Pátek 22. září 2023, svátek má Darina
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 22. září 2023 Darina

Darované jídlo už nebude nutné převážet teplé. Nová vyhláška zmírní pravidla

  12:00
Nová vyhláška ministerstva zemědělství usnadní darování pokrmů. V současnosti totiž stále platí, že jídlo, které na konci výdejní doby zbude, pracovníci v gastroprovozech nemohou zchladit. To se ale od začátku července změní. „Je to pro nás přínosný krok. I v zahraničí je možné na konci výdejní doby přebytečné jídlo zchlazovat nebo zmrazovat pro účely darování,“ říká zakladatelka neziskové organizace Zachraň jídlo Anna Strejcová.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Organizace v rámci svého projektu Zachraň oběd domlouvá spolupráci mezi podnikovými jídelnami a charitami. Logistika je kamenem úrazu, jídlo se totiž musí převážet teplé a následně je ho nutné okamžitě vydat. „Nyní budou moci jídelny vydat pokrm charitě až třeba následující den. Logistika se tím výrazně zjednoduší, frekvence vyzvedávání přebytečných jídel se sníží,“ říká Strejcová.

Dodává, že nová vyhláška rovněž usnadní darování pokrmů v případě konání různých akcí, jako jsou třeba konference. „Pokud se akce koná ve večerních či nočních hodinách a zbyde z ní spousta jídla, může se zchladit a dovézt až další den. Charity nejsou otevřené v noci,“ zmiňuje.

Jaká pravidla aktuálně platí?

  • Pokrm musí být zkonzumován do konce doby poživatelnosti.
  • Provozovny mají obvykle dobu poživatelnosti stanovenou mezi 4–6 hodinami, to znamená, že převoz i konzumace pokrmu se musí uskutečnit v tomto časovém rozmezí.
  • Po dobu, než se vařený pokrm expeduje z provozovny, musí být jeho teplota udržována v teplotě minimálně +60 °C.
  • Pokrmy se musí převážet v termotašce nebo termoboxu, aby se udržela jejich teplota, a to co nejkratší dobu.
  • Po předávce se musí pokrm ihned zkonzumovat.
  • Zdroj: Zachraňoběd.cz

V letošním roce překonala organizace Zachraň jídlo hranici 20 tisíc darovaných pokrmů. Mezi dárci figurují především firemní kantýny.

Ohledně darování panovaly obavy

„V samém začátku jsme museli velmi přesvědčivě argumentovat jak na stranu darujících jídelen, tak i charitativních organizací, proč se do projektu zapojit, a prolamovat bariéry strachu, které okolo darování teplého jídla panovaly,“ uvádí ředitelka spolku Zachraň jídlo Michaela Číhalíková.

Charity si dělaly například obavy ohledně kvality pokrmů. „Pracujeme s jídlem, které zbyde po konci výdejní doby ve firemních kantýnách. Někteří měli strach, jestli půjde o plnohodnotné jídlo nebo zda nepůjde o jídlo, které někdo nedojedl. Museli jsme je přesvědčit, že to tak opravdu není a že darované jídlo je nezávadné a plnohodnotné,“ zmiňuje PR manažerka organizace Zachraň jídlo Tereza Modlová.

Některé podnikové jídelny zase měly pochybnosti ohledně hygienických podmínek. „Měli strach, aby se s jídlem během převozu něco nestalo a nezpůsobilo klientovi charity nebo azylového domu třeba zdravotní potíže. Celý projekt je nastavený tak, že se pokrmy ke klientům charitativních organizací dostanou neprodleně po skončení výdeje “ upřesňuje Modlová.

Organizace Zachraň jídlo musela uvést na pravou míru i nejasnosti ohledně odvedení DPH, záležitost diskutovala i s ministerstvem financí. „Pokud podnik v určitou hodinu zavírá a nemá jinou možnost, jak jídlo prodat, je cena pokrmu nulová, nemusí se tedy ani odvádět DPH za darované jídlo,“ upřesňuje Anna Strejcová.

Trochu jinak je to ale v případě restaurací. „Jelikož většina z nich má dlouhou otevírací dobu a menu z oběda mohou prodávat až do konce doby jeho spotřeby, nemohou meníčka darovat charitám, aniž by z nich odvedli DPH. Projekt se proto soustředí na firemní jídelny, které mají kratší otevírací dobu a pokrmy jsou po skončení výdeje pořád vhodné ke spotřebě,“ uvádí Strejcová.

U školních jídelen panuje nejistota

Do konce letošního roku by chtěla organizace zapojit dalších 14 firemních jídelen a společně tak zachránit více než 32 000 porcí před jistým vyhozením.

Darovat pokrmy mají podle organizace Zachraň jídlo zájem i některé školy. Darování z příspěvkových organizací je však stále nevyjasněno. Organizace ale usiluje o změnu, problematiku aktivně řeší s ministerstvem financí. „Jde hlavně o právní problematiku. Potřebujeme, aby ministerstvo financí vydalo jasné stanovisko, za jakých okolností je darování z příspěvkových organizací umožněno,“ zmínila koordinátorka projektu Zachraň oběd Denisa Rybářová.

