Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Američtí retaileři bijí na poplach. Krámských loupeží přibývá, obchody se brání

Krádeže v obchodech, organizovaný zločin či násilí se staly pro regionální i celostátní maloobchodníky ve Spojených státech problémem číslo jedna. Řetězce jako Home Depot, Target, Lowe’s, Dollar Tree, Dick’s Sporting Goods nebo Ulta zveřejnily své výsledky za druhé čtvrtletí. V rámci nich upozorňují na stále větší úbytky zásob způsobené jinak než prodejem. Rostoucí ztráty dokonce přiměly giganty, jako je například Walmart, k zavírání některých poboček.
Balení pracího prášku Tide připoutané řetězy má odradit zloděje v supermarketu...

Balení pracího prášku Tide připoutané řetězy má odradit zloděje v supermarketu v New Yorku (1. února 2018) | foto: Profimedia.cz

V nadcházejících týdnech v obchodě řetězce Giant Food ve Washingtonu D. C. zmizí z uliček s kosmetikou a zdravou výživou všechny značkové produkty. Zákazníci si tedy nebudou moci do košíků dát žádný prací prášek Tide, zubní pastu Colgate nebo lék na bolest Advil, k mání budou pouze privátní značky. Všichni navíc budou muset před odchodem z obchodu předložit zaměstnanci účtenku ke kontrole. Je to zatím jeden z nejradikálnější z kroků tohoto regionálního řetězce supermarketů proti rozmáhajícím se krádežím. Informaci přinesl deník The Washington Post.

„V tomto konkrétním obchodě je to čím dál horší,“ říká prezident společnosti řetězce Giant Food Ira Kress o ztrátách. „A to jsme zde investovali značné množství peněz, dokonce více než v jakémkoli jiném obchodě,“ dodává.

Právě krádeže trápí v USA maloobchodníky všech velikostí. „Chceme nadále sloužit této komunitě, ale nemůžeme tak činit za cenu značných ztrát nebo rizik pro naše spolupracovníky, které máme dnes,“ dodává Kress.

Američtí prodejci potravin mají stále nižší marže, a tak vyšší náklady na provoz, pracovní sílu a nájemné na ně vytvářejí obrovský tlak. To některé donutilo dokonce zavřít prodejny ve velkých městských centrech. Společnost Giant Food, která má v současnosti 165 supermarketů ve státech Washington, Delaware, Maryland a Virginie, zatím nezavřela žádné ze svých obchodů. V květnu ovšem zavedla několik změn včetně najmutí většího počtu bezpečnostních pracovníků, uzavření vedlejších vchodů, odstranění položek s vysokým počtem krádeží z regálů a uzamčení většího počtu výrobků.

Více zamčených položek

V posledních měsících se obchody po celé zemi staly terčem bleskových přepadení či vloupání po pracovní době. Několik poboček společnosti Target se potýkalo s výhrůžkami bombových útoků a incidenty s napadením lidí v důsledku účasti na Měsíci hrdosti. „Náš tým se i nadále potýká s nepřijatelným množstvím krádeží v maloobchodě a organizovaným maloobchodním zločinem,“ řekl minulý měsíc investorům Brian Cornell, výkonný ředitel společnosti Target. Během prvních pěti měsíců letošního roku došlo podle něj v obchodech této značky ke 120procentnímu nárůstu případů krádeží spojených s násilím nebo hrozbou násilí.

Veřejná doprava v Chicagu skomírá. Může za to kriminalita i práce z domova

Podle loni zveřejněné studie americké národní maloobchodní federace (National Retail Federation) vzrostl počet případů organizované maloobchodní kriminality v roce 2021 v průměru o 26,5 procenta. Majitelé obchodů podle této zprávy vinili organizovaný maloobchodní zločin z přibližně poloviny z 94,5 miliardy dolarů (2,1 bilionu Kč), o které v tomto roce přišli v maloobchodě. To podle šéfa společnosti Richarda Dreilinga přimělo maloobchodníky, jako je Dollar Tree, zaujmout velmi defenzivní přístup. Řetězec v minulém čtvrtletí zaznamenal 30procentní pokles hrubé ziskové marže, a to zejména kvůli snižování cen. Nyní bude více položek zamykat, přesouvat za pulty anebo se některé položky prostě přestane prodávat.

V centru Chicaga nedávno představila společnost Walgreens zbrusu nový koncept prodejny. Aby zamezila krádežím, její uspořádání má pouhé dvě uličky s produkty „nízké hodnoty“, jako jsou například náplasti, občerstvení nebo baterie. Zbytek zboží je uložen za pultem a zákazníci ho musí objednávat online. „Nemáme jinou možnost,“ říká Diane Hicksová, senior viceprezidentka pro provoz. Dodala, že také další obchody uzamkly všechny výrobky v těchto uličkách, nebo je úplně odstranily. „Nechat zboží volně dostupné pro naše zákazníky bohužel vybízí zloděje, aby přišli právě k nám,“ říká.

Ani prezident společnosti řetězce Giant Food Ira Kress není z nových opatření nadšený. „Nechci to dělat, i já bych rád tyto výrobky prodával v regálech,“ říká. Realita je ale podle něj taková, že například prací prášek Tide není v tomto obchodě ziskovým zbožím. „V mnoha případech je z regálů do dvou hodin pryč, takže k mání stejně není,“ uzavírá podle The Washington Post.

Autor:
  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Předat farmu potomkům má být snazší, s návrhem po letech přichází nový náměstek

27. dubna 2024

Před dvěma lety slíbil tehdejší ministr zemědělství Zdeněk Nekula, že připraví pro rodinné farmy...

Konec minikečupů i ovoce v plastu. EU chce snížit množství odpadů

27. dubna 2024

Premium Evropská unie v boji za co nejmenší množství odpadu zakáže minibalení majonéz, šamponů nebo...

Úspěšný zubař prodává „ražený český dějepis“, mince už vynesly 155 milionů

26. dubna 2024  22:04

V Praze se v pátek vydražila část celoživotní numismatické sbírky Václava Bruny. Vyšla na 6,15...

Čtyři jaderné bloky nestačí, bude třeba budovat další, říká exministr Grégr

26. dubna 2024

Premium Kromě výstavby až čtyř jaderných bloků v Dukovanech a Temelíně by už Fialova vláda měla plánovat i...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...