Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Od ropy k technologiím. Saúdská Arábie přezbrojuje na umělou inteligenci

  10:00
Ve vývoji umělé inteligence hrají klíčovou roli dva faktory - peníze a energie. Obojího má Saúdská Arábie dostatek, a tak království bohaté na ropu přesměrovává své investice do výzkumu a vývoje AI. Snaha stát se velmocí v oblasti umělé inteligence však zemi staví do centra eskalujícího americko-čínského boje o technologický vliv.

Výstava v rámci Leap tech konference v Rijádu (4. března 2024) | foto: Profimedia.cz

Letos v březnu se vedoucí pracovníci, inženýři a obchodní zástupci předních technologických firem jako Amazon, Google či TikTok plahočili v tříhodinové dopravní zácpě jen proto, aby se mohli zúčastnit konference osmdesát kilometrů od Rijádu. Lákadlem byly miliardy dolarů, které Saúdská Arábie plánuje využít k vybudování technologického průmyslu, jenž by doplnil nynější ropnou dominanci. Informaci přinesl americký The New York Times.

Celé mamutí akce a doprovodného programu se účastnilo přes 200 tisíc lidí, včetně Adama Selipského, generálního ředitele cloudové divize Amazonu, který v Saúdské Arábii oznámil investici 5,3 miliardy dolarů (zhruba 124 miliard korun) do datových center a technologie umělé inteligence.

Výkonný ředitel IBM Arvind Krishna pak hovořil o přátelství s arabskou zemí, s projevy vystoupili i manažeři Huawei a desítek dalších firem. Podle saúdskoarabské státní tiskové agentury zde strany uzavřely obchody za více než deset miliard dolarů (234 miliard korun).

„Toto je skvělá země,“ řekl během konference Shou Zi Chew, výkonný ředitel platformy TikTok, a ohlašoval rozvoj videoaplikace v království. „Očekáváme, že budeme investovat ještě více.“

Zdá se, že každý, kdo vidí budoucnost v technologiích, se chce právě teď spřátelit se Saúdskou Arábií, která plánuje se stát dominantním hráčem v oblasti umělé inteligence – za ohromné ​​sumy.

Země letos vytvořila fond ve výši 100 miliard dolarů (zhruba 2,34 bilionu korun) na investice do umělé inteligence a dalších technologií. V březnu vláda uvedla, že investuje jednu miliardu dolarů do start-up akcelerátoru s cílem přilákat do království podnikatele v tomto oboru. Tyto iniciativy snadno převyšují investice většiny jiných velkých států, jako je například britský příslib 100 milionů dolarů pro Institut Alana Turinga.

Saúdská vize 2030 je vládní program, jehož cílem je dosáhnout větší ekonomické, sociální a kulturní diverzifikace..

Veškeré výdaje vycházejí z generačního úsilí, které v roce 2016 nastínil korunní princ Mohammed bin Salmán a které je známé jako „Vize 2030“.

Pro světový technologický průmysl byla Saúdská Arábie dlouho zdrojem financí. Království však nyní přesměrovává své ropné bohatství do budování vlastního domácího technologického průmyslu, což vyžaduje, aby mezinárodní firmy v zemi založily své podnikání, pokud chtějí její peníze.

Pokud princ Mohammed uspěje, postaví Saúdskou Arábii do středu stupňující se globální soutěže mezi Čínou, Spojenými státy a dalšími zeměmi. V kombinaci se snahami sousedních Spojených arabských emirátů o expanzi v AI může v regionu vzniknout nové globální technologické centrum.

Světové ekonomiky pumpují miliardy do fosilních paliv v rozvojových zemích

„Tímto zvu všechny snílky, inovátory, investory a myslitele, aby se k nám zde v království připojili a společně jsme dosáhli našich ambicí,“ poznamenal princ Mohammed v projevu o AI už v roce 2020.

Projekt Vize 2030 představený před osmi lety připomíná trochu sci-fi. Podle tohoto plánu vzniknou v poušti u Rudého moře nová futuristická města zaměřená na technologie a digitální služby.

Majid Ali AlShehry, generální manažer vládní agentury dohlížející na umělou inteligenci uvedl, že sedmdesát procent z 96 strategických cílů nastíněných ve Vizi 2030 zahrnuje využití dat a AI. „Umělou inteligenci vnímáme jako jeden z hlavních aktivátorů všech sektorů,“ řekl v rozhovoru.

