Efekt Elona Muska: Z lithia se stává „nová ropa“, těžit se má i v Česku

  4:50
Elektromobily, smartphony nebo domovní baterie budoucnosti v sobě nejspíš budou mít „kus Krušných hor“. S tím jak stoupá poptávka po lithiu a jeho cena, plánuje několik investorů těžbu tohoto alkalického kovu na západě Čech. Tamní zásoby jsou totiž poměrně bohaté.

Lithium se dnes získává hlavně v tzv. solanek, tedy jihoamerických solných jezer. V Krušných horách se má ale těžit hlubinově nebo proséváním odkališť. | foto: Profimedia.cz

Ze získané suroviny by pak mohl těžit i kalifornský podnikatel Elon Musk - asi největší symbol světa poháněného čistými a bezemisními zdroji. Ať už jde o elektromobily, nebo o obnovitelnou energii pro domácnosti či podniky.

Tento trend se přitom pomalu stává silou, která má možná až nečekané důsledky. Mimo jiné se jí může podařit rozhýbat povrchová odkaliště nebo i hloubkové doly v roky spících západočeských těžebních oblastech.

Jak? Obojí, jak elektromobily, tak každodenní využívání obnovitelných zdrojů, závisí na velkých bateriích. A ty zase na lithiu. Právě tento lehký alkalický kov, který dnes obsahuje každý chytrý mobil nebo notebook, se pro zamýšlenou technologickou revoluci stává stěžejním. A tomu odpovídá i poptávka po něm.

Poptávka po lithiu raketově roste

Konkrétním příkladem je aktuálně stavba nevadské bateriové gigatovárny Muskovy automobilky Tesly Motors. Míli dlouhá fabrika má po nastartování výroby vysávat z trhu objem adekvátní polovině loňské roční produkce lithia.

To se už znatelně projevuje na jeho ceně. Zatímco loni těžaři podle dat z Thomson Reuters prodávali tunu uhličitanu lithného za šest tisíc dolarů, letos v březnu už to byl více než trojnásobek – bezmála 22 tisíc dolarů (tedy přes půl milionu korun za tunu bílého prášku).

Ne, není to kokain, ale uhličitan lithný. Tedy forma ve které se jinak nestabilní lithium skladuje a obchoduje. A i přesto, že jeho cena prudce stoupá, vizuálně podobný kokain se stále prodává výrazně dráž.

Právě tento růst, který by měl podle odborníků pokračovat, přitáhl k dříve opomíjenému kovu nové těžaře nebo přinutil ty stávající změnit plány a přeorientovat se na lithium.

To lze vidět jak ve světě, tak v Česku. Západní část republiky, hlavně Krušné hory, by se tak mohla stát strategicky důležitou. Předpokládá se totiž, že se tam nachází asi šest procent známých světových zásob lithia.

Australané chtějí těžit v dolech pod Cínovcem...

Největší plány s dobýváním lithia na českém území má firma Geomet, kterou vlastní australská společnost European Metals. Geomet získal průzkumnou licenci a v posledních letech vrtá v okolí bývalého hlubinného dolu v pohraničním Cínovci s cílem ověřit zásoby a provést studii proveditelnosti.

Podle nedávného přepočtu se na tomto území v podzemí nachází přes milion tun lithia v kategorii prozkoumaných a vyhledaných zásob. To znamená ekvivalent 5,7 milionu tun uhličitanu lithného. Jen pro ilustraci – pokud byste toto množství teoreticky okamžitě vytěžili a prodali za aktuální cenu, dostali byste za něj v přepočtu okolo tří bilionů korun.

Když se informace předminulý týden objevila, akcie firmy na burze, zřejmě i v souvislosti se zprávami o dalších elektroprojektech automobilek a s růstem ceny lithia jako takového, posílily o třetinu.

INFOGRAFIKA: Bude se v západočeských těžebních oblastech těžit Lithium?

„Geologicky nyní potvrzujeme to, co bylo známo už v minulosti,“ říká hlavní geolog Geometu a zároveň člen představenstva European Metals Pavel Reichl. Situace vypadá nadějně zejména díky rostoucím cenám lithia a novým technologiím, které umožňují finální obchodovatelný produkt, bílý prášek uhličitan lithný, vyrábět efektivněji.

To je důležité proto, že hlubinná těžba je samozřejmě dražší než získávání lithia z vysokohorských solných jezer v Jižní Americe, odkud se nyní bere naprostá většina tohoto kovu. „Na Cínovci je oproti jiným světovým nalezištím i nižší kovnatost. Na druhou stranu jsou ale rudy bohaté i na další kovy, a tak lze těžbu lithia doplnit o koprodukci cínu a wolframu, což pomáhá ekonomičnosti záměru,“ dodává Reichl.

