Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvaceti požárů, u dalších pak zbytečně

  9:14aktualizováno  11:13
Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním pálení čarodějnic. I kvůli výstraze meteorologů byly hasičské jednotky ve střehu, nakonec v celém Česku zasahovaly u dvaceti požárů souvisejících s oslavami. Větší škody nevznikly. Podobný počet zásahů byl o filipojakubské noci i loni, sdělil ve středu ráno mluvčí hasičů Martin Kavka.
V pražské Ladronce u pálení čarodějnic asistovali hasiči. (30. dubna 2024)

V pražské Ladronce u pálení čarodějnic asistovali hasiči. (30. dubna 2024) | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Letošní pálení čarodějnic ovlivnila ve velké části republiky výstraha meteorologů na nebezpečí vzniku a šíření požárů kvůli suchému, teplému a větrnému počasí. V Praze či Středočeském kraji kvůli tomu platí zákaz rozdělávání ohňů na rizikových místech, pořadatelé organizovaných akcí s dohledem dobrovolných hasičů a se zajištěnou požární bezpečností ale mohli čarodějnické vatry zapálit.

Varování před požáry

Vzhledem k vysokým teplotám a silnějšímu větru varují meteorologové před požáry i ve středu a ve čtvrtek. „Riziko vzniku požárů bude přetrvávat na většině území Česka s výjimkou Zlínského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje a krajního jihozápadu Čech,“ říká meteorolog ČHMÚ Marjan Sandev.

„Ve čtvrtek se riziko vzniku požáru sníží také v Karlovarském kraji, v severovýchodní polovině Jihomoravského kraje a na východě Pardubického kraje. Od pátku riziko pomine na celém území,“ dodal.

Meteorolog upozorňuje také na vítr. „Ve středu a ve čtvrtek během denních hodin očekáváme v oblasti Českomoravské vrchoviny a ve středu i v severovýchodní polovině Středočeského kraje nárazy jihovýchodního větru 15 až 20 m/s, tedy až 70 km/h. Na Frýdlantsku a Liberecku bude foukat silnější vítr bez přerušení až do čtvrtečního večera,“ vysvětlil Sandev.

Letošní počet zásahů kvůli pálení ohňů byl podle hasičů průměrný za posledních několik let. „V celém Česku hasiči zasahovali z noci na první květnový den u necelé dvacítky požárů, které měly přímou souvislost s pálením čarodějnic. Jednalo se o požáry v přírodním prostředí, většinou po špatně uhašeném ohništi, kdy se požár rozšířil do travního nebo lesního porostu. Požáry naštěstí nenapáchaly větší škody,“ shrnul Kavka.

Lidé a organizátoři nahlásili celkem 8419 pálení, hasiči ale museli řešit i plané poplachy. „Ne všichni pálení nahlásili, v desítkách případů jsme vyjížděli zbytečně,“ poznamenal mluvčí.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) zveřejnil snímek České republiky z polární družice NOAA19. Na něm jsou zapálené ohně dobře viditelné v oblastech, kde večer panovala jasná obloha.

Například v Praze hasiči zasahovali u šesti požárů, které souvisely s rozděláváním ohně. Hořela tráva, škody nevznikly. „Ve třech případech jsme na místo ohlášeného požáru vyjeli zbytečně. Jednalo se o hlídané ohniště, které ale organizátor nenahlásil,“ dodal Kavka.

Středočeští hasiči vyjížděli o letošní filipojakubské noci ke 12 požárům, podobně jako před rokem. Jen čtyři události souvisely s tradičním pálením čarodějnických ohňů. „S ohledem na čarodějnice to bylo standardní. Četnost výjezdů byla podobná jako jiné roky, v aplikaci, kam lidé hlásí plánované pálení, jich bylo téměř 2200, v jiných letech to bylo přes 3000,“ řekla mluvčí středočeských hasičů Veronika Švorcová Mocová.

