového melounu jsou velké oválné plody se zelenobílou slupkou a tmavozelenými podélnými pruhy plus oranžovou sladkou dužinou, která je velmi aromatická.

Proto má své místo v ovocných salátech, dezertech, pyré a zmrzlinách. Okořeněná čerstvým pepřem se dobře hodí k šunce.

Nejmenší Cantaloupe

Nejmenší CANTALOUPE Nejdrobnější ze všech melounů je zřejmě Cantaloupe, pro...

Nejdrobnější ze všech melounů je zřejmě Cantaloupe, pro který je typická síťovaná kůra ukrývající sladkou oranžovou dužinu. Svou chutí připomíná mango. Nejlahodnější je tento meloun bez další úpravy. Hodí se ale také třeba k přípravě zmrzliny či sorbetu.

Nejsladší Honeydew

Nejsladší ze všech cukrových melounů je meloun medový.

Nejsladší ze všech cukrových melounů je meloun medový. Jeho velmi sladká a aromatická dužina opět přijde vhod k šunkám: nevařené lososové, hovězí, parmské i pršutu.

Připravte svým návštěvám některou z našich melounových dobrot, drink nebo třeba zmrzlinu.

Jak meloun oživit?

Je-li dužnina melounu chuťově mdlá, můžete ji kombinovat s výraznějším ovocem, například s kiwi, malinami, jahodami, ostružinami, ananasem, meruňkami nebo mangem. Báječně chutná i s lístky máty.

S čím si rozumí?

Melouny se žlutou dužinou jsou vynikajícím doplňkem k parmské šunce, steakům z lososa a sýrům. Vodní meloun bude ideální do ovocných a zeleninových salátů, jako příloha k masu, sýrům i uzeninám.

Jak ho krájet?

Meloun přeřízněte na dvě stejně velké půlky. Jednu z nich otočte dužinou dolů na prkénko. Připravte si ostrý nůž, který dobře prořízne tvrdou zelenou slupku. Začněte krájet z jedné strany na druhou plátky široké asi 3 cm. Pak pootočte prkénko o 90 stupňů a krájejte v opačném směru, abyste vytvořili kostky.

Připravte svým návštěvám některou z našich melounových dobrot, drink nebo...

Udělejte si ovocné smoothie

Rozmixujte dužninu z poloviny melounu nakrájenou na kousky a šťávu ze dvou limetek. Přeceďte přes sítko a ihned podávejte.

Melounové hranolky

Melounovou dužinu nakrájejte na hranolky, posypte je chilli vločkami a trochou kůry z limetky. Podávejte s dipem z bílého jogurtu, kokosového mléka (obojí po 120 g) a lžící kokosového cukru či medu.

Melounová margarita

Melounová margarita

Budete potřebovat: 150 ml vody, 100 g krupicového cukru, šťávu z 1 limetky, 400 g očištěného vodního melounu, 4 panáky tequily, led podle chuti a snítky máty a limetku na ozdobu.

Vodu s cukrem a limetkovou šťávou svaříme asi 10 minut do sirupové konzistence a necháme vychladnout.

Do mixéru vložíme vodní meloun nakrájený na kousky, tequilu a sirup. Společně rozmixujeme dohladka. Tekutinu rozdělíme do skleniček ozdobených na okraji cukrem. Doplníme ledem, plátky limetky, melounu a mátou. Ihned podáváme.

Puding s jedlými květy

Pudink s jedlými květy

Budete potřebovat: 500 g dužiny červeného vodního melounu, 4 lžíce krupicového cukru, špetku mleté skořice, 1 limetu, 5 lžic kukuřičného škrobu, 200 ml 40% smetany ke šlehání, 150 g zakysané smetany, nasekané pistácie a jedlé květy.

Melounovou dužinu zbavíme semínek a rozmixujeme dohladka. Přidáme cukr podle chuti a sladkosti melounu, skořici, šťávu z limety a škrob.

Směs vlijeme do hrnce a za stálého míchání pozvolna vaříme asi 5 až 10 minut do zhoustnutí. Horký pudink rozdělíme do skleniček a necháme vychladnout.

Mezitím vyšleháme smetanu do tuha a stěrkou do ní zlehka vmícháme zakysanou smetanu. Krém naneseme na pudink, posypeme nasekanými pistáciemi, ozdobíme jedlými květy a ihned podáváme.

Nealkoholický ovocný drink

Nealkoholický ovocný drink

Budete potřebovat (na 1500 ml): 200 g jahod, 300 g melounové dužiny, 750 ml studené vody, 1 citron, 1 limetu, 2 lžičky cukru a mátu na ozdobení.

Jahody omyjeme, meloun nakrájíme na kostičky. Ovoce spolu s vodou vložíme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Dochutíme šťávou z poloviny citronu a limety. Nápoj podle chuti osladíme.

Zbylé ovoce nakrájíme na kostičky a napícháme na špízy. Připravený nápoj vychladíme, rozlijeme do sklenic, ozdobíme mátou a můžeme podávat.

Melounový nanuk v jednoduhé verzi. Můžete ho ale nakombinovat i s jiným ovocem...

Vrstvená zmrzlina

Na melounovou vrstvu: 1 kg vodního melounu, 2 lžíce medu, 100 g moučkového cukru, šťávu z 1 limety, 2 lžíce a 30% smetany ke šlehání.

Na kiwi vrstvu: 20 g krupicového cukru, 20 ml vody, 4 kiwi a 1 lžíci medu.

Na jogurtovou vrstvu: 200 ml jogurtu a 2 lžíce medu.

