Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Ivka z Masterchefa nesnáší zbytky. Z korpusů vyrábí dortová lízátka

Iva Sarauerová se loni v soutěži Masterchef dostala až do finále. Specializuje se na cukrařinu a pro pořad Do posledního sousta na Nově ukázala, jak využívá zbytky z okrájených dortových korpusů. Pro své děti vyrábí takzvané cake pops, tedy dortová lízátka.

Nejenže jsou dobrá a vzhledově atraktivní. Navíc se výroby účastní i její děti, které práce s těstem obecně hodně baví. Na výrobu korpusů se používají jenom ty nejlepší ingredience, a tak by bylo škoda zbytky jen tak vyhodit.

Je vlastně velmi snadné přetvořit už hotový základ do nové formy. Jen je ho třeba mírně upravit, aby odpovídal novému určení.

Ivka, která se od dob Masterchefa posunula až k vlastní cukrářské výrobě, má těchto zbytků na rozdávání. Vypracovala si vlastní recepturu, aby jim dala nový život. Nejdřív zbytky rozdrolí do mísy, ochutí citronovou kůrou a šťávou vymačkanou ze zbytku citronu.

„Dejte pozor, abyste strouhali jenom tu žlutou část, protože ta bílá je už hořká,“ varuje. Dalším „zlepšujícím přípravkem“ je máslo. Iva sice tvrdí, že ho dává od oka, ale podívejte se na video, jak velký je ten kus. 

Odhadem 50–100 gramů? Jde o to, že korpus samotný je sice kvalitní výrobek, ale další ingredience umožní ho chuťově posunout dál a navíc mu dají konzistenci, aby držel požadovaný tvar.

Pak si připraví rychlou ganage, což je bílá čokoláda rozpuštěná ve smetaně. Na 150 ml smetany se přidá 350 g čokolády. Směs se zahřeje a přelije do mísy a ručně se pak s máslem vypracuje v těsto podobné konzistence, jako byste dělali vanilkové rohlíčky.

Na lízátka je ještě třeba připravit drobenku z másla, hladké mouky, třtinového cukru a namletých ořechů, vše ve stejném poměru. Drobenku pak na pečicím papíru upečete do zlatova – zhruba 165–170 °C na deset až patnáct minut.

Do posledního sousta

Pořad, ve kterém se postupně vystřídají bývalí účastníci soutěže Masterchef, bude nasazovat každý nový díl vždy ve čtvrtek na portálu TV NOVA.

Část jí přidejte do původní směsi, ořechy tam budou pěkně křupat, zbytek nechte na zdobení. Až těsto opět propracujete, můžete válet koule, které necháte asi půl hodinky ztuhnout v mrazničce. 

Mezitím si ve vodní lázni rozpustíte čokoládu, namočíte si do ní brčka a zapíchnete do koule, abyste dostali tvar lízátek. A opět necháte ztuhnout v mrazničce.

Teď už můžete vypustit svého výtvarného ducha. Koule „vykoupete“ v čokoládě, posypete drobenkou, přidáte kousky ovoce – zde se fantazii meze nekladou. Dostanete ozdobu párty, svateb, narozenin i výročí. 

Autor:
  • Nejčtenější

Zahrada na chalupě po mamince se stala pro manžele soukromým kvetoucím rájem

5. června 2024

Soutěž Manžel paní Evy zdědil ve východních Čechách stavení po své mamince a ještě za jejího života se o...

Džungloidní zahrada přinese úrodu v biokvalitě pro příštích sedm generací

3. června 2024

Soutěž Její více než hektarová zahrada leží vysoko nad vesnicí, v kopci, přesto o ni s láskou zvládne...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Koupací jezírko stojí hodně úsilí. A nejméně půl milionu, říká odborník

31. května 2024

Premium Kdo by netoužil po jezírku či bazénu na koupání, kde z vody není cítit chlór, přesto je čistá....

Pršelo, což je pro houby ráj. Pochlubte se úlovky z lesa

31. května 2024

Obecně platí, že houby začínají nejvíce růst po vydatných deštích a následném teplém počasí. A...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Tito nejroztomilejší mazlíčci vyhráli granule, deku i lahodné kapsičky

1. května 2024  1:05,  aktualizováno  31.5 13:22

Hlasování v květnové anketě o nejroztomilejší mazlíčky skončilo a my vám můžeme představit vítěze....

Víkend otevřených zahrad už si žije vlastním životem, radují se organizátoři

6. června 2024

Již v sobotu se po celé České republice symbolicky otevřou návštěvníkům více než dvě stovky zahrad,...

Magie chutí. Dvacet let ochutnával čokolády, dnes vyrábí vlastní a páruje k alkoholu

5. června 2024

Premium Kakaový bob je perfektním nositelem chuti. Zatímco většina čokoládoven přidává k čokoládě ořechy,...

Zahrada na chalupě po mamince se stala pro manžele soukromým kvetoucím rájem

5. června 2024

Soutěž Manžel paní Evy zdědil ve východních Čechách stavení po své mamince a ještě za jejího života se o...

Toužili po domku se zahrádkou, budovat zahradu se teď učí krok za krokem

4. června 2024

Soutěž Když v roce 2015 objevili zahradu v Plzni uprostřed staré bytové zástavby, začal se postupně stávat...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava kávy trvá příliš...