Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Firemní stravování je na vzestupu. Klub zaměstnavatelů ocenil snahu kantýn

  20:00
Firemní stravování se mění a s ním i jeho kantýny. Dříve sterilní jídelny se postupně modernizují a provozovatelé dbají na pokrmy, které jsou pro strávníky přijatelné nejen cenově, ale také chuťově. O titul Kantýna roku 2023 se utkalo desítky provozoven z většiny českých krajů. Sdružení pro zaměstnanecké stravování a Klubu zaměstnavatelů (ProZAMS) v pondělí ocenila nejlepší provozy a rozdala národní ceny v pěti kategoriích.
Café Rustonka je gastronomickou oázou pro zaměstnance J&T Bank.

Café Rustonka je gastronomickou oázou pro zaměstnance J&T Bank. | foto: perfectcanteen

Podle průzkumu společnosti AG FOODS preferuje 90 procent zaměstnanců teplý oběd. „Dva zaměstnanci ze tří si mohou dopřávat obědy přímo ve firmě, jen necelá čtvrtina chodí do okolních restaurací. Ideální oběd by se podle poloviny personalistů měl pohybovat v cenové relaci do 50 korun za porci, další pětina by dala do 90 korun,“ popisuje čísla z průzkumu Jiří Jízdný, marketingový ředitel společnosti AG FOODS, která je taktéž generálním partnerem soutěže Kantýna roku 2023.

Soutěž pod názvem Kantýna roku vyhlašuje Klub zaměstnavatelů, který zastřešuje největší skupinu HR ocenění v Česku včetně prestižního hodnocení Sodexo Zaměstnavatel roku, již podruhé.

„Nejlépe hodnocené kantýny se vyznačují hezkým prostředím, často s řadou nevšedních interiérových prvků a s členěním podporujícím klidnou chvilku pro zaměstnance u oběda či snídaně. Ale samozřejmě musí nabízet hlavně pestrý výběr kvalitního jídla, které uspokojí dělníka ve výrobě požadujícího pořádnou porci tradičního pokrmu, i kancelářskou dámu z open space s veganskou či bezlepkovou dietou. K tomu třeba bohatou nabídku ovoce, nápojů a v neposlední řadě také dobrou kávu,“ uvádí ředitel Klubu zaměstnavatelů Pavel Hulák.

Kdo chodí v pátek v PPF na hotovku? Jak vypadají nej české kantýny

Cílem je upozornit na potřebu kvalitního a zdravého stravování zaměstnanců v hezkém prostředí, které prokazatelně přispívá k jejich vyšší motivaci i pracovní produktivitě.

Bodoval kuchař Sajler

Ve druhém ročníku celostátní soutěže Kantýna roku 2023 si nejvíce cen odnesla společnost Perfect Canteen Filipa Sajlera. Bodovala hned ve dvou kategoriích. Cenu za inovativní a udržitelný přístup získala Komerční banka s Perfect Canteen za Veget Cowork a v kategorii do 200 porcí v J&T bance v Rustonka Café.

Jste spokojeni se svou kantýnou?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 úterý 21. listopadu 2023. Anketa je uzavřena.

Restaurace Runway na Letišti Praha Václava Havla zazářila v kategorii Inhouse-all inclusive. „Máme tým 130 zaměstnanců a víme, že pro stravování patří k nejlepšímu benefitu, je to silná motivační složka,“ řekli zástupci letištního provozu.

Kategorii do 1 000 porcí vyhrála brněnská IKEA a kategorii nad 1 000 porcí pak pardubický Foxconn Česká Republika s kantýnou Aramark. „V naší pobočce máme nejen tisíc zaměstnanců, ale také dvacet národností, což je je vždycky výzva,“ uvedli k ocenění zástupci společnosti.

Efektivní vaření

Většina provozovatelů firemního stravování během pandemie řešila nejen absenci strávníků, ale také zaměstnanců. Nyní se učí pracovat s moderními technologiemi, které mění postupy i vaření.

