Chovy hus a kachen se snížily kvůli ptačí chřipce a válka na Ukrajině zvýšila náklady na výkrm. Očekává se tak pokles nabídky o třicet až čtyřicet procent. S odvoláním na sdružení producentů foie gras to napsal deník Le Parisien.
Ve srovnání s prvním pololetím roku 2020 se náklady na produkci foie gras zvýšily o 28 procent. Hlavní příčinou jsou vedle vyšších nákladů na zkrmované obilí a na energii také vyšší ceny za dopravu a balení. Už na jaře sdružení varovalo před poklesem produkce. Kvůli výskytu ptačí chřipky se v různých částech země přerušil chov husí a kachen.
Kontroverzní metoda
Francie je předním producentem i konzumentem foie gras, produkce této pochoutky ale klesá. Podle sdružení se loni produkce ve Francii snížila o více než tři tisíce tun na 11 674 oproti roku 2020. O rok předtím činila produkce 16 764 tun.
Vykrmování kachen a hus pro foie gras je však velmi kontroverzní, ze strany ochránců zvířat čelí tato metoda kritice, považují ji totiž za krutou. Ve Francii proti ní lidé stále častěji protestují, upozornila agentura DPA.