Meloun očistíme, nakrájíme na kousky, vyndáme pecky a rozmixujeme. Smícháme ho s medem, moučkovým cukrem, limetovou šťávou a smetanou. Hotovou tekutinu nalijeme do formiček na zmrzlinu a uložíme do mrazáku.

Z vody a cukru připravíme další cukerný rozvar. Kiwi oloupeme, rozmačkáme a smícháme s medem a cukerným rozvarem. Do formiček s lehce zatuhlou melounovou vrstvou nalijeme jogurt smíchaný s medem a zelenou kiwi vrstvu. Vrátíme zpět do mrazáku, a jakmile zmrzlina lehce ztvrdne, zapíchneme do ní dřívko a necháme cca 6 hodin tuhnout. Po zmražení vyndáme z formiček.

Salát s ředkvičkami

Salát s ředkvičkami

Budete potřebovat: 2 vychlazené mini melouny, 1 svazek ředkviček, 2 jarní cibulky, 2 chilli papričky, 100 g směsi i listových salátů a hrst máty.

Na zálivku: 90 ml limetové šťávy, 1 lžíci rybí omáčky, 2 lžíce oleje, 1 lžíci chilli omáčky, 2 lžičky najemno nastrouhaného zázvoru, čerstvě mletý černý pepř, třtinový cukr podle chuti a sůl.

Meloun přepůlíme a lžící vydlabeme dužninu. Nakrájíme ji na kostky a zbavíme peciček. Ředkvičky očistíme a pokrájíme na tenké plátky. Jarní cibulky a chilli papričky posekáme najemno, mátu natrháme na lístečky.

Ve velké míse smícháme limetovou šťávu s rybí omáčkou, olejem, chilli omáčkou a nastrouhaným zázvorem. Podle chuti osolíme, opepříme a dosladíme třtinovým cukrem.

Do dresinku přidáme všechny nakrájené ingredience, směs listových salátů a zlehka promícháme. Salátem naplníme vydlabané půlky melounů a ihned podáváme.

Melounová salsa

Melounová salsa

Budete potřebovat: 4 krajíce bílého chleba, 4 lžíce olivového oleje, 250 g dužiny vodního melounu, polovinu salátové okurky, 100 g sýra balkánského typu, čtvrtinu malé červené cibule, 1 nať z jarní cibulky, malou hrst lístků čerstvé máty, mletý černý pepř, limetku a sůl.

Plátky chleba potřeme z obou stran olivovým olejem. Položíme je na plech a dáme péct do trouby vyhřáté na 190 °C, dokud nebudou lehce křupavé.

Mezitím zbavíme dužinu melounu pecek a nakrájíme ji na drobné kousky. Okurku očistíme a pokrájíme na stejně velké kostičky jako meloun.

Sýr i očištěnou cibuli nakrájíme nadrobno a vše společně s melounem a okurkou smícháme v míse. Ochutíme limetkovou šťávou, solí a pepřem. Salsu rozdělíme na opečené chleby a dozdobíme jarní cibulkou a mátou.

Ovocné gazpacho

Ovocné gazpacho

Budete potřebovat: 2 rajčata, půl červené cibule, kus salátové okurky (asi 5 cm), půl červené nebo žluté papriky, 2 stroužky česneku, cukrový meloun, 1 svazek bazalky, 1 svazek koriandru, 4 kostky ledu, šťávu z půlky citronu, olivový olej, sůl a pepř.

Zeleninu očistíme, meloun zbavíme semínek a slupky. Meloun, papriku, okurku, česnek, lístky bylinek otrhané od stonků a led rozmixujeme.

Směs osolíme, dochutíme pepřem a citronovou šťávou. Zakápneme olivovým olejem a znovu promixujeme. Podáváme chlazené a pokapané trochou oleje.

Melounový džem

Melounový džem

Na 6 skleniček po 330 ml budete potřebovat: 1000 g vodního melounu, 10 g citrusového pektinu, 800 g krupicového cukru, šťávu z 1 citronu a hrst máty.

Meloun nakrájíme na kostky a zbavíme semínek. Rozmixujeme ho na pyré. Pektin smícháme se dvěma lžícemi cukru, zbytek cukru spolu s citronovou šťávou přidáme k melounu.

Za stálého míchání uvedeme k varu a vmícháme pektin. Vaříme na mírném ohni asi 5 minut. Přihodíme nasekanou mátu a ještě 10 minut povaříme.

Džem nalijeme do čistých sklenic, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Uchováme ho v chladu temnu.

Salát s hovězím masem a melounem

Salát s hovězím masem a melounem

Budete potřebovat: 300 g hovězí roštěné, sůl, mletý černý pepř, olivový olej, 100 g ředkviček, 200 g červeného melounu, 1 avokádo, 80 g čerstvého špenátu a 100 g hlávkového salátu.

Na dresink: 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíci balzamikového octa, šťávu z 1 citronu, sůl, mletý černý pepř, hrst čerstvé máty a 100 g čerstvého sýra.

Hovězí roštěnou ochutíme solí a pepřem. Pokapeme olejem a zprudka opečeme na pánvi z každé strany cca 2 minuty. Maso přendáme na plech s pečicím papírem a dopékáme v troubě vyhřáté na 190 °C asi 5 minut.

Ředkvičky, meloun a avokádo očistíme a nakrájíme na kousky. Špenát a salát opláchneme, natrháme a necháme okapat.

Na dresink promícháme olivový olej, balzamikový ocet, citronovou šťávu, sůl, pepř a čerstvě nasekanou mátu.

Na talíř rozložíme připravenou zeleninu, poklademe ji na tenké plátky nakrájeným hovězím masem a posypeme kousky čerstvého sýra. Zalijeme připraveným dresinkem a můžeme podávat se skrojkem citronu na dochucení.