„Během pandemie jsme se naučili servírovat a dodávat jídlo do krabičky. Přes inteligentní lednici Eat Smart a snadné ovládání přes aplikaci v mobilním telefonu poskytujeme firmám čerstvé jídlo každý den. Momentálně denně nabízíme jedenáct jídel, polévky a svačiny,“ uvedl Filip Sajler z Perfect Canteen.

Palčivý problém je podle Davida Lukáše z La Fresca také nadvýroba. „Celosvětově se vyhodí až jedna třetina vyprodukovaných potravin, což je asi 1,3 miliardy tun. My se nyní snažíme inovovat naše provozy a předejít plýtvání, k tomu nám pomáhají moderní technologie a aplikace,“ popsal David Lukáš.

Proti plýtvání jídlem pomohou mrazáky. Obědy ze škol však stále končí v koši

Podle Sajlera ovšem gastroprovozy vyhodí pouhé jednotky procent vyprodukovaných pokrmů. „Ze sto kilogramů potravin vyhodíme kilo a půl,“ osvětlil na vyhlašování nejlepších kantýn Filip Sajler z Perfect Canteen.

V poslední době za firemním stravováním mnohdy stojí zkušení kuchaři, kteří často prošli různými restauracemi v Česku i zahraničí. Pokrmy v jídelnách se postupem času mění a nejen strávníci, ale i provozovatelé se vzdělávají o zdravém životním stylu a snaží se to přenést na talíř.

„Energetická hodnota jídel je nižší než v minulosti. Provozovatelé firemního stravování začali pracovat také s různými surovinami, které dříve nebyly běžné. Jsou to červená čočka či rýže,“ popsala Daria Choděrová, generální ředitelka GTH multicatering při vyhlašování vítězů.

Hledáte práci s firemními benefity? Vyberte si práci na internetovém portálu jobDNES.cz

Loď, která zničila most v Baltimoru, odtáhli do přístavu

  • Nejčtenější

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

22. května 2024

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo...

Zelení navrhují soupis majetku a daň z bohatství. Vtip, reagují ekonomové

23. května 2024  14:25

Strana zelených přišla před volbami do Evropského parlamentu s návrhem, jak alespoň částečně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Smrt v oblacích. Let do Singapuru má po silných turbulencích jednu oběť

21. května 2024  14:37,  aktualizováno  15:23

Třiasedmdesátiletý Brit zemřel a dalších třicet lidí se zranilo při silných turbulencích, které...

Solidarita se nekoná. Německo od léta zvýší přirážku za tranzit plynu

24. května 2024

Kontroverzní přirážka za tranzit plynu z Německa se od července zvýší. Poplatek prodražující...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Vlakem 200 km/h na českých kolejích. Jak to cestující pocítí v jízdních řádech

27. května 2024

Premium Na začátku měsíce oznámilo ministerstvo dopravy, že na čtyřech úsecích tratí prověřuje možnost...

Bez gigafactory je Česko bílé místo na mapě Evropy, říká expert na investice

28. května 2024

Premium Každé investiční prostředí má nějaké mouchy. „Nicméně Česko má nejpřísnější pobídky v regionu,“...

Dřevěné pelety jsou nejlevnější za poslední dva roky. Níž už cena nepůjde

28. května 2024

Ceny dřevěných pelet jsou nejnižší za poslední dva roky. Suroviny je dost, zájmu málo a navrch mají...

Eurostar zpřísňuje hraniční kontroly. Vlaky zpožděné nebudou, slibuje dopravce

27. května 2024

Od 6. října se zásadně změní hraniční procedury, které se dotknou cestujících vlaků Eurostar...

Foodoru v Rakousku dohnaly ztráty. Ruší své sklady a propustí stovku lidí

27. května 2024

Rozvozovou službu Foodora čekají v sousedním Rakousku velké změny. Tamní vedení se rozhodlo zavřít...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...