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

V Královéhradeckém kraji měli hasiči nadprůměrný počet výjezdů, celkem 54 událostí, proti tomu loni zasahovaly jednotky požární ochrany v tento den u 18 událostí. Nárůst počtu je u požárů a také nahlášených ohňů, které se nakonec nepotvrdily. „Ani jeden z požárů neměl prokazatelnou souvislost s pálením čarodějnických ohňů,“ vyloučila mluvčí krajských hasičů Martina Götzová.

V Jihočeském kraji sice hasiči zaznamenali vyšší počet zásahů, samotná filipojakubská noc ale podle nich byla klidná. „Zasahovali jsme u 22 požárů, žádný z nich ale neměl přímou souvislost s pálením čarodějnických ohňů. Pálení vater se obešlo bez problémů, u mnoha z nich asistovaly jednotky dobrovolných hasičů,“ uvedli jihočeští hasiči.

Nadprůměrný počet výjezdů měli profesionální a dobrovolní hasiči v Libereckém kraji v úterý a během noci středu. Zaměstnalo je 60 událostí, což je oproti minulému roku trojnásobek, informovali na webu. Vyjížděli k požárům travních a lesních porostů či dopravním nehodám. Mezi 19:00 a středeční sedmou hodinou krajské operační středisko přijalo oznámení dvaceti událostí. „Nejrušněji z hlediska výjezdů měli hasiči mezi šestou večerní a půlnocí. V pěti případech zasahovali u požárů odpadu spíše menšího rozsahu. Jednou v Jeřmanicích na Liberecku likvidovali čarodějnický oheň, kdy se pálení vymklo kontrole,“ doplnili hasiči.

Na Vysočině museli hasiči zasahovat u 19 požárů, žádný ale nesouvisel s pálením čarodějnic.

Také v Plzeňském kraji proběhlo pálení čarodějnic podle hasičů bez problémů. „Pár výjezdů k již uhašeným či kontrolovaným ohňům a jeden požár hrabanky na Rokycansku. Zda souvisel s pálením čarodějnic nevíme. Byl beze škody a vyšetřovatel na místo jet nemusel,“ uvedli na sociální síti X.

Riziko požárů platí až do čtvrtka. Pálení čarodějnic zkomplikuje i vítr

Bez větších komplikací proběhla úterní noc rovněž v Ústeckém kraji. „Vyjeli jsme pouze ke čtyřem událostem. 37 jednotek dobrovolných hasičů obcí asistovalo při pálení vater. Ve všech případech proběhlo vše v klidu a bez komplikací,“ napsali ústečtí hasiči na sociální síti X.

A jako klidné popsali oslavy i hasiči z Pardubického kraje, stejně tak ti z Jihomoravského kraje. „Zasáhnout jsme museli pouze ve dvou případech, v Modřicích a v Šumicích, kdy se plameny rozšířily mimo ohniště,“ napsali jihomoravští hasiči na sociální síti X.

Podle dávné tradice se noci z 30. dubna na 1. května připisuje magická moc. Na ochranu před čarodějnicemi se na vyvýšených místech zapalovaly ohně, tato tradice vydržela do současnosti. Na stejné datum připadá keltský svátek jara Beltine, v severní Evropě se poslední dubnová noc nazývá Valpuržina.

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Kvůli důchodové reformě bude mimořádná schůze, čekají se opět noční bitvy

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  15:42

Přímý přenos Nejtřaskavější bod z programu květnové schůze budou poslanci projednávat až příští týden, po...

Zloděj ujel s traktorem od hobbymarketu, může jej prodat na náhradní díly

21. května 2024  15:22

Starší, ale stále plně funkční traktor s radlicí a sypačem zmizel v květnu od brněnského...

Skončí Veselý v Radě ČT za urážky Vášáryové? Ani nevím, kdo to je, říká herečka

21. května 2024  13:39,  aktualizováno  14:46

Slovy člena Rady České televize Lubomíra Xavera Veselého vůči bývalé velvyslankyni v Rakousku,...

Flandry jsou opět naše, hlásají separatisté. S africkou modelkou na plakátech

21. května 2024  14:35

Krajně pravicová strana Vlámský zájem dlouhodobě usiluje o odtržení severní části Belgie. V kampani...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....