Kdo chodí v pátek v PPF na hotovku? Jak vypadají nej české kantýny

  • 99
Pět knedlíků na talíři zalitých univerzální hnědou omáčkou podávaných zaměstnanci na plastovém tácu. Zakořeněná představa závodního stravování bere v Česku rychle za své. V prosklených atriích dnes servírují prestižní šéfkuchaři vybrané pokrmy zahraničních i krajových kuchyní, někde není žádná ostuda ani uspořádat večerní párty. Podívejte se na nejlepší kantýny a jídelny podle výběru redakce iDNES.cz.

Bistro Paulus Olomouc

Bistro Paulus: Moderní kantýna 21. století je založena na nápadu, kvalitě,...

Bistro Paulus loni otevřel michelinský šéfkuchař Roman Paulus. Neotřelý koncept moderního bistra se nachází v obřím proskleném atriu nejmodernější kancelářské budovy v Olomouci Envelopa Office Center. „Byl jsem patronem restaurace Lobster Family restaurant v Olomouci a od roku 2013 jsem sem pravidelně jezdil. V pandemii, kdy moc nefungoval Alcron, jsem dostal nabídku, abych si vybudoval svůj vlastní podnik. Výzvu jsem přijal a vytvořil úplně nový koncept,“ popisuje Paulus.

„Zkombinoval jsem klasickou českou kuchyni s nápady, které jsem načerpal za svůj profesní život po celém světě. A nyní v duchu kantýny, kde na jedné straně je tác a jídla na tabuli a na druhé straně stojí prvotřídní kvalita, nápad a zážitek, jsem vybudoval nevšední prostor kantýny pro 21. století,“ dodává.

Podle Pauluse zde nejvíce funguje česká klasika. „Dlouhodobě nejúspěšnější jídlo je svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem. Jde také hodně krajových jídel i třeba asijské speciality, jídla italské či francouzské kuchyně. Nabízíme také týdenní speciality, které jsou třeba o sto až dvě stě korun dražší, ty se ovšem taky těší velké oblibě,“ popisuje Paulus.

Interiér je zařízený boxy s látkovými sedačkami a originálním nábytkem, kterému vévodí šéfkuchařův stůl. Za výdejními pulty pulsuje moderní kuchyně s masivním grilem Big Green Egg na dřevěné uhlí. „Můžete si od nás odnést i produkty našich dodavatelů, například kávu, med, čaj, chléb a další. Máme také vlastní řadu vín a ginů vyrobených na míru podle našich receptur,“ říká provozovatel.

O večerech a víkendech je prostor možné využít pro firemní akce, soukromé večírky nebo rodinné oslavy. Pod jeho vedením nebo šéfkuchaře Petra Stokláska se každý měsíc připravují degustační večeře, školy vaření či zajímavé eventy spojené s uměním a zážitky.

Bistro Paulus. (28. srpna 2023)
Bistro Paulus: Bistru vévodí designové prvky. (28. srpna 2023)
Bistro Paulus: Jídelna sídlí v kancelářské budově Envelopa Office Center v...
Bistro Paulus: V listopadu 2021 v kancelářské budově Envelopa Office Center v...
Bistro Paulus: Jídlo na talíři vypadá skvěle. (28. srpna 2023)
Bistro Paulus: Bistro dále nabízí řadu doplňkových služeb a produkty dodavatelů...

Dobrá kantýna Premium koncept
Hradec Králové

Dobrá kantýna Premium Koncept: Gastronomická společnost Bonté provozuje...

Firemní kantýnu pod značkou Dobrá Kantýna Premium koncept v budově hradecké centrály ČSOB provozuje společnost Bonté od roku 2021. Svůj obchodní dosah však má i na Pardubicku, kde provozuje síť Dobrých kantýn, restauraci Bonté a Sezemický dům a Bonté catering.

Kantýna nabízí nejen obědy, ale servíruje také snídaně, brunche či odpolední kávu. Kromě tradičního výdeje pokrmů nabízí i jídla připravovaná přímo před zákazníkem, třeba tortilly, pizzu, čerstvé těstoviny, gyros či steaky. V denní nabídce jsou teplá jídla, saláty, sendviče, chlebíčky nebo bagety. A rovněž káva a zákusky, které si Dobrá Kantýna sama vyrábí pod značkou Bonté cukrář.

