Bistro Paulus Olomouc
Bistro Paulus loni otevřel michelinský šéfkuchař Roman Paulus. Neotřelý koncept moderního bistra se nachází v obřím proskleném atriu nejmodernější kancelářské budovy v Olomouci Envelopa Office Center. „Byl jsem patronem restaurace Lobster Family restaurant v Olomouci a od roku 2013 jsem sem pravidelně jezdil. V pandemii, kdy moc nefungoval Alcron, jsem dostal nabídku, abych si vybudoval svůj vlastní podnik. Výzvu jsem přijal a vytvořil úplně nový koncept,“ popisuje Paulus.
„Zkombinoval jsem klasickou českou kuchyni s nápady, které jsem načerpal za svůj profesní život po celém světě. A nyní v duchu kantýny, kde na jedné straně je tác a jídla na tabuli a na druhé straně stojí prvotřídní kvalita, nápad a zážitek, jsem vybudoval nevšední prostor kantýny pro 21. století,“ dodává.
Podle Pauluse zde nejvíce funguje česká klasika. „Dlouhodobě nejúspěšnější jídlo je svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem. Jde také hodně krajových jídel i třeba asijské speciality, jídla italské či francouzské kuchyně. Nabízíme také týdenní speciality, které jsou třeba o sto až dvě stě korun dražší, ty se ovšem taky těší velké oblibě,“ popisuje Paulus.
Interiér je zařízený boxy s látkovými sedačkami a originálním nábytkem, kterému vévodí šéfkuchařův stůl. Za výdejními pulty pulsuje moderní kuchyně s masivním grilem Big Green Egg na dřevěné uhlí. „Můžete si od nás odnést i produkty našich dodavatelů, například kávu, med, čaj, chléb a další. Máme také vlastní řadu vín a ginů vyrobených na míru podle našich receptur,“ říká provozovatel.
O večerech a víkendech je prostor možné využít pro firemní akce, soukromé večírky nebo rodinné oslavy. Pod jeho vedením nebo šéfkuchaře Petra Stokláska se každý měsíc připravují degustační večeře, školy vaření či zajímavé eventy spojené s uměním a zážitky.