Jogurt a spol. Co mají společného?

  9:58aktualizováno  11:32
Jogurt, jogurtové mléko, acidofilní mléko, kefír, smetanový zákys, kysaná smetana, podmáslí, kysaný mléčný výrobek s bifidokulturou... Co mají společného? Všechno jsou to zakysané mléčné výrobky, liší se jen druhem použitých mikroorganismů, konzistencí a tučností.
Kysané mléčné výrobky se už po zakysání nesmějí tepelně upravovat. Ilustrační foto

Kysané mléčné výrobky se už po zakysání nesmějí tepelně upravovat. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY TESTU NAJDETE ZDE

Jejich základem je vždy mléko, smetana nebo podmáslí, případně jejich kombinace, a živé bakterie mléčného kysání, které se přidávají do zahřáté suroviny. Ty způsobí, že mléko zkysne, a zároveň se podílejí na senzorických vlastnostech. Po zakysání se už výrobky nesmějí tepelně ošetřit, mohou se však doplnit stabilizátory i barvivy - ale pouze ty ochucené, do "bílých" neochucených se přidávat nesmějí.

Probiotické bakterie jsou zastoupeny přirozeně v lidském zažívacím traktu, ty, které se používají ke kysání mléčných výrobků, se speciálně připravují pro tento účel. Dříve používali v mlékárnách kultury, které si sami připravovali z předchozí várky a druhý den přidávali do mléka, podobně jako kvásek ke chlebu.

"Dnes už se to tak nedělá, každá mlékárna nakupuje speciální mléčné kultury, aby všechny výrobky byly každý den standardní. Kultury se totiž po čase geneticky mění a výrobek by měnil charakterové vlastnosti," vysvětluje Lydie Ryšavá ze Zdravotního ústavu v Ostravě.

Jogurt Získává se kysáním mléka jogurtovou kulturou Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus. Podle tučnosti mléka vzniknou jogurty nízkotučné (do 0,5 %), se sníženým obsahem tuku (do 3 %) a smetanové (nad 10 %).

Pokud mají mezi třemi a deseti procenty tuku, nenesou žádné označení. Smějí se do nich přidávat i jiné než jogurtové kultury. Předpisy přímo nezakazují používat stabilizátory, říkají pouze, že musí být zachován předepsaný počet živých mikroorganismů. Těch musí být v jednom gramu nejméně deset milionů.

Kysané podmáslí
Zakysaný mléčný výrobek, který vzniká jako vedlejší produkt při výrobě másla.

Acidofilní mléko
"Acidofilní" znamená doslova žijící v kyselém prostředí; takže je to mléko zkvašekysaná né bakteriemi mléčného kvašení Lactobacillus acidophilus, kterých musí být v jednom gramu jeden milion.

Kefír
V podstatě zkvašené kravské mléko (odtučněné, polo- nebo plnotučné) s pikantní, trochu nahořklou chutí. Pochází z Kavkazu, je velmi populární ve východní Evropě, v Rusku a na Středním východě. Kromě pití je výborný i k přípravě pokrmů - vynikající je podávaný vychlazený s listy máty nebo v kombinaci s ovocem. V jednom gramu kefíru musí být nejméně milion bakterií a deset tisíc kvasinek.

Kefírové mléko
Zákys skládající se z kvasinkových kultur a z kultur bakterií mléčného kvašení; proti kefíru má méně kvasinek.

Kysaný mléčný výrobek s bifidokulturou
K jogurtovým kulturám se přidávají ještě bakterie střevního původu, takzvané bifidobakterie (Bifidobacterium, Lactobacillus), které mají kromě tradičních výživových účinků ještě příznivé účinky na zdraví a zároveň lehce mění chuť jogurtů. Stejně jako jogurty nesmějí být tepelně upravovány. Aby se výrobek mohl takto nazývat, musí obsahovat minimálně deset milionů bifidokterií v jednom gramu.

Kyselé mléko
Není totéž co zakysané mléko a nepatří mezi kysané mléčné výrobky. Zkyslo takříkajíc samo od sebe, jen působením přirozeně se vyskytujících bakterií a tepla. Dnes už je ale téměř vzácností, zkysnout totiž může jen mléko syrové, nepasterované.

Jogurtový drink, nápoj, koktejl
Jsou to komerční pojmy, které vyhláška nedefinuje, a nevztahují se na ně tedy požadavky na mléčné výrobky. Většinou to jsou jakési naředěné jogurty.

Kolik tuku má
Smetana nad 10 %
kysané mléko nad 0,5 %
kysané mléko odtučněné do 0,5 %
podmáslí do 1,5 %
jogurt bílý smetanový nad 10 %
jogurt bílý nad 3 %

jogurt bílý se sníženým obsahem tuku

do 3 %

jogurt bílý nízkotučný nebo odtučněný

do 0,5 %

Poznámka: podle vyhlášky o mléčných výrobcích

 

Autoři: ,

Daňové přiznání 2019

Do 1. dubna musí podat daňové přiznání osoby samostatně výdělečně činné, ale i zaměstnanci (více zde). Využijte interaktivní formulář pro daňové přiznání za rok 2018.

Nejčtenější

Zaplatil letenku, ale letěl jenom kus cesty. Lufthansa ho za to žaluje

Zaměstnanci pobočka letecké společnosti Lufthansa na letišti ve Frankfurtu

Německá letecká společnost Lufthansa žaluje jednoho ze svých pasažérů. Nelíbí se jí, že cestující ve snaze získat...

Máme o 30 procent hostů méně, podáme dvě žaloby, říká restauratér Moťovský

Restaurace U Moťáka v pražském Karlíně. (7. února 2019)

Pražská restaurace U Moťáka se chystá na dvojitou odvetu za to, že se její jméno objevilo v kauze dovozů pochybného...

Ta železnice je zelená katastrofa. Vraťte miliardy, žádá Trump Kalifornii

Ilustrační snímek

Prezident Donald Trump a guvernér Kalifornie Gavin Newsom se ve středu dostali do sporu na Twitteru kvůli masivnímu...

Soumrak hotovosti. V Česku je Apple Pay a stát rozdá platební terminály

V Česku už funguje Apple Pay. Jak ho aktivujete?

Vstup platební služby Apple Pay může Česko přiblížit ekonomice bez hotovosti. Službu, která umožňuje propojení platební...

Konec kšeftů. Stát se rozhodl, že si dálnice bude opravovat sám

Ilustrační snímek

Během následujících deseti let postupně zmizí z dálnic sypače a pluhy soukromých firem. Stát se totiž rozhodl, že...

Další z rubriky

Začíná boj o použité PET lahve. Budou se používat na výrobu nových

Ilustrační snímek

Z použité plastové lahve od coly či mattonky se stává s nadsázkou řečeno cennost. Zatímco Evropa se snaží omezovat...

PŘEHLEDNĚ: Do žlutého, nebo hnědého kontejneru? Vše o třídění odpadu

Tříděný odpad, kontejner na papír.

Víte, kam se starým kartáčkem na zuby, s rozbitým zrcadlem, se špinavým polystyrenovým jídelním boxem, nebo s použitými...

Polské maso nabízely podniky v Praze jako argentinské, steak za tisícovku

Řezník v obchodě v polském městě Gdyně aranžuje hovězí maso.

Restaurace, které odebíraly v Praze hovězí z problematických polských jatek, je následně vydávaly za argentinské....

Najdete na iDNES.cz