„Myslím si, že důvod, pro který se k nám lidé vracejí, není jen tradičně opravdu dobrý catering, ale i moderní a velmi příjemné prostředí a hlavně úsměvy a stále dobrá nálada našeho sehraného, pracovitého týmu,“ říká šéf provozu Dobré kantýny Martin Dvořák.

Dobrá kantýna Premium koncept je primárně určená zaměstnancům pracující v budově ČSOB, ovšem zastavit se zde a ochutnat zdejší dobroty mohou i ti, kteří půjdou po Eliščině nábřeží jen na procházku.

Dobrá kantýna Premium Koncept: Zaměstnanci mají jídla dotovaná. (19. září 2023)
Dobrá kantýna Premium Koncept: Několik kuchařů se podílí na kvalitním...
Dobrá kantýna Premium Koncept: Jídlo je vždy čerstvé a celodenní nabídka...

Fat-free Brno

Bistro Fat-free: Bezlepková kantýna v Brně Slatina. (18. září 2018)

Brněnské bistro Fat-free otevřelo v říjnu 2016. Majitelka Ivana Poláčková si tehdy vzala na prostory a vybavení vysoký úvěr. Otázkou bylo, zda se její koncept bezlepkového stravování rozjede. Navíc lokalitou, kde se podnik nachází, byly její možnosti velmi omezené. „Nacházíme se v průmyslové zóně na kraji Brna, kde lidé moc nebydlí, naopak sem lidé jezdí za prací. K nám přitom chodí nejen bezlepkáři, ale i zaměstnanci z blízkého okolí, kteří tu pracují,“ říká majitelka bistra Ivana Poláčková.

Do povědomí se bistro dostalo až rok po otevření, hlavně díky účasti v pořadu televize Prima Ano, šéfe. „Zdeněk Pohlreich tenkrát udělil kantýně dvě hvězdy a nasměroval ji správným směrem a záhy na to začalo bistro Fat-free vydělávat,“ vzpomíná Poláčková.

V současné době má kantýna sedm zaměstnanců. Připravují zde snídaně a až 350 bezlepkových obědů denně.

Bistro Fat-free: Dominantní barvou kantýny je zelená. (18. září 2023)
Bistro Fat-free: Čerstvě, chutně a bez lepku, tak se profiluje brňenské bistro...
Bistro Fat-free: Bez kvalitních zaměstnanců by bistro nemohlo fungovat. (18....

KANTÝNA by Honza Krob České Budějovice

KANTÝNA by Honza Krob: Jídelna a bufet se nachází v blízkosti jihočeského...

Jídelna a bistro funguje od dubna 2022 a otevřel ji budějovický kuchař Honza Krob v blízkosti jihočeského krajského úřadu a hokejové Budvar areny. Jde o nově zrekonstruované prostory v moderním příjemném designu, kde od pondělí do pátku připravují dvě polévky, tři hlavní jídla a jednu nabídku týdne.

„Zaměřujeme se na poctivou kuchyni, sezonní produkty, ale také regionální potraviny. Skvěle si zde pochutná jak milovník české klasiky, tak lovec netradičních chutí, do nabídky pravidelně zařazujeme oblíbenou asijskou, italskou, řeckou nebo indickou kuchyni,“ říká Krob.

KANTÝNA by Honza Krob: V jídelně jsou pravidelně zařazovány i pokrmy z...
KANTÝNA by Honza Krob: České Budějovice mají útulnou kantýnu, kterou si založil...
KANTÝNA by Honza Krob: Díky dalším aktivitám, jako je například škola vaření...

Grand Kitchen Vlněna Brno

Grand Kitchen Vlněna Brno: Za konceptem stojí známý kuchař Filip Sajler. (31....

Společnost Perfect Canteen Filipa Sajlera provozuje 15 firemních kantýn v Praze, Středních Čechách a Brně z nichž jsou některé i veřejné.

Restaurace Grand Kitchen Vlněna má přes 300 míst k sezení včetně posezení na dvou zahrádkách během jara a léta. Profesionální kuchaři vaří na místě ze surovin od prověřených dodavatelů.

