Holubi mi zničili celý balkon, zachránila mě až síť, popsala čtenářka

aktualizováno 
Naše sousedka tak poctivě krmila holuby, až si zvykli na ni čekat. A našli si k tomu balkon mého syna, který studuje, takže část týdne nebývá doma. Holubi brzy zjistili, že je tam nikdo nebude rušit, popsala čtenářka Romana svůj příběh.

„Když syn po týdnu přijel domů, zhrozil se, co za spoušť má na balkoně,“ popsala Romana. Problém nastal, když se zjistilo, že běžná firma na úklid se ptačím trusem odmítá zabývat, protože patří do kategorie nebezpečného odpadu.

Může vyvolávat alergické reakce při nadýchání, nehledě na to, že v trusu či uhynulých holubech je celá řada patogenních mikroorganismů. Najdete v nich i spoustu cizopasníků – roztočů, klíšťat nebo blech, kteří žijí se svými hostiteli a případně prolézají do okolních bytů.

Fotogalerie

Nakonec se majitelce bytu podařilo sehnat deratizační firmu. „Upřímně, my to běžně neděláme, ale viděl jsem, jak je paní zoufalá, tak jsme jí pomohli,“ říká Jan Rybníkář ze společnosti Desar, která se jinak zabývá spíše deratizací a desinsekcí.

Ani zásah deratizační firmy však problém nevyřešil. Čtenářka totiž podcenila plánování. „Když to uklidili, nedařilo se mi najít někoho, kdo by na balkon bleskově nainstaloval sítě. Takže než někdo měl čas, vypadal balkon skoro stejně jako před tím,“ stěžovala si. Pomoc našla až na internetu. Přes poptávkový server se jí během 24 hodin ozvalo sedm firem. Jedna z nich slíbila, že síť namontuje do druhého dne.

„Pokud budete řešit podobné problémy, dejte si pozor na cenové relace. Rozdíly v nabídkách se lišily na našem malém balkonu až o sedm tisíc korun,“ varuje čtenářka. Doporučuje ve fázi výběru mít přesně změřenou plochu, kde se instalace sítě bude provádět. Vhodné je firmě vyfotit detaily, aby mohla co nejpřesněji vypracovat nabídku.

Jisté je, že se nevyplatí koupit si za několik stokorun síť a pokusit se ji amatérsky natáhnout. Odborníci ji běžně napínají na lanka a kotví do fasády nebo oplechování. Lanka musí být z materiálu, který se vlivem počasí a UV záření brzy nerozpadne. Důležité je také správné napnutí, aby síť neodfoukl vítr.

Jak vy bojujete proti holubům? Dáváte přednost ocelovým hrotům? Anebo věšíte CD? Co se vám osvědčilo? Podělte se s ostatními v diskusi.

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Městské včelaření není výhra. Včely berou potravu ostatním opylovačům

Včelařka Dagmar Šormová

Městské včelaření je hit posledních let. Vlastním medem se chlubí i mnohé hotely u nás a nabízejí ho hostům jako bonus....

Další z rubriky

Sehnat kuchaře je největší problém gastronomie, řekl Punčochář v Rozstřelu

Šéfkuchař Jan Punčochář v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel. (30. dubna 2019)

Šéfkuchař Jan Punčochář je jedním z nejvýraznějším členů pražské kulinářské scény. V současné době ho můžete pravidelně...

Bioplasty mohou dle ministerstva představovat větší hrozbu než běžný plast

S rozložitelností biorozložitelných tašek to podle posledních výzkumů není až...

Bioplasty vyrobené z kukuřičného škrobu nebo z kyseliny polymléčné mohou představovat pro životní prostředí větší...

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Kuřecí plátek nakládaný v jogurtové marinádě

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se přesouvá do lidovějších...

Najdete na iDNES.cz