Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mnohačetné exekuce v Česku rostou. Je to systémová chyba, říkají experti

  9:56
Novela insolvenčního zákona stále vyvolává diskuse. Jejím cílem je zkrátit oddlužení z pěti let na tři roky. Zatím se počítá s tím, že zbavit se rychleji svých dluhů budou moci podnikatelé i občané. Podle obhájců novely by rychlejší oddlužení mohlo pomoci lidem ven z mnohačetných exekucí.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Kratší oddlužení svým členským státům nařizuje Evropská unie. Její směrnice se ale týká pouze podnikatelů, jimž chce kratším oddlužením umožnit rychlejší návrat k podnikání. V případě včasného nepřijetí Česku hrozí milionové sankce. Odpůrci ale namítají, že tak rychlé oddlužení vysílá zprávu, že dluhy není třeba platit. Věřitelům významně klesne návratnost prostředků, které půjčili. To se týká i státu, který je častým věřitelem.

Obhájci návrhu naopak tvrdí, že takto nastavená insolvence dlužníky rychleji dostane zpět do ekonomického života. Návrh novely navíc počítá i s podrobnějším zkoumáním částky, kterou se dlužník zavazuje měsíčně splácet.

„V Česku máme pořád téměř 700 tisíc lidí v exekuci, zvyšuje se podíl těch, kteří mají více než jednu exekuci, razantní nárůst je u těch, kteří mají dokonce více než čtyři exekuce. Tito lidé nemají jinou cestu než zvolit oddlužení. Zaměstnat takového člověka je i velká zátěž pro zaměstnavatele. Nemáme v Česku totiž systém, kdy by jeden člověk měl jednoho exekutora,“ uvedl Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni.

„Máme dluhy, které se v normální společnosti nevyskytují. Například za jízdu načerno, které vyšly na čtyři tisíce, se nyní vyšplhaly na sto tisíc. Stejně tak dluhy na nájmu. Stačilo, aby samoživitelku opustil partner, a za dva nezaplacené nájmy měla dluh půl milionu,“ dodal Hůle.

„Máme tu možná půl milionu lidí, kteří by měli jít do insolvence, ale raději jsou stále v exekuci,“ upozornil insolvenční správce Jakub Backa na situaci, kdy je splátka v exekuci nižší než ta v insolvenci.

Podle expertů jsou mnohačetné exekuce systémový nesmysl. Situace předlužení lidí by se měla řešit jinak, ne hromaděním dalších nesplatitelných dluhů.

Česko je pozadu

Ze zemí EU se zatím kromě Česka nevypořádalo s novelou pouze Bulharsko, Maďarsko, Lotyšsko a Belgie. Polsku a Kypru už zbývá jen pár detailů k dotažení. „Česko je velmi pozadu a měli bychom s tím už něco udělat,“ říká Hůle.

Ve většině zemí byly nastaveny podmínky pro oddlužení spotřebitelů stejně jako u podnikatelů. Oddlužení jim tedy je umožněno za tři roky. „Například ve Francii u lidí, kteří jsou nemajetní, probíhá oddlužení rychle. Naopak ti, kteří mají nemovitost, mohou mít prodlouženo oddlužení až na sedm let s tím, že nepřijdou o bydlení,“ dodal Hůle.

„Máme vysoký podíl živnostníků i těch, kteří nemají vůbec žádné zaměstnance. Máme tu švarcsystém. Jsou tu lidé, kteří dostávali podnikatelské půjčky, přestože nikdy nebyli skutečnými podnikateli,“ říká dále Hůle s tím, že tito lidé by nelogicky měli jiné podmínky oddlužení než spotřebitelé.

Řada lidí v exekucích také redukuje oficiální příjmy. „To přiznává 54 procent ekonomicky aktivních lidí ve vícečetných exekucí,“ upozornil sociolog Daniel Prokop. Podle něj tito lidé budou mít velmi nízké důchody. Ztráty v daních mohou být pět až dvanáct miliard. Exekuce podle Prokopa mohou prohlubovat regionální sociální rozdíl i celou další dekádu.

