Zhruba hektarovou plochu pralesa Mionší v noci zachvátil požár. (2. května 2024)

Zhruba hektarovou plochu pralesa Mionší v noci zachvátil požár. (2. května 2024) | foto: HZS MSK

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

  • 5
Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším ochranném pásmu. Vodu nosili na zádech, do těžkého terénu se nedostala žádná technika. Co požár způsobilo, se zatím neví, vyšetřovatelé na místo míří dnes.

„Čtyři jednotky hasičů zasahovaly od prvomájového večera až do dnešních ranních hodin u požáru hluboko v pralese Mionší v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku. Událost ohlásil na tísňovou linku osm minut před půl sedmou jeden z turistů z nedaleké hory Kozubová,“ informoval mluvčí moravskoslezských hasičů Jakub Kozák.

Aby se hasiči dostali na místo požáru, využili pomoc policistů i správců rezervace. Hořící stromy a několik dalších ohnisek našli až v nejvyšším ochranném pásmu pralesa. Oheň zachvátil zhruba hektarovou plochu.

„Do těžkého terénu se nedokázali dostat s žádnou technikou, pro hašení tedy využívali zádové vaky naplněné vodou. Několik hořících stromů museli po dohodě se správci rezervace pokácet,“ nastínil noční zásah Kozák.

Lesy v pralese Mionší rostou bez zásahu člověka.

S hasiči na místo vyjela i Eva Sikorová, starostka Dolní Lomné, do jejíhož katastru oblast patří. „Jeden strom hořel celý, od kořenového náběhu nahoru, asi třicet metrů od něj hořel druhý, dutý, celý jeho prostor uvnitř byl ohořelý. V plamenech byl celý travní porost, listí, hrabanka,“ popsala, co na místě viděla.

„Oheň se nesl v takovém pásu od jednoho stromu k druhému,“ nastínila starostka.

Vodu na zádech na požářiště hasiči nosili několik hodin a celý prostor jí prolévali. Dobrovolní hasiči z Dolní Lomné pak zůstali na místě zásahu až do rána, aby požářiště kontrolovali.

Dnes ráno na místo míří vyšetřovatel, vrací se tam i starostka Eva Sikorová a také zástupci Lesů ČR. „Vzhledem k tomu, že jsme zasahovali v noci, příčinu požáru zatím neznáme. Více budeme vědět dnes,“ doplnil Kozák.

Z Mionší je bezzásahová oblast. Oficiální dohoda má zachránit lesy

Mionší je národní přírodní rezervace na Frýdecko-Místecku, je jednou z nejcennějších součástí CHKO Beskydy. Jde o rozsáhlý prales jehličnatých i listnatých stromů o rozloze zhruba 170 hektarů. Řadí se mezi největší pralesy v České republice.

„Oblast je turistům nepřístupná, nemá tam kdo co dělat. Zatím nechci nad příčinou spekulovat. Podmínky pro šíření ohně byly bohužel ideální, bylo teplo a sucho a poměrně dost foukalo,“ uvedl šéf Správy CHKO Beskydy František Jaskula. Také ochránci se na místo chystají, aby zmapovali škody.

Prales Mionší