VIDEO: Svižná ča-ča vás strhne a dodá energii. Zkuste si ji zatancovat

  9:30aktualizováno  9:30
Tanec pocházející z Kuby nazývaný zkráceně cha-cha, čte se ča-ča, patří k těm z oblasti Karibiku, které se učí i v tanečních. Alespoň jeho základní pohyb složený v jednom taktu ze tří pomalých a dvou rychlých kroků by vám tedy neměl uniknout. Na parketu si ho užijete.

"Základy kroků jsou u ča-či stejné jako u rumby, všechny jsou přes špičku," vysvětluje podstatu oblíbeného latinskoamerického tance taneční mistr Petr Fabík z Taneční školy Národního domu na Vinohradech. (Předchozí díly malé internetové taneční školy najdete níže v souvisejících článcích.)

"A taneční držení je také stejné jako v rumbě," dodává taneční mistr. (Rumbu se můžete naučit podle videa zde.) Taktéž základní pohyb i většina jednoduchých figur jsou zrcadlově stejné pro oba partnery. Stačí pozorně sledovat Annu a Petra Fabíkovy a tanec si vyzkoušet.

Každý takt tohoto tance začíná třemi pomalými kroky vpřed vedenými přes špičku a končí dvěma rychlými: pán začíná dlouhým krokem vpřed pravou nohou, na druhou dobu ji vpřed následuje i levá noha a na třetí přenese váhu zpět na pravou nohu. Následuje úkrok stranou a přinožení. Na partnerce jsou ty samé kroky a figury, jen zrcadlově obrácené.

Autor:
Témata: Kuba, Karibik, noha, Taneční

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Cheesecake a Amuse-Bouche. Slova, která dala v Prostřeno zabrat

Karel Ondrka předváděl v pořadu Prostřeno! soutěžícího s Touretteovým syndromem.

Oblíbená série Prostřeno se vysílá již desátým rokem. V netradičním kulinářském pořadu se k plotně často staví i lidé,...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Češi si doma svítí čím dál více, neúsporné zdroje stále převládají

LED žárovka (ilustrační snímek)

České domácnosti se snaží dosáhnout lepšího světelného komfortu, a proto kombinují různé typy osvětlení. Podle průzkumu...

S propan-butanovou lahví manipulujte bezpečně, ať je z ní dobrý sluha

Jen ventil zapečetěný fólií nebo plombou zaručuje, že lahev řádně naplnil...

Díky nezávislosti na rozvodných sítích jsou propan-butanové lahve oblíbené především na chatách či chalupách, při...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Najdete na iDNES.cz