Kdy by se začalo skutečně těžit, je podle něj těžké předpovídat, dříve než za pět let to však pravděpodobně nebude možné. Společnost by chtěla vybudovat i závod na výrobu uhličitanu lithného, který se používá pro výrobu baterií. „Dlouhodobě by se Česko mohlo stát dodavatelem lithia do baterií nejen českých, ale i evropských výrobců,“ vysvětluje.

... Janečkovo RSJ chce probrat tamní odkaliště

Mnohem blíž k těžbě se dostaly dva jiné projekty. Ty nechtějí těžit hloubkově ve štolách jako Geomet, ale sází na odpad, který zbyl po těžbách minulých – chtějí těžit z takzvaných odkališť.

Jeden z nich se nachází také v Cínovci. Firma Cínovecká deponie, kterou vlastní skupina RSJ miliardáře Karla Janečka, chce tamní odkaliště znovu probrat a následně z něj pomocí magnetů vyseparovat lithné slídy.

Cínovecká deponie již dostala všechna potřebná povolení od ministerstva pro místní rozvoj a od mosteckého báňského úřadu má už i stanovený dobývací prostor. Investorovi proto chybí už jen jediný glejt – povolení hornické činnosti. „O to již žádáme,“ říká k tomu mluvčí RSJ Petra Krystiánová.

Ani tady však není jasné, kdy by se začalo těžit. Krystiánová pouze odhaduje, že letos se to asi nestihne. Už nyní však v lokalitě investovala skupina řádově miliony korun. V odkališti na ni podle průzkumů čeká okolo 860 tisíc tun suroviny, z čehož však kvůli ekologickým limitům může odtěžit pouze 680 tisíc tun. To by mělo podle odhadů zabrat asi šest let.

V Horním Slavkově plány vadí kvůli dopravě

O dva administrativní kroky pozadu je projekt na odtěžení odkaliště v další bývalé hornické lokalitě – Horním Slavkově na Sokolovsku. Tamní zájemce Sanaka Industry již má osvědčení o výhradním ložisku a nyní žádá ministerstvo pro místní rozvoj o tzv. EIA (studii posuzující vliv záměru na životní prostředí).

Na rozdíl od Cínovce, kde po mnohých projednáváních s investory radnici představené konkrétní plány na těžbu nevadí, ba naopak v nich spatřuje i ekonomický přínos, v Horním Slavkově investor naráží.

Starostovi Alexandru Terekovi se příliš nezamlouvá ani těžba samotná, ale hlavně mu vadí plány, že vytěženou horninu by měly kamiony vozit přes obec. „Musím hájit zájmy obyvatel a z tohoto pohledu je pro nás aktuální plán kvůli prašnosti nebo dopravní zátěži nepřijatelný,“ dodává s tím, že vzhledem k tomu, že v blízkosti odkaliště je zástavba a v tamních dolech se dříve těžil uran, může být riskantní i samotná těžba.

Zároveň si však starosta Terek uvědomuje, že investor pozemky, na kterých chce těžit, vlastní, a pravomoci obce jsou tudíž omezené. Tento týden se však „na jeho stranu“ přiklonilo i ministerstvo životního prostředí, když nařídilo, aby společnost Sanaka Industry svou žádost o EIA přepracovala.

Kromě zmíněných tří příkladů jsou v ranější fázi povolovacího procesu (tedy buď zkoumají, nebo už mají přiznané výhradní ložisko) další tři organizace a o průzkum žádá čtvrtá. Mezi nimi je ale státní podnik Diamo nebo Česka geologická služba, které se ale o aktivní těžbu nesnaží.

Naleziště, kde se dříve těžilo mimo jiné i lithium (proto jsou v seznamu Ministerstva životního prostředí) jenom „hlídají“. Co se týče lokalit, kromě těch již zmíněných či míst v jejich okolí mají investoři plány v Potůčkách či Krupce na Teplicku.

Dvě mouchy jednou ranou

Podle poptávky po lithiu a zájmu investorů o jeho těžbu se může na první pohled zdát, že Česko čeká bohatá budoucnost těžařské velmoci. Ministerstvo průmyslu a obchodu však nadšení krotí.

Mluvčí ministerstva František Kotrba upozorňuje například na to, že množství odhadovaných zásob je potřeba verifikovat. Jinak ale těžbu lithia vítá. „Z hlediska surovinové bezpečnosti by zjištění, že Česko disponuje ekonomicky využitelnými zásobami lithia, které je nezbytné pro projekty na elektromobilitu i pro výrobu baterií pro přenosnou elektroniku, bylo velmi pozitivní zprávou,“ tlumočí názor ministerstva.

Za takzvanou win-win situaci se považuje těžba z odkališť. „Kromě zisku cenné strategické suroviny by měla pozitivní synergický efekt také v odstranění ekologických zátěží,“ říká Kotrba. Plusem je rovněž to, že lithium je high-tech komoditou a směřuje do oborů s vysokou přidanou hodnotou.