Bankrot zažehnán, zatím. Saúdové nalijí do luxusních elektroaut miliardu dolarů

Ve Washingtonu se však mnozí obávají, že by cíle království a autoritářské sklony mohly být v rozporu se zájmy USA, například pokud Saúdská Arábie nakonec poskytne výpočetní výkon čínským výzkumníkům a společnostem.

Pro Čínu totiž nabízí region Perského zálivu velký trh, přístup k investorům s finančními prostředky a šanci uplatňovat vliv v zemích tradičně spřízněných se Spojenými státy.

Někteří navíc pochybují, zda se Saúdská Arábie může stát globálním technologickým centrem. Království čelí kritice kvůli porušování lidských práv, netoleranci k homosexualitě, problematické z pohledu byznysu je i brutální horko. Ale pro ty z technologického světa, kteří se minulý měsíc sjeli do Rijádu, se tyto obavy zdály být druhořadé.

Superboháče by měla „skřípnout“ nová globální daň, její zavedení bude složité

Znepokojivá je i výstavba jednoho z nejrychlejších superpočítačů v regionu, který potřebuje tisíce mikročipů vyrobených společností Nvidia. Zakázku čipů v odhadované hodnotě více než 100 milionů dolarů (2,34 miliardy korun) zdržuje kontrola americké vlády, která musí před prodejem poskytnout vývozní licenci.

Čína i Spojené státy si ovšem chtějí udržet s princem Mohamedem dobré vztahy. Návštěva čínského vůdce Si Ťin-pchinga v Saúdské Arábii v roce 2016 otevřela cestu nové technologické spolupráci. Čínské společnosti v království rychle expandovaly a vytvořily partnerství s velkými státními společnostmi. Spojené státy mezitím tlačí Saúdskou Arábii, aby si vybrala, na čí stranu se přikloní. Princ Mohammed se nicméně zdá být spokojený s lavírováním mezi oběma velmocemi, píší New York Times.

Autor:
  • Nejčtenější

Mallorkou se promenoval turista jen v plavkách, místní už toho mají dost

14. května 2024  14:48

Po měsících protestů na Baleárských ostrovech, včetně hladovek před hotely nebo vlny graffiti,...

Muž využil mezery v systému aerolinek. Získal zdarma 58 letenek

15. května 2024

Právník Tyrone Barugh poukázal na mezeru v akční nabídce australské letecké společnosti Jetstar....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Trable balkonových solárů v Česku. U zapojení na černo se energie navíc zaúčtuje

16. května 2024

Premium V Česku narůstá popularita balkonových fotovoltaik. V případě, že mají domácnosti staré hodiny,...

Za peníze si štěstí koupíš. Kolik utratí swifties během turné své bohyně

15. května 2024  12:29

Zpěvačka Taylor Swiftová je celosvětový fenomén a současná nezpochybnitelná královna popu. Blížící...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Smrt v oblacích. Let do Singapuru má po silných turbulencích jednu oběť

21. května 2024  14:37,  aktualizováno  15:23

Třiasedmdesátiletý Brit zemřel a dalších třicet lidí se zranilo při silných turbulencích, které...

Šéf Rohlíku si šťouchl do poplatků konkurence. Přitom podobné účtuje taky

21. května 2024  16:14

Do servisních poplatků rozvážkových společností se v těchto dnech na sociální síti X opřel šéf...

Smrt v oblacích. Let do Singapuru má po silných turbulencích jednu oběť

21. května 2024  14:37,  aktualizováno  15:23

Třiasedmdesátiletý Brit zemřel a dalších třicet lidí se zranilo při silných turbulencích, které...

Topná sezona byla rekordně krátká. Dodávky tepla klesly o desetinu

21. května 2024  13:05

Letošní topná sezona v Česku byla nejkratší a nejteplejší za posledních 60 let. Tuzemské teplárny...

Šance na levnější bydlení končí. Výstavba i hypotéky zvednou ceny, soudí experti

21. května 2024  12:09

Šance koupit bydlení se slevou se pomalu uzavírá. Postupné snižování hypotečních úroků opět...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....