Sobota 23. září 2023, svátek má Berta
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 23. září 2023 Berta
Premium

Sedm let na moři. Nikdy jsem neměl vyšší plat než na lodi, říká český šéfkuchař

Marek Fichtner | foto: Tomáš KristMAFRA

  16:00

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Vyzkoušet Premium
Mezi špičkovými českými kuchaři je asi největší cestovatel a dobrodruh. Sedm let se plavil po mořích a vařil na lodích. Pak strávil dva roky v Saúdské Arábii, kde připravoval jídlo i pro královskou rodinu. A našel si tam také manželku. Po angažmá v tuzemských hotelích Kempinski a Augustine zakotvil nedávno kuchař Marek Fichtner v pražské restauraci Červený Jelen.

Strávil jste sedm let na moři. Nestýská se vám po vodě?
Byla to obrovská změna, jít na pevninu do hotelu. Sedm let vypadá dlouho, ale za tu dobu jsem vystřídal pět lodí. 

Hovory na talíři

Zdá se vám z tohoto období nějaký sen, který se vrací?
Dodnes mám před očima svou úplně první plavbu. Nalodil jsem se v Německu a jeli jsme rovnou do Grónska přes Island. Tam jsme chytli obrovskou bouři. V Grónsku jsem chtěl okamžitě vystoupit a letadlem se vrátit domů. Měl jsem tehdy podepsanou smlouvu na půl roku, ale říkal jsem si, že to nemůžu vydržet... Byl jsem úplně zničený. Z Reykjavíku to do Grónska trvalo dva tři dny. A celou dobu jsme projížděli totální slotou. Jednalo se o malou loď, kuchyň jsme měli na zádi. Houpali jsme se zleva zprava, což bylo unavující. Ještě mnohem horší to však bylo nahoru dolů, u toho se vám zvedá žaludek jako na horské dráze. Neustále jsem zvracel. Pak už nebylo co, takže to hodně bolelo. Šéfkuchař mě pořád nutil do jídla. A pak to postupně přešlo. Za dva měsíce jsem začal být v pohodě.

Na lodi je víc holek než chlapů, takže v tomto ohledu jsem určitě nestrádal. (usmívá se) Jsou tam servírky, masérky, kadeřnice, tanečnice, pokojské...

Marek Fichtnerkuchař

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
první měsíc jen za 1 Kč

Roční

490
890 Kč
Předplatit
+ 6 měsíců zdarma oproti měsíčnímu předplatnému
+ online televize Telly
na 90 dní zdarma

Dvouleté

1 690
Předplatit
+ 5 měsíců zdarma oproti měsíčnímu předplatnému
+ online televize Telly
na 90 dní zdarma

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 30 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: , Téma

Hovory na talíři

Veganský šéfkuchař vaří ve škole. Sestavit menu je velké taktizování, líčí

Vzpomínáte na buchtičky se šodó, univerzální hnědou omáčku nebo haši? Letité...

Vzpomínáte na buchtičky se šodó, univerzální hnědou omáčku nebo haši? Letité „šlágry“ školních...

Při grilování je teploměr naprosto nezbytný, maso se nevysuší, radí pipMaster

David Kubricht alias pipMaster

Češi milují grilování. V posledních letech roste obliba hovězího a také grilovaného ovoce...

V Itálii bych si restauraci nikdy neotevřel, říká grill master Daniele Govoni

Jeho příběh je hodně netradiční. Italský geodet DANIELE GOVONI (45) se usadil v...

Jeho příběh je hodně netradiční. Italský geodet Daniele Govoni se usadil v Praze, kde se zamiloval...

Po první kuchařce jsme se s přítelem rozešli. Z vyčerpání, říká foodblogerka

Ivana Jindřichová, foodblogerka a autorka kuchařek

S hypotékou na krku odešla na volnou nohu, aby se mohla věnovat tomu, co jí jde nejvíc: vymýšlení a...

Nejlepší restaurace se stávají vegetariánskými, to mě celkem štve, říká kuchař

Petr Heneš

Britský deník The Guardian před lety zařadil designový hostel Long Story Short v Olomouci mezi...

