Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

VIDEO: Zásobují české McDonald’s hovězím z Polska. Takto maso vyrábějí

  10:00
V cheesburgerech, hamburgerech či BigMacích jíme maso z polských krav. Naopak v McRoyalech či prémiových burgerech je české hovězí. Veškeré maso pro české pobočky McDonald‘s však zpracovávají na severu Polska. Vyrazili jsme se do tamní továrny podívat.

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv

Zpracovatelský závod masa se nachází ve městě Ostroda, přibližně 130 kilometrů od Gdaňsku. Panují tu extrémně přísné hygienické podmínky. Než vůbec mohu vstoupit do haly, kde se maso nachází, musím se téměř celý zakrýt.

Kromě bílého spodního a svrchního oděvu dostávám i bílé boty, síťku na vlasy a síťku na vousy. Jen helma má barvu zelenou.

Poté už mě provozní ředitel Jakub Kwiatovski vede k turniketům. Než vstoupím, musím si na ruce nanést dezinfekci, pak si je umýt, následně druhou dezinfekci a opět umýt. Při průchodu turniketem jdu vodou, aby se mi očistily boty, a zároveň musím strčit ruce do otvorů, kde mi na ně opět vstříkne dezinfekce. V tu chvíli se na semaforu rozsvítí zelená a já mohu vejít.

„My i nárazově testujeme ruce zaměstnanců, abychom zjistili, zda si je efektivně myjí,“ říká Kwiatovski.

Nejdříve jdeme na příjem masa. Kamiony sem vozí kontejnery plné hovězího. „V každém kamionu jich je přibližně 24. Musíme zkontrolovat vždy alespoň desetinu dodávky, to znamená tři kontejnery. Maso vysypeme na stůl, zkontrolujeme barvu a také, zda v něm nejsou třeba chrupavky,“ vykládá provozní ředitel.

Pokud například chrupavku objeví, vyříznou ji. Jelikož kontrolují jen desetinu masa, nemohou odhalit vše, co je nežádoucí. To ovšem následně dokáže jeden ze strojů. Tento „odpad“ však nevyhazují, využije se například do krmiv pro zvířata.

„Jinak krávy jsou výhradně z Polska, máme ale i dodavatele z Česka - konkrétně z Poličky. Odebíráme přední části krav. To jsou nejlepší části pro výrobu burgerů, jelikož tam je přibližně 20 procent tuku, který je navíc přímo ve svalech,“ vysvětluje provozní ředitel.

Pokud jedou všechny tři výrobní linky, denně tu zpracují maso z jedné tisícovky krav. Počítají, že z každého zvířete získají přibližně 100 kilogramů masa, jelikož odebírají jen zmíněné části.

Semelou chlazené maso s mraženým

Maso pak putuje do mlýnků. Do jednoho strkají chlazené, do druhého mražené. Jakmile je maso nadrcené, tak se chlazené i mražené smíchá. „Spojuje se z toho důvodu, aby poté zachovávalo tvar, nerozpadalo se a nelepilo se na formovací pás,“ dostávám informaci.

Mleté maso, které má podobu nudliček, poté vylézá z dalšího stroje ven a zaměstnanci ho vmačkávají do vozíků. V nich poté výtahem odjede do zařízení, který z něj vytvoří stejně vypadající kulaté placičky.

Aprílový žertík se McDonald’s povedl. Zákazníci chtěli neexistující burger

Zatímco ty z polského hovězího jsou nižší, ty z českého, které jedou po jiném pásu, vyšší a proděravělé. To proto, aby se v restauracích maso lépe propeklo.

Následně maso projede 28 sekund chladícím zařízením, kde je teplota okolo minus 40 stupňů, poté na okamžik vyjede ven a pak ho čeká hluboké zmrazení - jezdí 13 minut po dopravníkových pásech, zatímco na něj působí teplota minus 29 stupňů.

Když pak vezmu plátek masa do ruky, jde už jen ztuha přelomit. Ještě než maso zabalí do krabic, projede pod detektorem kovů. „Může se totiž stát, že z mlýnku se kousek odlomí. Detektor to odhalí a maso vyřadí,“ říká Jakub Kwiatovski.

Na konci pásu stojí vždy několik zaměstnanců, jejichž úkolem je zmrazené plátky nabírat a rovnat do krabic. Boxy poté jedou po jiných pásech k zabalení a do skladu. Kamiony je pak odvážejí.

Konkrétně pro český trh je vozí do Kladna, odkud je rozvážejí do tuzemských poboček. „Krabice s tímto 100procentním hovězím skladujeme v mrazácích, kde se teplota pohybuje od minus 18 do minus 23 stupňů. Maso se zde smí uchovávat tři měsíce, nicméně běžně ho spotřebujeme do dvou až tří týdnů,“ říká mluvčí McDonald‘s Zuzana Svobodová.

Autor:
  • Nejčtenější

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

22. května 2024

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo...

Zelení navrhují soupis majetku a daň z bohatství. Vtip, reagují ekonomové

23. května 2024  14:25

Strana zelených přišla před volbami do Evropského parlamentu s návrhem, jak alespoň částečně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Smrt v oblacích. Let do Singapuru má po silných turbulencích jednu oběť

21. května 2024  14:37,  aktualizováno  15:23

Třiasedmdesátiletý Brit zemřel a dalších třicet lidí se zranilo při silných turbulencích, které...

Solidarita se nekoná. Německo od léta zvýší přirážku za tranzit plynu

24. května 2024

Kontroverzní přirážka za tranzit plynu z Německa se od července zvýší. Poplatek prodražující...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Vlakem 200 km/h na českých kolejích. Jak to cestující pocítí v jízdních řádech

27. května 2024

Premium Na začátku měsíce oznámilo ministerstvo dopravy, že na čtyřech úsecích tratí prověřuje možnost...

Papírové účtenky jen na vyžádání. V Česku sílí snahy uzákonit ty digitální

28. května 2024

Ministerstvo průmyslu a obchodu navrhlo třiadvacet opatření, která mají za cíl snížit...

Zemřela nejdéle sloužící letuška, vítala pasažéry na palubě téměř sedmdesát let

28. května 2024

Ve věku 88 let zamířila na svou poslední cestu nejdéle sloužící letuška na světě Američanka Bette...

Česko potřebuje inovace, otevření trhu práce a dostupné energie, říká analýza

28. května 2024  16:11

Evropa intenzivně řeší téma průmyslové soběstačnosti. V případě Česka jsou to inovace a využití...

Jsou radikální a naštvaní na systém. Brusel čeká úplně jiný protest zemědělců

28. května 2024  15:08

Další protest evropských zemědělců v Bruselu se má odehrát již 4. června. Nemají sem ale přijet...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...