Zároveň upozorňuje na faktor, který je při blížícím se útlumu těžby černého uhlí na severovýchodě republiky víc než aktuální. „Nezbytnou podmínkou těžby je však ekonomická rentabilnost, u níž je podle právních předpisů stanovena povinnost těžební organizace dávat od počátku stranou finanční prostředky na budoucí zahlazení případných negativních dopadů těžebních aktivit,“ dodává.

Autor:


Vše o elektromobilech a nové éře automobilismu, světových trendech v této oblasti a měnící se legislativě. Prohlédněte si nejnovější modely elektromobilů a podívejte se, jak dopadly v testovacích jízdách redaktora Technetu, Václava Nývlta, který za volanty aut do zásuvky objevuje krásy i strasti elektromobility.

Tesla Y má páté narozeniny. Je nejprodávanějším elektromobilem v historii

Tesla Model Y Performance

VIDEO Americký výrobce elektromobilů Tesla, v jehož čele stojí miliardář Elon Musk, patří k světovým...

Škoda představila malý elektromobil jménem Epiq. Cenu dostane k 600 tisícům

Koncept malého elektrického SUV Škoda Epiq

VIDEO Automobilka Škoda loni téměř ztrojnásobila provozní zisk na 1,77 miliardy eur. Značka při oznámení...

Fisker je v potížích. Pomůže injekce Nissanu na svět ferrari pick-upů?

Alaska sdílí architekturu FT31 s SUV Ocean a Henry Fisker o něm mluví jako o...

VIDEO Ani druhý pokus dánského designéra Henrika Fiskera o vlastní automobilku se nevyvíjí příliš dobře....

Soumrak výroby aut v Evropě. Čína v továrně Fiatu, tu po fordech nikdo nechce

Leapmotor má být v Evropě nízkonákladovou značkou, která se má zaměřit výhradně...

VIDEO Italsko-francouzskou rozmíšku v koncernu Stellantis má vyřešit předhozená kost v podobě výroby...

Nizozemsko může dobíjet elektromobily, nebo domácnosti. Obojí ne, síť nestačí

Nizozemská elektrická síť kapacitně nestíhá, když se dobíjí stávajících 450...

Kapacita elektrické sítě v Nizozemsku nestačí balancovat elektromobilitu. Omezení provozu veřejných...

Etiopie v elektromobilitě předjela celý svět. Vyhlásila zákaz spalovacích aut

Etiopie nechce otálet, zákaz dovozu vozů se spalovacími motory prosazuje nyní.

Ekonomicky méně rozvinuté země se zpravidla stávají skládkou ojetých vozů ze zemí rozvinutých....

Hasiči řešili mimořádný počet zásahů, trápí je „neuhasitelné“ elektromobily

Oheň zachvátil brzy ráno nízký průmyslový objekt v Otrokovicích. (23. srpna...

VIDEO Přes šest tisíc případů za loňský rok museli řešit hasiči ve Zlínském kraji. Statisticky jde o...

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Výrazně zpomalte rychlovlaky, vzkazují obce k nové trati. A koleje chtějí skrýt

12. března 2024

Postavte rychlotrať v tubusu, a nebo na ní výrazně snižte rychlost. Tak by se daly zjednodušeně...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

16. března 2024

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pořád Big Mac, ale už spíše Big Tech. Co ukázal výpadek u fastfoodového obra

16. března 2024

Když McDonald’s ve 40. letech minulého století poprvé otvíral, zákazníci vybírali menu z papírových...

Soláry, kam se podíváš. Elektrárnám dochází místo, musí být kreativní

17. března 2024  10:52

Elektřina ze slunce bude podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) v příštích několika...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kofola sáhla do svého loga. Nově v něm bude hranaté srdce

13. března 2024  13:48

Nápojářská skupina Kofola po devíti letech sáhla k úpravě loga. Ikonický lísteček lékořice na svých...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Cena elektřiny bude příští rok nižší než letos, říká analytik Matoušek

19. března 2024

Premium Dobrá zpráva: v příštím roce bude celková cena elektřiny nižší než v tomto roce. Ta méně dobrá zní,...

Irové svolili k nemyslitelnému. Na trh začali dodávat whiskey s příchutěmi

19. března 2024

Ochucené whisky vyrábějí palírny ve Spojených státech i Kanadě již několik desítek let a nejsou tak...

Musk přiznal užívání ketaminu. Je v zájmu investorů, abych pokračoval, tvrdí

18. března 2024  21:48

Miliardář Elon Musk v rozhovoru s bývalým moderátorem CNN Donem Lemonem přiznal, že užívá ketamin....

Přestaňte snít o konci ropy a plynu, prohlásil šéf saúdského těžebního obra

18. března 2024  20:29

Transformace energetického průmyslu selhává a svět by měl přestat snít o postupném odchodu od ropy...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...