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Od čtrnácti ji živilo houbaření a prodej hub, ve městě drahé pochoutky

„Dnes považujeme houbaření za hobby, ale pro mou prababičku, pocházející z malé obce na Kladensku, to bylo náročné...

Vyrobte si příruční dřevník hned na zápraží. V zimě budete mít dřevo po ruce

Topíte v zimě v krbu nebo krbových kamnech a máte rádi nachystané úhledné hraničky dřeva? Pojďte si s námi vyrobit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S noblesou vyřízla líčka z vepřové hlavy a uhranula porotu MasterChefa

Soutěžící MasterChefa umějí překvapit, o tom žádná. Nicméně zručnost a lehkost, s nimiž jednadvacetiletá finalistka...

Prací v michelinské restauraci si příliš nevyděláte, říká vítězka MasterChefa

Premium Jako sedmnáctiletá ohromila porotu pořadu MasterChef Česko svým kuchařským talentem i neotřelými nápady a soutěž...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Je to britka. Jenže s dlouhými chlupy a mazlivější, což je u kočky fajn

Britská dlouhosrstá kočka je taková kočičí královna v novém, huňatějším kabátku, v němž vypadá jako medvídek. Najít ji...

Kdo vládne Hradu. Co jsou zač lidé kolem prezidenta a o co spolu válčí

Premium Z Hradu se půl roku po inauguraci Petra Pavla stává mocenské sídlo, v němž hlava státu nemá vždy hlavní slovo....

Prapor Azov vrací úder. S Rusy si srovnává účty za jatka v Mariupolu

Premium Za zprávou o osvobození dvou malých vesnic na východě Ukrajiny se skrývá zajímavý příběh. Osudy obránců Mariupolu,...

Agáta a Soukup: Nečekaný zvrat u soudu. Co se stalo při předání dcery Rozárky?

Premium Rozchod slavné herečky Agáty Hanychové (38) a mediálního magnáta Jaromíra Soukupa (54) má mnohem složitější pozadí, než...

S noblesou vyřízla líčka z vepřové hlavy a uhranula porotu MasterChefa

Soutěžící MasterChefa umějí překvapit, o tom žádná. Nicméně zručnost a lehkost, s nimiž jednadvacetiletá finalistka...

Nejlepší houbová omáčka je dle Punčocháře s bůčkem, Forejt vybral krk

Houbaři mají sezonu, někde to jsou žně, někde se na ně teprve čeká. Nicméně na téma houbové omáčky, na to slyší...

Okurková pizza na sítích rozhádala jedlíky. Vzbudila nadšení i odpor

S nakládanými okurkami je to zřejmě jako s koprovou omáčkou. Jedni ji milují, druzí ji navždy vyřadili ze svého...

Víno může pod korkem zrát stejně dobře jako pod šroubem, říká degustátor

Premium K čemu pít bílé a k čemu červené víno? Smí se bílé dolévat? Jaká jsou vlastně pravidla? Hlavně ať chutná! Vášnivý...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Já vím své, říká modelka Taťána Kuchařová k třetí svatbě Brzobohatého

Taťána Kuchařová (35) zavzpomínala na své dětství i dospívání v Opočně a popsala své aktuální plány do budoucna....

Cítím se jako vítěz, říká Brzobohatý. Manželé ukázali fotky ze svatby v Itálii

Ondřej Gregor Brzobohatý (40) a Daniela Brzobohatá (44) se pochlubili fotkami i zážitky z víkendové svatby. Muzikant a...

Až oči přecházejí. Jak vypadá jídlo z fast foodů na fotkách a v realitě

Nadýchané housky, šťavnaté hovězí, zelený salát a lahodně rozteklý sýr. Obrázky hamburgerů na reklamních fotografiích...

Velmi mi to pomohlo, říká o plastice prsou herečka Aneta Krejčíková

Aneta Krejčíková (32), která nedávno zazářila v roli sekretářky Květy v seriálu Volha, promluvila o modelaci prsou i...

Drahota změnila nakupování Čechů, obchodníci začínají s cenami brzdit

Inflace je v Česku stále vysoká, meziročně se drží na úrovni 8,5 procenta. Nakupování v akčních nabídkách a ve slevách...