Vitaminovou bombu kimči připravíte za půl hodiny. Jak ji použít v kuchyni

  • 7
Vyrobit kimči je snadné a přípravu plné sklenice máte hotovou za slabou půlhodinku. Jen je třeba rozhodnout, zda je pak budete přímo umlsávat z lednice, anebo použijete k přípravě dalších pokrmů.

Stručně k výrobě

Čtyři porce kimči z čínského zelí připravíte za půl hodinky.

Postupů pro základní přípravu asijského kimči je mnoho. Liší se podle země původu a navíc se v každé rodině připravuje originálně. Obvykle jej každá korejská žena připravuje sama podle receptu, který obvykle převzala od svojí tchyně.

V podstatě je to podobné, jako když se připravuje obyčejná nakládaná zelenina, pouze základní surovinou je tu čínské zelí. Na rozdíl od naší Kunovjanky a podobných směsí bývá kimči poněkud ostřejší, takže nechybí chilli ani zázvor.

Například foodbloger Cuketka začíná tím, že si připraví slaný nálev, kdy ve dvou litrech vody rozpustí čtyřicet gramů soli. Do roztoku vloží nakrájené čínské zelí, zatíží ho a pod fólií nechá půl dne.

Mezitím si nadrobno nakrájí bílou ředkev, mrkev a cibulku, které přidá k odstátému zelí. Aby dostalo kimči správný korejský šmrnc, rozmixuje si směs cukru, česneku, zázvoru, sójové omáčky, soli a chilli, čímž vznikne pěkná hladká pasta.

Tu vlije do zeleniny, zamíchá a nechá čtyři dny kvasit při pokojové teplotě.

Kompletní recept pana Cuketky najdete zde:

VIDEO: Kimči nejen pro vegany. Prostá dokonalost nadupaná vitaminy

Další variantu základní přípravy kimči najdete zde:

Kimči je receptem na dlouhověkost. Jak ho připravíte krok za krokem

Na dalších stránkách najdete tipy na využití v kuchyni. Kimči nemusíte sami vyrábět, na internetu najdete i obchody, kde je najdete hotové.

Salát s pečenou zeleninou, tempehem, ořechy a kimči

Salát s pečenou zeleninou

Na 2 porce:

  • ¼ dýně
  • ¼ brokolice
  • ½ žluté papriky
  • 2 mrkve
  • 10 růžičkových kapust
  • 100 g uzeného tempehu
  • hrst rozmarýnu
  • 2 pl oleje
  • hrst polníčku
  • hrst baby špenátu
  • ½ sklenice kimči s jablkem
  • hrst pekanových ořechů
  • klíčky brokolice (libovolné)

Postup:

Všechnu zeleninu očistíme, nakrájíme na kostky a vložíme do misky. Přidáme uzený tempeh, rozmarýn a olej. Promícháme, dáme na plech s pečicím papírem a pečeme 30 minut na 180 °C.

Na talíř dáme polníček, špenát, přidáme kimči, pečenou zeleninu, ořechy a klíčky. Můžeme přidat i hummus nebo avokádo.

Zdoj receptu: Beavia

Řepový burger

Řepový burger

Stejně jako kimči, lze koupit i fermentovanou řepu. Z ní lehce vyrobíte i placky do veganského burgeru.

Na 6 ks:

  • 250 g kvašené řepy
  • 250 g vařených fazolí
  • 200 g mletých ovesných vloček
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 pl tekuté koření luggi (fermentované koření)
  • sůl, pepř

K servírování:

  • burgerová houska
  • sojanéza (veganská majonéza z kokosového mléka)
  • polníček
  • kvašená řepa

Postup:

Kvašenou řepu rozmixujeme s vařenými fazolemi. Přidáme mleté ovesné vločky, najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, luggi, sůl a pepř.

Promícháme a rozdělíme na 6 stejných části. Z každé z nich vytvarujeme placičku, kterou dáme na plech s pečicím papírem.

Pečeme 30 minut na 170 °C.

Poté si připravíme burgerovou housku, kterou rozkrojíme napůl, potřeme sojanézou, na ni dáme kvašenou řepu, polníček, řepový karbanátek, opět sojanézu a kvašenou řepu.

Zdoj receptu: Beavia

Kimči placičky – sušenky

Kimči placičky

Je ozdobou mísy Buddha bowl. „Je to vlastně taková miska plná hojnosti. Jídlo které je většinou vegetariánské nebo dokonce veganské. Je dokonale vyvážené a zpravidla duhově krásné. Tělu dodá maximum vitamínů a minerálů,“ charakterizovala pokrm Markéta Pavleye, autorka blogu Kitchenette.

Na 15 ks – příprava 40 minut:

  • 200 g pálivého kimči
  • 200 g uvařené cizrny
  • 150 g mletých ovesných vloček
  • 2 stroužky česneku
  • 2 pl tahini pasty
  • 2 pl sójové omáčky
  • olej na potření

K servírování (volitelné):

  • bílé fazole
  • čerstvá zelenina
  • kimči
  • avokádo
  • sezamová semínka

Postup:

Do větší mísy dáme uvařenou cizrnu a kimči. Nahrubo rozmixujeme a přidáme mleté ovesné vločky, prolisovaný česnek, tahini a sójovou omáčku. Promícháme a lehce navlhčenýma rukama tvarujeme placičky, které dáme na plech s pečicím papírem.

Potřeme je olejem a dáme péct na 25 minut na 200 °C.

Servírovat můžeme v rámci salátu či buddha bowl, jako přílohu nebo je vzít s sebou na výlet.

Zdoj receptu: Beavia