Novela podle Hůleho přinese ekonomický restart. Klade také podmínku, že lidé v oddlužení budou muset mít adekvátní příjmy. Bude se tedy přísněji sledovat, zda dlužník opravdu platí tolik, kolik může.

Kontrola bude zároveň probíhat během oddlužení, pokud člověk nebude plnit podmínky, tak v oddlužení končí. Dojde i k rychlejšímu splacení dluhu na výživné. Oddlužení také bude možné prodloužit až o jeden rok. „Recidivy se nebojíme, další oddlužení by už pak totiž bylo pětileté,“ dodal Hůle.

„Máme staré dluhy z nemravných půjček, kdy při přezkumu by se příslušenství škrtlo. Je to riziko těch věřitelů, že společnost jednou řekne, že tyto praktiky nebudeme tolerovat,“ dodal ekonom Miroslav Zámečník.

Často se také diskutuje, že zaměstnávat lidi s exekucemi je velká zátěž pro zaměstnavatele. „Náklady na straně zaměstnavatelů jsou a jsou nemalé. Tím nákladem je především, že někteří zaměstnanci v šedé zóně po dvou měsících odchází, protože v mezičase mu přišly tři exekuce a je mu už nevyplácí pracovat. Buď tedy dělá načerno, nebo má co dva měsíce mění zaměstnavatele či oficiálně přiznává jen minimální příjem,“ upozornil Tomáš Urban, ředitel logistické firmy.

Odpůrci kratšího oddlužení namítají, že stát tak přijde o 15 miliard korun. Podle Prokopa je to ale nesmysl. „Výpočet stojí na tom, že do oddlužení půjde 300 tisíc lidí, že splatí jen 6 procent z dluhu a že jejich dluhy jsou přes milion. Ta čísla se ale nezakládají na realitě. Naopak věřitelé dostanou více, protože lidé, kteří by normálně do insolvence nešli, do nich půjdou. Lidé se také vrátí do normálního ekonomického života,“ upozornil Prokop s tím, že k růstu zájmu o oddlužení by pomohla také větší informovanost veřejnosti.

Autor:

Smrt v oblacích. Let do Singapuru má po silných turbulencích jednu oběť

  • Nejčtenější

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

22. května 2024

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo...

Muž využil mezery v systému aerolinek. Získal zdarma 58 letenek

15. května 2024

Právník Tyrone Barugh poukázal na mezeru v akční nabídce australské letecké společnosti Jetstar....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Smrt v oblacích. Let do Singapuru má po silných turbulencích jednu oběť

21. května 2024  14:37,  aktualizováno  15:23

Třiasedmdesátiletý Brit zemřel a dalších třicet lidí se zranilo při silných turbulencích, které...

Trable balkonových solárů v Česku. U zapojení na černo se energie navíc zaúčtuje

16. května 2024

Premium V Česku narůstá popularita balkonových fotovoltaik. V případě, že mají domácnosti staré hodiny,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za peníze si štěstí koupíš. Kolik utratí swifties během turné své bohyně

15. května 2024  12:29

Zpěvačka Taylor Swiftová je celosvětový fenomén a současná nezpochybnitelná královna popu. Blížící...

Nahradit cihlu fošnou. Stavaři hledají cestu, jak stavět vyšší dřevostavby

23. května 2024

Premium V cizině je běžné, u nás stále ještě mimo hlavní stavební proud. Dřevo jako stavební materiál...

Ruský plyn nepoznáme. Je to mišmaš molekul, říká šéf Pražské plynárenské

23. května 2024

Konec plynu v Čechách nehrozí, alespoň ne v brzké době. Cena této komodity se ustálila, navíc se...

Bruselizace města neklapla. Unie se zbavuje desítek budov, čeká je proměna

22. května 2024

Evropská unie se rozhodla prodat svých třiadvacet kancelářských budov v Bruselu, majitelem se stal...

Pixar bude propouštět. Místo streamovacích služeb zacílí opět na filmy

22. května 2024

Americké filmové studio Pixar propustí desítky zaměstnanců. Dceřiná společnost The Walt Disney...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...