Křenu se také říká český ženšen, obsahuje vitaminy C, B a E, dále vápník, hořčík, železo, draslík, organické kyseliny, enzymy a sirné silice, glukosinoláty (hlavně sinigrin, který může za jeho štiplavou chuť a typickou vůni).
Křen selský si pěstujte pro zdraví i krásu |
Křen pomáhá nejen zevnitř, ale i zvenku. Nejlepší je konzumovat ho syrový, čerstvě nastrouhaný, jen tak naše tělo z něj dostane všechny cenné látky. Kromě klasické kombinace s jablky (jako příloha k masu a párkům) se přidává do pomazánek, dipů, do polévek nebo zapékaných pokrmů.
Mladé, omyté a nadrobno nakrájené listy se přidávají do zeleninových salátů, které příjemně okoření. Listy křenu můžete použít ke konzervaci potravin. Přidávají se mj. do kvašených okurek, k nakládané červené řepě, paprikám a zelí, aby se nezačaly kazit.
Kořen křenu má antibakteriální a protiplísňové účinky. Zahřívá a povzbuzuje krevní oběh. Podporuje trávení, působí antibakteriálně, normalizuje střevní mikroflóru, využijte ho k odkašlávání i při zánětu dýchacích cest. Díky vysokému obsahu vitaminu C vás po nemoci doslova postaví na nohy.