Airbus A330-200 australské letecké společnosti Jetstar

Airbus A330-200 australské letecké společnosti Jetstar | foto: Wikimedia/ YSSYguy

Muž využil mezery v systému aerolinek. Získal zdarma 58 letenek

  • 27
Právník Tyrone Barugh poukázal na mezeru v akční nabídce australské letecké společnosti Jetstar. Protože k zakoupené jednosměrné letence poskytovala zpáteční zdarma, zarezervoval si jich celkem 58, přestože nevzlétl ani jednou. S aerolinkami nyní vede soudní spor a žádá o vrácení daně.

Muž si v roce 2020 zarezervoval letenku z novozélandského Aucklandu do australského Sydney za 285 novozélandských dolarů, v přepočtu zhruba 3 900 korun. Letecká společnost mu následně poskytla zpáteční letenku zdarma, informoval web news.com.au.

Letenku z Aucklandu následně stornoval, přičemž jako náhradu obdržel kredit, který mohl použít k rezervaci další letenky. Proces nákupu a následného stornování zopakoval ještě 57krát. Podle jeho slov neměl v úmyslu žádný z letů využít. Doufal však, že obdrží určité finanční vyrovnání, které mu ovšem dopravce upřel. Barugh se proto obrátil na soud s tím, že má nárok na vrácení daní a žádá o částku ve výši zhruba 4 500 australských dolarů, v přepočtu asi 68 tisíc korun.

V rozhovoru pro portál Crikey vysvětlil, že s každým letem se pojí několik daní včetně poplatku za pohyb cestujících. To je daň vybíraná australskou vládou za odjezd osoby z Austrálie do jiné země, a to bez ohledu na to, zda se do země daná osoba zpátky vrátí či nikoliv. Poplatek činí 60 australských dolarů (zhruba 900 Kč)

Když jde o princip

Barugh odkázal na australskou legislativu. „Oddíl 9 zákona o vybírání poplatků za pohyb cestujících v zemi říká, že osoba, která neletí, má nárok na vrácení peněz,“ zmínil. „Oddíl 10 říká, že se má za to, že jsem tento poplatek zaplatil, přestože ho Jetstar zaplatil mým jménem,“ doplnil.

Létejte zodpovědně, nabádaly aerolinky reklamou. Greenwashing, rozhodl soud

„Že by mi někdo uvěřil, abych plánoval osmapadesátkrát letět ze Sydney do Aucklandu, tak to asi stěží,“ odpověděl muž na otázku, zda od počátku skutečně zamýšlel neletět ani jednou.

Na otázku, zda není celá věc jen komedie z jeho strany, odpověděl, že mu jde jen o to, aby si vyžádal vrácení poplatku za pohyb cestujících. „Nedělal bych to pro nic za nic,“ uvedl.

Aerolinky Jetstar situaci odmítly komentovat. „Vzhledem k tomu, že tuto záležitost projednává soud, nebudeme se k ní zatím vyjadřovat,“ uvedla letecká společnost pro web news.com.au.