Výsledek se podle ní ale blíží. „Doufám, že bychom se mohli o prázdninách posunout dál a stanovisko obdržet, mohli bychom poté od září začít zapojovat do darování i příspěvkové organizace,“ uzavřela.

Projekt Zachraň oběd v číslech

  • Počet zachráněných porcí před jistým vyhozením: 20 000
  • Váha zachráněného jídla: 7 tun
  • Momentálně zapojených jídelen do darování: 8
  • Počet charitativních organizací přijímajících teplé pokrmy: 8
  • Hodnota zachráněného jídla: 1 217 400 Kč
  • Zdroj: Zachraň jídlo
Témata: jídlo, pokrm

Ekonom: Češi musí tlačit na zvyšování mezd, jinak budeme za Západem zaostávat

  • Nejčtenější

Až oči přecházejí. Jak vypadá jídlo z fast foodů na fotkách a v realitě

Nadýchané housky, šťavnaté hovězí, zelený salát a lahodně rozteklý sýr. Obrázky hamburgerů na reklamních fotografiích...

Nástupní plat 91 tisíc, zájemců přesto ubývá. Řízení letového provozu shání lidi

V posledních letech ubývá počet zájemců o pozici řídícího letového provozu. Do posledního výběrového řízení se jich...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Alza vyřídí reklamaci zboží od Mall a CZC. Je to na hraně etiky, míní expertka

Největší e-shop s elektronikou v Česku Alza.cz vyřídí zákazníkům reklamaci zboží, které do 30. září zakoupí na...

Zrušte jednotné dva měsíce prázdnin, vybízejí cestovky. Ušetřilo by to tisíce

Premium Cestovní kanceláře navrhují řešení, jak si užít prázdniny bez tlačenice na plážích a u stánků se zmrzlinou. V létě by...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Štítky hanby. Francouzský Carrefour polepil výrobky, jejichž cena se mu nezdá

Francouzský řetězec supermarketů Carrefour začal dávat na produkty některých značek cenová varování. Jde o výrobky, u...

Kdo vládne Hradu. Co jsou zač lidé kolem prezidenta a o co spolu válčí

Premium Z Hradu se půl roku po inauguraci Petra Pavla stává mocenské sídlo, v němž hlava státu nemá vždy hlavní slovo....

Prapor Azov vrací úder. S Rusy si srovnává účty za jatka v Mariupolu

Premium Za zprávou o osvobození dvou malých vesnic na východě Ukrajiny se skrývá zajímavý příběh. Osudy obránců Mariupolu,...

Agáta a Soukup: Nečekaný zvrat u soudu. Co se stalo při předání dcery Rozárky?

Premium Rozchod slavné herečky Agáty Hanychové (38) a mediálního magnáta Jaromíra Soukupa (54) má mnohem složitější pozadí, než...

České dráhy prodaly pozemky na Smíchově za miliardy, vznikne tam nová čtvrť

České dráhy prodaly zbývající část pozemků na smíchovském nádraží v Praze za necelé dvě miliardy korun. Přes 126 tisíc...

Novela posílí energetickou nezávislost a stabilitu výroby, míní Síkela

Nová pravidla pro ukládání elektřiny, pro řízení odběru a dodávek nebo pro sdružování malých výrobců z obnovitelných...

Podzimní dovolenou plánuje každý druhý Čech. Většina půjde na túru

Dovolenou v tuzemsku plánuje během podzimu 51 procent Čechů. Vyplývá to z průzkumu turistické centrály CzechTourism....

České e-shopy ve sporu. Mironet reaguje na Alzu a vyřídí její reklamace

Na českém e-commerce trhu to vře mezi největšími e-shopy. Společnost Mironet ve středu oznámila, že je připravena...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Cítím se jako vítěz, říká Brzobohatý. Manželé ukázali fotky ze svatby v Itálii

Ondřej Gregor Brzobohatý (40) a Daniela Brzobohatá (44) se pochlubili fotkami i zážitky z víkendové svatby. Muzikant a...

Až oči přecházejí. Jak vypadá jídlo z fast foodů na fotkách a v realitě

Nadýchané housky, šťavnaté hovězí, zelený salát a lahodně rozteklý sýr. Obrázky hamburgerů na reklamních fotografiích...

Velmi mi to pomohlo, říká o plastice prsou herečka Aneta Krejčíková

Aneta Krejčíková (32), která nedávno zazářila v roli sekretářky Květy v seriálu Volha, promluvila o modelaci prsou i...

Nástupní plat 91 tisíc, zájemců přesto ubývá. Řízení letového provozu shání lidi

V posledních letech ubývá počet zájemců o pozici řídícího letového provozu. Do posledního výběrového řízení se jich...

Herec Hugh Jackman se rozvádí. S manželkou byli spolu 27 let

Patřili k nejstabilnějším hollywoodským párům a na řeči o věkovém rozdílu nebrali ohled. Nyní ovšem Hugh Jackman (54) a...