Citrusové ovoce nám kromě báječné chuti nabízí také vitamin C, vlákninu a minerály. Vitamin C nejenže podpoří imunitu, ale zaslouží se také o lepší spalování tuků a podpoří i tvorbu kolagenu, který zpevní pojivové tkáně.
Najdeme v nich ale například i vitaminy skupiny B, které pozitivně působí na nervovou soustavu a celkový metabolismus organismu.
Tip do kuchyněPokud vám zbyde šťáva z citrusových plodů, nalijte ji do zásobníku na led a dejte zamrazit. Kostky pak použijete třeba do čaje. |
Citrusy chrání buňky před oxidativním stresem spojeným se řadou závažných onemocnění. Takže shrnuto a podtrženo, nejenže jsou chutné a zdravé, ale především jsou během zimy naším opravdovým životabudičem.
Kromě toho, že se oloupané dají sníst, můžete s citrusy dělat spoustu jiných věcí. Uplatní se při pečení v kuchyni, vyrábějí se z nich džusy a šťávy. Zpracovávají se také do výborných marmelád a džemů.
Jejich kůra krásně voní, dá se usušit a pak se z ní připraví čaj. Výtečnou pochoutkou je třeba i kandovaná citrusová kůra.
Chcete zhubnout?
Výhodou citrusů je, že jsou tvořeny především vodou, tedy obsahují minimum kalorií. Pro představu, mandarinka má kolem 40 kcal, pomeranč asi 60 kcal a taková šťáva z citronu je prakticky zanedbatelná.
Pokud konzumujete plod, a ne jen šťávu, dostanete do sebe i solidní množství vlákniny, která funguje jako čistič střev a dokáže dobře zasytit. Tak co, který z citrusů se stane vaším favoritem?
Mandarinky
Už pouhé čtyři mandarinky dodají tělu doporučenou denní dávku vitaminu C. Obvykle se jedí syrové bez tepelné úpravy. Chutnají mírně nakysle a mají semínka. Více sladké a bez semínek jsou klementinky.
Pomeranče
Toto oblíbené ovoce má celou řadu odrůd, které můžou mít až 80 mg vitaminu C ve 100 g dužiny. Krvavě rudé pomeranče mají červenou dužinu a chutnají poněkud trpčeji. K lisování šťávy se využívají běžné druhy.
Bílé e červené grapefruity
Grep vznikl křížením pomela a pomeranče (a pro zajímavost: ovoce zvané sweetie je zase křížencem pomela a grepu). Grep má v sobě hodně „céčka“ a některé z vitaminů B. Ty s červenou dužinou jsou sladší a chutnají lahodněji než ty se žlutou, protože mají méně hořčin. Obsahují lykopen, který chrání naše buňky před volnými radikály.
Vyzkoušet můžete i kávu s grapefruitovou šťávou, je osvěžující.
11. srpna 2015 |
Citrony
Čím tenčí mají slupku, tím více obsahují šťávy, která dokáže svou kyselostí příjemně ochutit pikantní pokrmy i sladké dezerty. Citrony obsahují hodně vitaminu C a éterické oleje z citronové kůry jsou zdrojem svěží vůně.
Limetky
Limetková šťáva a kůra se hodí k dochucování nejen sladkých dezertů, ale i masových pokrmů a třeba alko i nealko koktejlů. Plody mají jemnější chuť než citrony, ale zároveň obsahují i méně vitaminu C. Je nezbytné uchovávat je v chladu.
Pomelo
Je jedním z původních a jednoznačně největším druhem citrusů se silnou kůrou. Jeho sladkou dužninu bohatou na draslík je potřeba před konzumací vyloupat z hořké bílé slupky. Výborné je do ovocných salátů. Medové pomelo, tedy odrůda honey pomelo, pak dokonce nejen chutná, ale i voní po medu.
Kumkváty
Nejmenší citrusové ovoce se používá do sladkých i slaných pokrmů, třeba při pečení masa. Jeho dužina chutná sladkokysele, slupka je mírně trpká. Ta se obyčejně při konzumaci neodstraňuje. Vedle klasických kumkvátů existují další miniaturní druhy, vzniklé křížením například s citronem (limequat),nebo pomerančem (orangequat).