Bistro nabízí tři hotová jídla, a to českou i kuchyni, čtyři jídla ze sezonního pasta baru z čerstvých těstovin s výběrem několika druhů omáček, šest jídel jako a la carte, dvě až tři jídla z rotiserie (pomalu opékaná masa v kombinaci s variací příloh) teplý a studený bufet (kombinace jídla podle chuti, cena je účtována za naložený talíř), dvě klasické polévky, jedna velká obědová polévka a široká nabídka a la carte snídaní.

Restaurace nabízí také catering či pronájmy prostor. „Máme unikátní architektonický i gastronomický koncept i cashless systém, kdy hosté nemusí stát fronty u pokladen. Při vstupu si vezme kartu na konzumaci, svobodně se pohybuje v prostoru a konzumuje, při odchodu zaplatí přes aplikaci nebo na kiosku,“ popisuje Filip Sajler, který za brněnským konceptem stojí.

Grand Kitchen Vlněna Brno: Kantýna je určená jak pro nájemce celého areálu...
Grand Kitchen Vlněna Brno: Architektura restaurace koresponduje s formátem...
Grand Kitchen Vlněna Brno: Čistá architektonická řešení doplňují zakomponované...

Jídelna17 Praha 6

Jídelna17: Do bufetu si lze zajít také na kávu či dezert. (14. srpna 2023)

Kantýna je součástí budovy PPF Gate od začátku. Po celou dobu se zde střídali různí provozovatelé a pak se vedení PPF rozhodlo, že si gastro provozovny vezme pod vlastní křídla. Od roku 2011 tu už tak nepůsobí žádný externí dodavatel. Provoz jídelny i kavárny a restaurace zajišťuje asi padesát zaměstnanců, kteří připravují primárně pro zaměstnance PPF, ale i strávníky zvenku, vlastní pokrmy.

Café Sofa a restaurace Silq jsou podniky inspirované asijskou kuchyní, jak v nabídce dezertů či hlavních jídel, a jsou přístupné všem bez omezení. V Jídelně17 jsou pak denně k dispozici klasická hotová jídla, omáčky či suši. „Každou středu pak nechybí smažený řízek a v pátek obalovaný sýr, prostě klasický smažák. Součástí kantýny je také bufet, kde jsou na výběr sendviče, saláty, ale i domácí koláče. Prakticky všechno si připravujeme sami, tady na PPF Gate. Ať už jsou to těstoviny, chlebíčky nebo jogurty,“ říká Lukáš Kubín, šéf gastronomických projektů PPF.

Podle něj zaměstnanci Jídelny17 denně připraví téměř tisíc jídel. Největším hitem, ať už je zima nebo léto, je podle Kubína pečená kachna. Jídelna17 je od 11 do 13 hodin otevřená pouze pro zaměstnance skupiny PPF, od 13 hodin i pro hosty nesídlící v budově PPF Gate.

Jídelna17: Do bufetu si lze zajít také na kávu či dezert. (14. srpna 2023)
Jídelna17: Prostory jídelny jsou zrekonstruované a velmi příjemné. (14. srpna...
Jídelna17: Asijský nádech je všudypřítomný v celém prostoru kantýny, v nabídce...

La Fresca Praha 5

La Fresca: Provozuje celkově čtyřicet kantýn a jídelen, hlavně v Praze,...

La Fresca má celkově čtyřicet kantýn a jídelen, hlavně v Praze, středních a západních Čechách, dále na Karlovarsku a Plzeňsku, chystají se také do Opavy. Poslední jídelnu otevřeli v srpnu v Aero Vodochody v Odoleně Vodě. V budově ČSOB v Praze 5 působí od září 2020. Jsou zde tři prostorné jídelny, kde ve špičce během tří hodin odbaví až tři tisíce zaměstnanců banky.

