Jogurt a spol. Co mají společného?

  9:58aktualizováno  11:32
Jogurt, jogurtové mléko, acidofilní mléko, kefír, smetanový zákys, kysaná smetana, podmáslí, kysaný mléčný výrobek s bifidokulturou... Co mají společného? Všechno jsou to zakysané mléčné výrobky, liší se jen druhem použitých mikroorganismů, konzistencí a tučností.
Kysané mléčné výrobky se už po zakysání nesmějí tepelně upravovat. Ilustrační foto

Kysané mléčné výrobky se už po zakysání nesmějí tepelně upravovat. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY TESTU NAJDETE ZDE

Jejich základem je vždy mléko, smetana nebo podmáslí, případně jejich kombinace, a živé bakterie mléčného kysání, které se přidávají do zahřáté suroviny. Ty způsobí, že mléko zkysne, a zároveň se podílejí na senzorických vlastnostech. Po zakysání se už výrobky nesmějí tepelně ošetřit, mohou se však doplnit stabilizátory i barvivy - ale pouze ty ochucené, do "bílých" neochucených se přidávat nesmějí.

Probiotické bakterie jsou zastoupeny přirozeně v lidském zažívacím traktu, ty, které se používají ke kysání mléčných výrobků, se speciálně připravují pro tento účel. Dříve používali v mlékárnách kultury, které si sami připravovali z předchozí várky a druhý den přidávali do mléka, podobně jako kvásek ke chlebu.

"Dnes už se to tak nedělá, každá mlékárna nakupuje speciální mléčné kultury, aby všechny výrobky byly každý den standardní. Kultury se totiž po čase geneticky mění a výrobek by měnil charakterové vlastnosti," vysvětluje Lydie Ryšavá ze Zdravotního ústavu v Ostravě.

Jogurt Získává se kysáním mléka jogurtovou kulturou Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus. Podle tučnosti mléka vzniknou jogurty nízkotučné (do 0,5 %), se sníženým obsahem tuku (do 3 %) a smetanové (nad 10 %).

Pokud mají mezi třemi a deseti procenty tuku, nenesou žádné označení. Smějí se do nich přidávat i jiné než jogurtové kultury. Předpisy přímo nezakazují používat stabilizátory, říkají pouze, že musí být zachován předepsaný počet živých mikroorganismů. Těch musí být v jednom gramu nejméně deset milionů.

Kysané podmáslí
Zakysaný mléčný výrobek, který vzniká jako vedlejší produkt při výrobě másla.

Acidofilní mléko
"Acidofilní" znamená doslova žijící v kyselém prostředí; takže je to mléko zkvašekysaná né bakteriemi mléčného kvašení Lactobacillus acidophilus, kterých musí být v jednom gramu jeden milion.

Kefír
V podstatě zkvašené kravské mléko (odtučněné, polo- nebo plnotučné) s pikantní, trochu nahořklou chutí. Pochází z Kavkazu, je velmi populární ve východní Evropě, v Rusku a na Středním východě. Kromě pití je výborný i k přípravě pokrmů - vynikající je podávaný vychlazený s listy máty nebo v kombinaci s ovocem. V jednom gramu kefíru musí být nejméně milion bakterií a deset tisíc kvasinek.

Kefírové mléko
Zákys skládající se z kvasinkových kultur a z kultur bakterií mléčného kvašení; proti kefíru má méně kvasinek.

Kysaný mléčný výrobek s bifidokulturou
K jogurtovým kulturám se přidávají ještě bakterie střevního původu, takzvané bifidobakterie (Bifidobacterium, Lactobacillus), které mají kromě tradičních výživových účinků ještě příznivé účinky na zdraví a zároveň lehce mění chuť jogurtů. Stejně jako jogurty nesmějí být tepelně upravovány. Aby se výrobek mohl takto nazývat, musí obsahovat minimálně deset milionů bifidokterií v jednom gramu.

Kyselé mléko
Není totéž co zakysané mléko a nepatří mezi kysané mléčné výrobky. Zkyslo takříkajíc samo od sebe, jen působením přirozeně se vyskytujících bakterií a tepla. Dnes už je ale téměř vzácností, zkysnout totiž může jen mléko syrové, nepasterované.

Jogurtový drink, nápoj, koktejl
Jsou to komerční pojmy, které vyhláška nedefinuje, a nevztahují se na ně tedy požadavky na mléčné výrobky. Většinou to jsou jakési naředěné jogurty.

Kolik tuku má
Smetana nad 10 %
kysané mléko nad 0,5 %
kysané mléko odtučněné do 0,5 %
podmáslí do 1,5 %
jogurt bílý smetanový nad 10 %
jogurt bílý nad 3 %

jogurt bílý se sníženým obsahem tuku

do 3 %

jogurt bílý nízkotučný nebo odtučněný

do 0,5 %

Poznámka: podle vyhlášky o mléčných výrobcích

 

Autoři: ,

Nejčtenější

Češi usilovně třídí, recyklaci PET lahví však bojkotuje „rukávek“

Smršťovací fólie na PET lahvích obsahuje chlor. Proto bez odstranění takzvaného...

Češi patří v Evropě v třídění PET lahví mezi lepší spotřebitele, zpět se těchto lahví vybere osm z deseti. Některé...

ANALÝZA: Auta zdraží, hrozí kolaps trhu. Poděkujte Bruselu

Nová platforma koncernu Volkswagen pro elektrická auta

Volkswagen řekl, co se ostatní bojí říct nahlas: Kvůli přísnějším limitům CO2 auta výrazně podraží. Automobilky jsou...

VIDEO: Semafory k WC, pohyby jako robot. Jak to chodí v českém Amazonu

Lidé s vozíky projíždějí labyrintem uliček, kde je v regálech naskladněno 20...

Distribuční centrum Amazonu v Praze působilo dosud spíš jako nedobytný hrad. Jak to uvnitř chodí, se veřejnost...

Do obchodu s vlastní taškou. Zvyk ze socialismu se vrací

Svoje příznivce má síťovka i v éře igelitových tašek.

Síťovka byla v dobách socialismu nejlepším přítelem člověka, který šel do samoobsluhy. Teď v dobách konzumu a zároveň...

S klidem půjčují lidem. Bankám ještě zatopíme, tvrdí šéf Zonky

Pavel Novák, šéf Zonky

Vzít si půjčku v bance byl ještě před pár lety proces na několik dní. Technologie pustily do finančního světa další...

Další z rubriky

Za vratnou zálohu by PET lahve vracelo devět z deseti Čechů

PET lahve nepoužívejte opakovaně, tvrdí odborníci.

Znovu se potvrzuje, jak jsou Češi vstřícní k třídění odpadu. Podle průzkumu by 86 procent zákazníků nosilo zpátky do...

Pokladny bez obsluhy prohrávají v obchodech s klasikou

Ilustrační snímek

Většina obchodních řetězců dnes instaluje do svých prodejen samoobslužné pokladny, které mají zákazníka rychle odbavit....

TEST DNES: Úplné výsledky testu prosecca

Test prosecca

MF DNES dala otestovat porotě odborníků čtrnáct vzorků šumivého vína prosecco. Zde najdete úplné výsledky.

Najdete na iDNES.cz