Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vyrobte si pravé domácí pralinky. Nejdůležitější je hlídat teplotu

To nejdůležitější, co na výrobu domácích pralinek potřebujete, je opravdu kvalitní čokoláda. Většinou se prodává ve formě čoček. Ty se rozpustí, zchladí zhruba na třicet stupňů a hmotou se vylije forma, naplní a pak už jen můžete mlsat.

„My všichni, co vyrábíme pralinky, používáme kvalitní čokoládu. To znamená, že jediný tuk, který obsahuje, je kakaové máslo. To poznáte i na zlomu. Musí být křupavá, lesklá a když ji zlomíte, musí to být zlom jako když zlomíte rampouch,“ vysvětluje Klára Frycová, v jejíž pražské Čokoládové cukrárně jsme natáčeli detailní postup.

A připomíná, že obsah kakaa na obalu vůbec nemusí mluvit o kvalitě. „Na každé čokoládě je kakaové máslo to nejdražší. To se ale často šidí, místo toho obsahuje jen kakaový prášek, který pak škrábe v krku. Správně by měl být poměr kakaa a másla zhruba půl na půl. To se bohužel nedočtete ani na obalu čokolády, takže jediným vodítkem může být cena. Ale to také nemusí platit vždy,“ říká.

Každopádně kvalitní čokoláda rozhodně nesmí chutnat jako čokoláda na vaření, po které se dusíte. Musí být lahodná a plná tuku z kakaového másla. A rozhodně nepočítejte s tím, že by tradiční čokoládové rumové pralinky měly se skutečnými pralinkami něco společného. Je to podle ní jen cukrová krusta s náplní, která ani s rumem nemá nic společného.

Až budete zahřívat čokoládu, nesmíte ji přehřát. U mléčné je maximum 42, u bílé 44 a u hořké je to 44 stupňů Celsia. „Pokud se to s teplotou přežene, poruší se krystalická struktura a ta čokoláda už nikdy nebude zpět křupavá, to je nejčastější chyba při domácí výrobě,“ vysvětluje Frycová.

Proto doporučuje pořídit si obyčejný digitální teploměr, jaký se používá například na měření teplot v pečeni a který se za pár korun prodává v každých domácích potřebách.

Dalším krokem, při kterém se využije opět teploměr, je chlazení. Čokoládu zchlaďte na 29 stupňů u bílé, 30 u mléčné a 31 °C u hořké čokolády. Tyto hodnoty se navíc u jednotlivých výrobců mohou lehce měnit, takže jedním ze základních tajemství každého čokolatéra je umění zpracovat ten který druh čokolády.

pralinky

Chlazení v profesionálním provozu probíhá tak, ze se čokoláda nalije na mramorovou desku a na ní se roztírá, dokud nezchladne. Pro domácí výrobu je možné postupovat tak, že do rozehřáté směsi „přilamujete“ původní čokoládové čočky, mícháte a rozpouštíte a tím ochlazujete. Je to lepší, než prostě nechat čokoládu v misce samovolně chladnout, protože na stěnách misky je proces rychlejší a zchladlé kousky by se nemuselo podařit už znovu vmíchat.

Jakmile je směs na správné teplotě, je potřeba zrychlit tempo. Z misky se přelije řídká čokoláda do formy, jen okamžik se v ní ponechá a překlopí se dnem vzhůru. Tím se vylije přebytečná hmota a zbude jen tenká skořepinka, která se přilepila na stěny formy.

Na chvíli formu dáte do ledničky, naplníte pralinky podle chuti (v našem případě kokosovo-mandlovou náplní), opět zchladíte, zalijete opět čokoládou a výrobek je hotový. Po zchlazení pak nastane ten nejnapínavější okamžik: pokud jste postupovali správně, měly by se pralinky krásně vyklopit.

Podívejte se na naše video, tam uvidíte naši zručnou čokolatérku s naprosto přesným postupem.

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

OBRAZEM: Vyrobte si hmyzí hotel. Můžete ho mít i na balkoně nebo terase

29. dubna 2024

Na loukách i polích vídáme spoustu užitečného hmyzu. Aby brouci měli kde najít úkryt a bydlení,...

KVÍZ: Milujete zahradničení? Hrajte o luxusní knihu Zelenina z ekozahrady

29. dubna 2024

Soutěž Řadíte se mezi vášnivé zahradníky a vaše zeleninové záhonky praskají ve švech? Nebo po tom zatím...

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Zrádná krása. Toxiny chrání rostliny před sežráním, člověka mohou zabít

27. dubna 2024

Premium Toxiny v rostlinách je chrání před živočichy, kteří by je chtěli sníst. A ublížit mohou i lidem....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...