Provoz slouží jako centrála pro všechny ostatní kantýny, kterých mají v Praze celkem jedenáct. Dále zde školí kuchaře a cukráře, protože většinu produktů si zde připravují sami. Ty pak putují do všech jídelen v Praze. O strávníky se stará přes 70 zaměstnanců, kteří připravují závodní stravování, ale také občerstvení na mítinky, semináře, grilování pro zaměstnance nebo jídla na objednávku pro vedení banky. Kromě toho jsou zde také kavárny, které slouží hlavně pro snídaně či odpolední svačinu a drobné občerstvení.

V jídelně ČSOB nabízí tradiční české pokrmy, dále bezmasá jídla, minutku, speciální nabídku, pastu i pizzy. Nechybí studený či teplý bar. „Pracujeme hodně taky se sezonností, pořádáme různé akce jako řízkobraní či jahodový týden. Velmi dobře nám funguje pizza, kterých kuchař připraví až tři sta,“ říká Lukáš Patera, regionální manažer La Fresca pro Prahu a Středočeský kraj.

La Fresca: V budově ČSOB působí od září 2020. (17. srpna 2023)
La Fresca: V budově ČSOB jsou tři prostorné jídelny. (17. srpna 2023)
La Fresca: Kantýna pro zaměstnance v sídle ČSOB. (17. srpna 2023)

Lunchbox kantýna O2 Praha 4

Lunchbox kantýna O2 Brumlovka: Využívají primárně zaměstnanci společnosti. Je...

Společnost Sfood provozuje pět firemních kantýn v Praze, z nichž jsou některé i veřejné. Lunchbox kantýna je však určená pouze pro zaměstnance společnosti O2. Na složení jídel se významně podílel kuchař Zdeněk Pohlreich. „Nevymýšlíme nic nového či převratného, jen ta jídla děláme poctivě, podle tradičních receptur,“ říká majitel a provozovatel kantýn Jan Stejskal.

Vedle osvědčené klasiky zkoušejí i zahraniční speciality, minutkové, sezonní a vegetariánské pokrmy. „Největším hitem jsou asijská jídla, která připravují kuchaři z Vietnamu,“ říká provozovatel kantýny Jan Stejskal. Žádané jsou chody připravené kuchařem na počkání jako v restauraci. Nechybí teplý a studený bufet, a to masový i bezmasý, snaha je co nejvíce eliminovat lepek.

Denně jídelna obslouží 700 strávníků, kteří pracují v budově. Kantýna není veřejná a je určená pouze zaměstnancům společnosti O2. O hladký chod se stará dvanáct zaměstnanců.

Lunchbox kantýna O2 Brumlovka: Kantýna kromě obědů připravuje i snídaně. (18....
Lunchbox kantýna O2 Brumlovka: Sází na jednoduchost. (18. července 2023)
Lunchbox kantýna O2 Brumlovka: V nabídce jsou mnohé omáčky a těstoviny, které...

WPP Campus Praha 7

WPP Campus Praha: Prostory slouží jako jídelna, ale také odpočinkové místo, kde...

Kantýna WPP Campus patří rovněž pod křídla SFood a je určená pro zaměstnance sídlící v historicky významné funkcionalistické budově v Bubenské ulici 1. Jídla se v této kantýně nevaří kvůli chybějící kuchyni a limitujícímu prostoru. Zásobují ji jiné vlastní provozy, například z Prahy 4 z Brumlovky. Prostory slouží nejen jako jídelna, ale zaměstnanci mají také možnost ohřát si vlastní jídlo v mikrovlnkách.

K dispozici tu je odpočinková či herní zóna s fotbálkem, v klidu si lze vychutnat i kávu a dezert. Zaměstnanci tak využívají prostory nejen ke stravování, ale třeba také k mítinkům a schůzkám. „Oblíbeným kulturním zpestřením je pravidelné vystoupení nevidomého klavíristy Petra Halušky,“ říká provozovatel kantýny Jan Stejskal.

Zaměstnanci mají na výběr salátový bar, masový i nemasový teplý bufet s omáčkami a dvě hotová jídla a jednu specialitu.

WPP Campus Praha: Prostory slouží jako jídelna, ale také odpočinkové místo, kde...
WPP Campus Praha: Zaměstnanci využívají prostory nejen ke stravování, ale třeba...
WPP Campus Praha: Zaměstnanci kantýny jídlo nepřipravují, vozí se z jiných...